14. okt
BUDSJETTFORSLAG: Arbeiderpartiets gruppeleder Ingvar Midthun og Eldri Svisdal (SV) foreslår kutt på tilsammen 50 millioner kroner i PRO, NAV og administrasjon de neste fire årene. foto: stein cato nybakken
 
Vil kutte 50 millioner kroner
Frem til 2018 vil Arbeiderpartiet og SV kutte 50 millioner kroner i rammene til PRO, NAV og adminstrasjonen. Det fikk de blå til å se rødt.

Publisert: 21.mai.2015 09:31
Oppdatert: 21.mai.2015 10:46

Elverum: Gruppeleder i Arbeiderpartiet, Ingvar Midthun hadde før formannskapsmøtet i går varslet at de vil foreslå kutt både i kommunens sentraladministrasjon og i rammebetingelsene til enkelte sektorer. Samtidig var det også varslet at de ville si nei til nedleggelse av skoler og sykehjem.

I stedet foreslår Arbeiderpartiet og SV kutt og innsparinger tilsvarende 206 millioner kroner de neste fire årene. 50 av disse skal tas i rammebetingelsene til administrasjonen, PRO og NAV. Fem millioner må tas fra disse tre allerede inneværende år. Forslaget fikk høyres gruppeleder til å fråde.

– Abdisert

– Dere tar absolutt ingen strukturelle grep. I stedet velger dere å kutte 7 millioner kroner årlig i PRO, der vi vet utgiftsveksten har vært høy. Dere sier heller ingenting om hvor i PRO dere skal hente disse pengene. I stedet overlater dere det til rådmannen. Det er politisk abdisering og fullstendig useriøst, sa Yngve Sætre (H). Han reagerte også sterkt på forslaget om å kutte fire millioner kroner årlig i administrasjonen.

– Det er mange stillinger. Da fylkesmann Sigbjørn Johnsen var her anbefalte han det motsatte. Det er nettopp nå vi trenger den kompetansen og styringen, sa Sætre.

– Ikke lett

Ingvar Midtun sa på sin side at arbeiderpartiets forslag inneholdt krevende og uheldige forslag som ville ramme flere.

– Vi trenger alle våre ansatte. Dette er en særdeles krevende budsjettrevisjon, men vi må få til både en kulturforbedring og kulturendring i Elverum kommune, sa Midthun. Han tok forbehold om at forslaget ikke var 100 prosent ferdig, og at det endelige forslaget skulle legges fram for kommunestyret om en uke. Han ønsket ikke å kommentere Sætres kanonade i går.

La fram forslag

Høyre la også frem sine forslag i går. Ikke uventet ønsker de en strukturendring innenfor skole og sykehjem noe som innebærer nedleggelse av Sætre og Kirkeby. Høyre vil heller ikke ha parkeringsavgift i sentrum slik Ap har foreslått.

– I tillegg vil vi at MOT-avtalen i skolen skal fortsette. Dette er viktig for å forebygge mobbing. Besøkstjenesten mellom Skogmuseet og skolene bør bestå og vi mener Rikskonsertene fremdeles bør få komme til våre skoler, sa Sætre. Alle disse forslagene var kuttet i listen til rådmannen. Høyres forslag vil gi 201 millioner kroner mer på bunnlinja de neste fire årene.

Arbeiderpartiet fikk flertall for sitt budsjettforslag i går sammen med Senterpartiet og SV. Arnfinn Uthus varslet derimot at de vil legge fram sitt eget forslag neste uke.

Saken avgjøres i kommunestyret onsdag 27. mai.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no