13. nov
MORSOM HISTORIE: Martin Myhr fortalte en artig historie fra hans barndom under åpningen av Grundsetmart'n 2016
 
Spesiell historie fra Grundsetmart'n
Ikke alle er like heldige med sin deltakelse på Grundsetmart'n. Martin Myhr fra Trysil husker veldig godt en av sine få turer til Elverum og mart'n.

Publisert: 10.mar.2016 20:54
Oppdatert: 11.mar.2016 00:11
Før i tiden var det jo ikke så vanlig med bil. Da var det hest og kjerre som førte handelsfolket til Elverum. Sånn var det også for de som bodde utenfor Elverum. De måtte komme seg til Leiret med hest eller sykkel. Da ble det som oftest hesten som ble brukt som transportmiddel.

Martin Myhr fikk det ærefulle oppdraget å være konferansier til åpningen av Grundsetmart'n torsdag ettermiddag. Og mart'n husker han som noe som var sagnomsust og litt eksotisk.

- Det er nesten for mye for en skarve trysling å få være her og åpne Grundsetmart'n 2016, sa Martin Myhr, under åpningen.

- Ta godt vare på denne tradisjonen

Martin Myhr kom med en meget god oppfordring under åpningen. Elverumsingene må ta godt vare på mart'n.

- Tenker på at Grundsetmart'n er en av de eldste martnan i landet. Derfor ber jeg dere om å ta godt vare på denne tradisjonen, sa Myhr.

Mart'nshistorie

Fra scena kunne Martin Myhr fortelle at i hans barndom var Grundsetmart'n mange snakket om i Trysil. Og det var nærmest et Soria Moria mente han.

- For meg som trysling og har vokst opp i en billøs familie. Da dro man ikke lenger enn man klarte å sykle, sier Myhr lattermildt.

Løsningen for å komme på Grundsetmart'n var et tannlegebesøk hos "torturisten" som Martin Myhr kalte han.

- Men heldigvis var jeg så heldig at jeg hadde en slik "skrokkete, skakk tønngard", sa Myhr, og legger til:

- Jeg måtte reise til han "torturisten" på Vestad, han Trond Sjølien. Da var jeg så heldig at jeg var der da det var mart'n en gang. Men etter et besøk hos "torturisten" gjorde det så utrolig vondt. Da måtte man stappe i seg mat omtrent rett etter tannlegebesøket, før det begynte å gjøre vondt, sa Martin Myhr.

Og under mart'n var det karuseller da som i dag. Og den skulle jo selvfølgelig Myhr opp i, etter at han hadde spist noen epler.

- Borte på mart'nsplassen var det tivoli. Og der hadde de en karusell med husker, som hang rett ut i lufta, billedgjorde Myhr, og fortsetter:

- Han som styrte karusellen ga oss en bonusrunde. Vi kjørte dobbelt så lenge som vanlig, og etter at det gikk rundt og rundt. Da kom eplene opp igjen. Og så mye som jeg spydde da, i hodene på de andre, har ingen spydd siden, fortalte Martin Myhr til stor latter og applaus.

Gratis mart'nsshow

For de som ikke var med å fikk sett åpningen og fortellingen til Martin Myhr, så skal han delta på fredagens mart'nsshow i Elverumshallen klokka 19.00. Der vil han også danse hallingdansen som han fremførte under åpningen.

Mart'nsshowet er helt gratis og åpent for alle. Der vil også Erik Lukashaugen, Hernesrevyen, Annar By, Not Dark Yet, David Berget, Søbakken Skolekor, Susann Nysveen, Kulturskolen i Elverum og Kom og dans Elverum bidra.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no