14. nov
ØVER: 11 og 12. mars - øvingshelg på Rena. Ungdommer i EBU er klar for korps-NM. (fv) Karoline Klæva, Anna Meskau, Synne Glestad Fossum og Wentao Ma. Samuel Braaten og Ole Aakrann Brækhus skal også delta. (Foto: EBU)
 
Skolekorpsmusikere klar for NM
Seks skolekorpsmusikere fra Elverum barne- og ungdomskorps (EBU) har ligget i hardtrening de siste ukene. 31. mars sitter de på scenen i Trondheim for å delta i Norgesmesterskapet for Janitsjarkorps. I midten av mars var det siste innspurt. Dog ikke høydetrening, men seminarhelg på Rena.

Publisert: 16.mar.2017 21:47
Oppdatert: 16.mar.2017 21:47

Ungdommen spiller i Østerdal Prosjektkorps. Det er et sammensatt korps av musikere i alle aldre fra Elverum, Hernes, Rena, Hamar, Vang, og Espa.  

Noen ildsjeler fra blant annet Elverum Janitsjarkorps hadde lyst til å delta i det årlige norgesmesterskapet for janitsjarkorps, og slik ble korpset startet i fjor høst. Målet er NM-helga i slutten av mars, der flere tusen korpsmusikere konkurrerer i ulike divisjoner.

Viktig bidrag i korpset

Flere helger på nyåret har ungdommene brukt til korpsøving.

- Vi spiller til vanlig i EBU, men det er gøy å være med på noe større og spille sammen med flere, sier Karoline Klæva.

Hun spiller bassklarinett, et instrument som ikke så mange spiller. Når hun ble spurt om hun kunne være med i det ny-startede NM-korpset, var det også flere andre ungdommer i EBU som fikk lyst til å delta.  Seks ungdommer er med og sitter på viktige stemmer i fløyterekka, saxofonrekka, klarinettrekka, barytonrekka og trompetrekka.

I NM spilles det i åtte divisjoner. Siden prosjektkorpset er helt nytt, begynner korpset i 7. divisjon. Der stiller også 18 andre korps, så det blir tøft og eventuelt rykke opp til neste divisjon. Korpsene spiller et eller to selvvalgte stykker og får 15 minutter på scenen. Østerdal Prosjektkorps skal spille ett stykke skrevet av en kjent korpsarrangør, og ett nyskrevet norsk stykke.

Inspirerende

- Det er fine stykker vi skal spille, Virginia og Kantslått. Det er to ulike sjangre – ett kjent korpsstykke og en «reinlender» skrevet for korps, forteller Synne Glestad Fossum.

Hun spiller fløyte og har flere vanskelige deler som både går fort og er teknisk utfordrende. 

- Vi har terpet mye på stykkene. Det må være riktig, og vi må lytte til hver andre å få det rent, sier Wentao Ma.

Synne Glestad Fossum nikker, og legger til at musikerne i korpset er veldig flinke.

– Det er inspirerende. Vi lærer mye og vi kan lene oss til de andre på en annen måte enn i skolekorpset, sier hun. Ungdommene gruer seg likevel litt til å framføre for dommere. I NM sitter nemlig to dommere, godt plassert i salen, konsentrert og lytter - til alt korpset gjør, skriver kommentarer og gir poeng.

- Vi gleder oss uansett hvordan det går, og håper å få hørt noen andre korps samtidig. Dette blir jo både en sosial tur, samtidig som det er noe annet enn vanlig korpskonsert, sier Anna Meskau.

Sammensatt gjeng – ung og «litt eldre»

Flere av de andre musikerne i prosjektkorpset spiller i andre korps, men noen har også funnet fram instrumentet etter flere år, og tatt del i fellesskapet igjen. Noen har både 30 og 40 år i korpsmusikkens tjeneste. 

- Jeg har spilt i snart 10 år, og har lyst til å fortsette med det, forteller Wentao Ma.

Han tar timer på kulturskolen og spiller ikke bare i EBU, men også i Elverum Janitsjar.

- Jeg håper å kunne spille videre hvis jeg flytter for å begynne på skole og ha med klarinetten i mange år framover. På den måten er korps en unik hobby, der ung og «litt eldre» spiller og gjør noe sammen, sier Ma.

Også de andre ungdommene i EBU har spilt i nær 10 år.

- De har vært en viktig stamme i EBU, som feirer 20 års jubileum i år. At våre musikere deltar og får slike utfordrende muligheter er skikkelig gøy. Vi ønsker lykke til og tvi, tvi i Trondheim, sier leder i EBU, Heidi Irene Hornsletten.

Fakta om NM

  • NM janitsjar arrangeres i Trondheim hvert år, i regi av Norges Musikkorpsforbund
    Her møtes voksenkorps fra hele landet.
  • I 2017 deltar over 100 korps, i 8 divisjoner (Elitedivisjon og 7 divisjoner)
  • Det kåres en norgesmester i elitedivisjonen, vinner i hver divisjon, samt solistpriser og gruppepriser i hver divisjon.
  • Flere korps fra Hedmark deltar, blant andre: Åsnes Hornmusikk, Ådalsbruk Musikkforening, Hamar Musikkorps. Østerdølenes Musikkorps som består av østerdøler med base i Oslo deltar også.
 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no