18. nov
 
Verdig markering av frigjøringsdagen
12 veteraner mottok minnemedalje for innsatsen under krigen av Elverumsordfører Erik Hanstad og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen under markeringen av 8. mai i festsalen i rådhuset.

Publisert: 08.mai.2015 15:54
Oppdatert: 08.mai.2015 16:35

Elverum: De fire som ikke var til stede, ville få medaljene sine senere på dagen når ordfører Hanstad kom på besøk.

– Vi har funnet 16 elverumsinger, som gjorde en innsats, men vi vet det er flere. Vi gjorde så godt vi kunne på den korte tiden vi hadde til å finne dem. Men regjeringen har åpnet for at de som ikke fikk medalje i dag, vil få den ved en senere anledning, sier Hanstad.

Både han og samferdselsminister Solvik-Olsen påpekte innsatsen under krigen, men også det veteraner i internasjonale operasjoner i andre land og kontinenter.

Elverum ofret

Naturlig nok tok Hanstad opp Elverums betydning i aprildagene i 1940, både med det Elverum ofret med bombingen av om lag 250 hus og 41 døde i ruinene og Kongens nei/Elverumsfullmakten.

– Denne vinteren og våren har Elverum fått Elverumsfullmakten tilbake. Viktig er det også at Erik Poppe lager filmen «Tre dager i april», om hendelse her for 75 år siden. Den sørger for at det som skjedde her aldri blir glemt, sier Hanstad.

– Jeg er stolt og glad for at vi er samlet her og kan hedre de som gjorde en innsats under krigen. Men vi må huske at fred ikke er en selvfølge, sier han.

Solvik-Olsen kom også inn på Elverumsfullmakten og følelsen ved å se på originalen, som befinner seg i Stortinget.

– Det føles godt å tilbringe denne dagen sammen med dere. Det er stort år i år. 9. april for 75 år siden mistet Norge sin uskyld. Spørsmålet er om vi var nok forberedt og hva vi lærer av det. Vi gjorde en innsats med de ressursene vi hadde i en heroisk motstandskamp. Mange led, men moralen var høy hos befolkningen. Det betyr ikke at det var enkelt å være motstandsmann, sier Solvik-Olsen.

Full av helter

Han kom også inn på dem som satt i fangenskap og de som mistet livet og hvordan det satte sitt preg på familien deres, jødeforfølgelse, utestengelse av romfolk, brenningen av Finnmark, krigsbarn som uskyldige ofre og straffen av kvinner som hadde kontakt med tyske soldater på forskjellig måte.

– Motstandskampen er full av helter og full av lidelser. Jeg har lært mye de siste månedene. Det er viktig av tidsvitners historier blir dokumentert og at ungdommen bevisstgjøres. Filmer og serier på tv har stor betydning for ettertiden. Vi må møte morgendagen med dens utfordringer her hjemme og ute, sier Solvik-Olsen.

Kultursjef Line Margrethe Rustad fortalte om og viste bilder fra innspillingen av Erik Poppes film her i Elverum for to måneders tid siden.

Fra et lokalpatriotisk ståsted uttrykte hun stor stolthet over at den danske skuespilleren Jesper Christensens, som spiller kong Haakon i filmen, aldri hadde opplevd maken til statister.

I tillegg til veteranenes familie var også representanter for Forsvaret, NVIO, Heimevernet, Elverum og omegn forsvarsforening til stede på høytideligheten.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no