18. nov
SJÅFØR: Ellen Vikans sjåfør, Håvard Rønningstad, godt kledd i kulden, kommer innom for å høre om det er noe å kjøre ut.
 
Vil gi seg etter et liv med blomster
Etter å ha jobbet med blomster helt siden hun var lita jente har Ellen Vikan (65) i Vikan Elverum Blomster bestemt seg for å gi seg.

Publisert: 18.feb.2016 09:06
Oppdatert: 18.feb.2016 09:11

Elverum: – Jeg bestemte meg i desember. Mor var da veldig syk. Hun visste at jeg har jobbet veldig hardt, og hun sa: «Nå slutter du, Ellen» Det løftet skal jeg holde. Jeg vet at det er bare 25 år mellom oss, og jeg vet ikke om jeg blir så gammel som hun ble, sier Ellen Vikan.

– Jeg har jobbet her i 48 år og begynner å kjenne det i armer og ben, sier hun.

I løpet av alle disse årene er forretningen blitt nærmest en institusjon, og mange vil utvilsomt savne den, om hun ikke finner noen som vil ta over.

– Hvis noen vil overta, kan jeg gjerne være med å bidra til at ny eier vil bli kjent med kundene, sier Vikan.

Opp gjennom årene har hun hatt mange lærlinger. De to siste tok fagbrev i 2014.

Både sønnen Robert og niesen Ellen har fagbrev, men begge er under omskolering til henholdsvis lærer og i helsesektoren. Derfor håper hun det er noen andre der ute et sted som har lyst til å ta over.

Som pensjonist håper hun å få mer tid til hobbyvirksomhet og kurs. Da er det maling som står hennes hjerte nærmest. På nettbrett viser hun bilder av både porselensservice og malerier, abstrakte, med dyr, mennesker og blomster

Hver millimeter

Butikken hennes er en eventyrverden å komme inn i. I tillegg til alle blomstene har hun prismelamper og annet av interiør, dekorasjoner, smykker og sjokolade, alt plassert i skjønn forening. En kan undres over hvordan hun får plass til alt uten at det virker overlesset. Noe har hun også laget selv, dekorerte hjerter med kongler som basis til jul og egne malerier.

– Jeg har holdt på så lenge at jeg kjenner hver krik og krok i lokalet her og har utnyttet hver millimeter, forklarer hun.

– Jeg kjøper inn ting jeg selv synes er fint, legger hun smilende til.

For smilet hennes er aldri langt unna, ei heller latteren. En samtale med kundene ispedd litt spøk og latter er et varemerke.

– Jeg prøver å ta humoren inn i samtalen med kundene. Det er noe jeg vokste opp med. Det hender kunden skratter når de går ut. Det er koselig med en artig samtale, sier Vikan.

I en jordhaug

37 år er gått siden hun tok over i 1979 da faren døde. Da hadde hun fire år utdannelse i faget og fagbrev.

Foreldrene Signe og Asbjørn Vikan drev gartneri i Heradsbygd med blomster til egen butikk, og datteren var med og hjalp til fra tidlige barneår.

– Jeg vokste opp i en jordhaug med masse blomsterkasser, løk og planter. Jeg minnes å måtte opp om natta for å bre over priklete planter i benkene ute hvis det var blitt for kaldt. Da var jeg ikke gamle jenta, Vinterstid måtte vi fyre med flis for å holde drivhuset varm. Da lå far og jeg ofte på flishaugen, forteller hun.

– Mens noen blomster kommer og går når det gjelder popularitet, har rosen overlevd. Men nye arter er også kommet til. Orkideen fra Det fjerne østen er blant dem.

Årene som blomsterhandler har gjort at «hele Elverum» kjenner henne. Men kundene kommer også fra andre steder i hele landet.

– Jeg har kunder som ringer direkte til hit for å få sendt blomster til nære og kjære i anledning jul og bursdager, forteller Vikan.

Årlig oppdrag

– Men jeg har også jevnlig besøk av folk fra Oslo, som er innom på veg til hytta i Trysil, sier hun.

Jevnlig innom og langt oftere er sjåføren hennes, pensjonert feier og skolekamerat fra barneskolen i Heradsbygd, Håvard Rønningstad.

Han er en nyttig person da han fra tiden som feier er bedre kjent i hele kommunen enn de fleste andre. Han stikker innom for å høre om det er bestillinger som skal kjøres ut i den kalde januardagen.

Et årlig oppdrag i alle disse årene er pynting ved bautaen på Midtskogen til minnemarkeringen 9. april.

I butikken har hun også hatt besøk av flere kjendiser.

– Jørn Hoel har vært innom her. Og en kamerat av Finn Schjøll, som mente min butikk var finere enn Schjølls, smiler hun ved tanken.

Sånt er hyggelig å få høre.

– Tone Damli, som var innom sammen med samboer Marcus Foss, som leverte blomster fra familiefirmaet Plantefoss. Hun spurte om å få låne do, ler Vikan.

Minnene er mange, også fra de tidlige årene hennes da lærlingene kjørte ut blomster på varesykkel, selv i 25 minusgrader, med pledd over blomsterpakkene.

– Det var så vidt vi så sykkelhjulene, sier Vikan.

Ved siden av kong Olav

– Mange kjente elverumsinger har kjørt blomster for forretningen her. Skoleelever samlet også aviser, som de brettet ut og rullet sammen. Her i butikken ble de veid, og samlerne fikk 10 året kiloet, forteller hun.

Et helt spesielt minne er 250-årsjubileet til Elverum kirke i 1988.

– Da hadde jeg pyntingen av kirken. Det var blomster overalt. Jubileet var en søndag, og kong Olav var til stede. Et par skulle ha brudevielse i kirken lørdag, men fikk beskjed om å ikke bruke kirken på grunn av kongens sikkerhet. Da ringte jeg kirkekontoret og «truet» med å melde meg ut av statskirken. Jeg mente det måtte være en fin opplevelse å få gifte seg i den helt spesielt blomstersmykkete kirken. Og det fikk de. Det er det mest takknemlige brudeparet jeg har opplevd. Jeg husker ikke lenger hvem de er, men jeg håper de fremdeles er gift og at de har det fint, sier hun.

– Under festgudstjenesten fikk jeg sitte ved siden av kong Olav, smiler hun.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
MESTER: Mesterskiltet på døren forteller at Ellen Vikan har fagkunnskapene om blomster i orden.
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no