15. okt
 
Årets første langbanekonkurranse
Elverum Svømming er på veg til Øppna Østsvenska Grand Prix i Jönköping. 17 svømmere i alderen 13 til 18 år får prøvd seg på langbane.

Publisert: 06.mar.2015 15:50
Oppdatert: 06.mar.2015 15:55

Elverum: Elverum Svømming har rundt 65 svømmere på konkurransenivå, pluss tre rekruttparti.

– De siste årene har vi klart å holde antallet i klubben på over 60 stykker, og det er bra, i 2009 hadde vi ikke mer enn 30 på konkurransenivå, forteller Zsolt Katona, hovedtreneren i klubben.

I tillegg til en på 18 år har han med to på 17 år, resten er 16 år og mindre. Den yngste er 13 år i år. Konkurransegjengen består av 17 svømmere fra Elverum og fire fra Hamar.

– Jeg begynte som trener her i Elverum i 2009, men begynte å trene svømmerne på Hamar i fjor. De er ikke så mange som oss i Elverum, sier han.

Dårligere svømmehall

– Fasilitetene her i Elverum er mye dårligere enn på Hamar, hvor de har en av landets beste svømmehaller. I motsetning til her i Elverum er det på Hamar er det litt lav aktivitet i dag, sier han.

På Elverum brukes svømmehallen til Folkebad, på dagtid bruker skolene den, tidlige på morgenen er det morgensvømming, og mange andre aktiviteter.

– Jeg som trener synes vi bruker bassenget altfor lite. Mandager, onsdager og fredager har vi bare en times trening. De som kvalifiserer seg til NM trenger to timer i bassenget hver eneste dag. Andre folk synes vi i svømmeklubben bruker det for mye, men som trener mener jeg at vi bruker det altfor lite, sier Katona.

Elverum Svømming har mange partier, konkurransesvømming og svømmeskole.

– Det er mange av tilbudene våre som er rettet ut mot folk.

Langbane

– Dette stevnet er et viktig stevne i sesongen. Det blir det første langbanestevne vårt i år. Vi kjørte stort sett kortbanestevner i høst og i vinter. Nå når det blir vår og sommer blir det langbaneløp for NM blir i langbane, sier Katona.

Elverums-svømmerne møter rundt 700 svømmere som skal ut i 4.000 starter. 40 lag fra Sverige, Danmark og Norge er påmeldt

– Svømmerne øver også i 50 meters basseng, men vi har bare 25 meters basseng her i Elverum. Det er det som er mest vanlig i Norge. Vi var her for to år siden. Da funket det veldig bra. Vi likte oss godt. Nå er det blitt veldig stort, med over 4000 starter. Vi reiser sammen med Ullensaker-svømmerne som vi samarbeider mye med, fordi de har også ungarsk svømmetrener, sier Katona.

Han har vært konkurransesvømmer selv på 80-tallet, og har med det egen erfaring fra idretten og som trener.

– Norge har mange talenter. Norge kunne vært gode i svømming også, minst like gode som de er i Ungaren, men for å få løftet svømmeidretten enda bedre, må de bygge flere svømmehaller. Landslagstreneren sier også at vi her i Norge må lære en annen treningskultur. Kanskje derfor det kommer mange utenlandske trenere. Utøverne må lære seg disiplin og lære seg til å jobbe hardt for å nå langt, sier han.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
EN SVØMMEHALL: Det er for lite med en svømmehall i Elverum hvis de skal satse på konkurransesvømming. foto: arkiv
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no