15. nov
 
Talentshowet er igang!
Fredag kveld har Alfarheim Lille Friteater premiere på stykket «Ronja Røverdatter» i Elverum kulturhus. 28 glade barn og unge er med på et realt talentshow.

Publisert: 31.mar.2017 00:24
Oppdatert: 31.mar.2017 00:24

Torsdag kveld var det duket for generalprøve på «Ronja Røverdatter», men det var ingen nerver å spore da vi var og fikk se oppsetningen.

Det er bare tre ord å si om ALF: "For noen talenter!"

For man skal lete lenge etter mer innlevelse, forståelse og engasjement fra noen skuespillere i alderen 12 til 18 år. Og det de har fått til på scena er bare helt fantastisk å se på.

Fortellingen om Ronja Røverdatter kjenner man ganske godt igjen. Astrid Lindgrens fortelling om røverjenta, Ronja Røverdatter, som ble bestevenn med røversønnen Birk Borkason. Etter et lynnedslag kvelden Ronja blir født, deles Mattisborgen i to. Hvor så Borka og hans røvere bosetter seg i nordborgen. Mattis, Lovis, Ronja og deres røvere blir boende i sørborgen.

Det varer ikke lenge før det fine glansbildet man blir servert tidlig i oppsetningen blir brått snudd på hodet. Man ser tydelig at Mattis og Bork ikke ønsker å være venner, noe deres barn ønsker.

Flott skuespill

Enkelte av skuespillerne lever seg så godt inn i rollen og formidler både budskap og fortellingen på en fenomenal måte. Spesielt hovedpersonene, Ronja Røverdatter som blir spilt av Isa Roll Gulbrandsen (15) og Birk som blir spilt av Leo Mane Stenhammer (16), gjør en fantastisk innsats på scena. I tillegg må Simen Engseth (18) som spiller Ronjas far, Mattis, nevnes.

Og nettopp samspillet mellom Isa Roll Gulbrandsen og Simen Engseth skal man lete lenge etter. Sjøl om det er tre år mellom disse to, så har de utviklet et så godt samspill og utfyller hverandre på scenen.

Men også Leo Mane Stenhammer og Isa Roll Gulbrandsen har en god kjemi og gjør hverandre gode i stykket. Måten de to spiller på, gjør at man nesten glemmer at man er i 2017 og ikke tilbake i middelalderen hvor handlingen fra stykket er lagt til.

Alt i alt sitter man igjen med en følelse av å ha sett et veldig profesjonelt teaterstykke med god innlevelse, utstråling og ikke minst beherskelse. For disse skuespillerne, om det er en som har rolle som underjordiske vesner (rumpnisser) eller en røver, så oste det selvtillit av alle skuespillerne.

Det er absolutt verdt å bruke 1 time og 25 minutter i Elverum kulturhus for å få med seg oppsetningen av «Ronja Røverdatter» fra Alfarheim Lille Friteater.

Ingen premierenerver

Simen Engseth kan fortelle at skuespillerne nå gleder seg veldig til å få vist frem hva de har øvd på i det siste.

- Det blir mye konflikter når barna til to familier som ikke liker hverandre blir bestevenner. Og om de kan løses må dere nesten få med dere i en av våre forestillinger, smiler Simen Engseth.

Han gruer seg allerede til siste forestilling, og det er ikke helt uten grunn heller.

- Da har jeg min siste forestilling i ALF. Det gruer jeg meg skikkelig til, for jeg har hatt det fantastisk den tiden jeg har vært med i ALF. Når vi nå har premieren nært forestående, så er det nok noen av skuespillerne som har nerver, men vi er ganske trygge. Det kan vi takke Morten Haug som er regissøren vår. Han holder ganske god kontroll på oss og stykket, sier Simen Engseth.

Han innrømmer at det fortsatt gjenstår litt før premieren fredag kveld, men at alt skal sitte på premiereforestillinga.

- Det er alltid noe som gjenstår før en premiere. Det som er så morsomt med teater er at man alltid kan gjøre ting bedre, sier Engseth.

Morten Haug som har regien på «Ronja Røverdatter» forteller at det ligger ganske mye bak stykket, ikke bare fortellingen.

- Det er Astrid Lindgren som har skrevet stykket, og det er som med Alf Prøysen. At det er mye som ligger «under» i tekstene. Jobben er å finne det gullet som ligger i teksten, og få skuespillerne finne disse. Teksten kan se enkel ut på papiret, men det er ganske mye som ligger bak. Det er ofte det som er vanskelig med gode forfattere, det ligger alltid noe bak det de skriver, sier Morten Haug.

Sin egen versjon

Alfarheim Lille Friteater har brukt originalmanuset til Astrid Lindgren, og ikke filmmanuset når de har satt opp stykket. Og Simen Engseth kan fortelle at de har gått i dybden av dette.

- Alle kan lære noe av dette stykket og vi har gått i dybden av det. Vi ønsker å fortelle at vi ikke har laget en forestilling av filmen, men av manuset. Slik har vi gjort en litt egen versjon av «Ronja Røverdatter». Vi vil at folk skal lære av forestillinga, avslutter Simen Engseth.

Se bildekarusell fra forestillingen øverst

 
Fakta

           Alfarheim Lille Friteater 

                Ronja Røverdatter

Spilledatoer:

  • Fredag 31. mars klokka 18.30 - Gallapremiere
  • Søndag 2. april klokka 15.00
  • Mandag 3. april klokka 18.00
  • Tirsdag 4. april klokka 18.00
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no