15. okt
EN LYKKELIG TID: Russetida er synonymt med livets vår, og et høydepunkt i unge år. Det mangler ikke på formaninger og gode råd. De bør russen lytte til.FOTO: HANNE MAREN TORPEN HOKSTAD
 
Utskjelt og bortgjort, men vi elsker russen
Tar vi innover oss alle bekymringer, formaninger og faktiske hendelser, må de hektiske russeukene være livets mest farefulle tid. Mye kan gå galt, skriver Halvard Berget.

Publisert: 30.apr.2015 09:10
Oppdatert: 30.apr.2015 09:33

Elverum: Likevel, hva hadde våren vært uten russ? Dette merkelige fenomenet av utagerende feiring og tradisjon. Med koder og etikette som en oppgående generasjon unge mennesker gleder seg til gjennom år i forvegen. En sikker kime til synsing og sterke meninger. Det er noe standhaftig over russen. Samme hvor ille det tidvis går, er det på’n igjen. År etter år, vår etter vår. Ikke før er det første russetreffet holdt, før mediene slår opp at noen har anmeldt voldtekt. Vi har skapt oss et bilde av fyll, sex og uansvarlighet. Er russen virkelig så ille som noen vil ha det til? Vi tror ikke det.

Russebilulykken

Ved Elverum videregående skole er det i år 237 russ,- røde blå og svarte. Ved Trysil videregående er det nærmere 60, alle røde. De har allerede rukket å stelle i stand liv og røre, slik vi forventer russen skal gjøre. Det meste er harmløst, innhyllet av ungdommelig livsutfoldelse, markeringslyst, og kanskje også en god porsjon overmot. So what? Om russen i det minste innimellom er seg bevisst på å ta vare på seg selv og hverandre, bør de kunne lande russetida på trygge føtter.

At russetida kan ha sin pris, fikk vi så grusomt erfare for 13 år siden da fem flotte ungdommer omkom i russebilulykka i Våler. Det er nytteløst å spekulere i om tragedien kunne ha skjedd om bilturen ikke hadde vært relatert til russefeiring. Mest sannsynlig hadde den ikke gjort det. Det var russetida som brakte ungdommene sammen den skjebnesvangre kvelden, og det var russemarkeringen som gjorde at de kjørte sammen i en van. Kanskje uavhengig av denne ulykken, men kanskje også som en konsekvens, vet vi at Statens vegvesen i dag prioriterer russebilsikkerhet høyt. Det skal vi være glade for.

Fra 1800-tallet

Russ og russefeiring er positivt og verdifullt, om enn hvor merkelig denne skikken er. Og det er en tradisjon som mildest talt har eskalert. Siden 1980-tallet har det tatt fullstendig av med dyre busser, pengeforbruk og sanger. Nå er nok innslaget av rådyre megabusser ikke så utbredt på våre kanter som i Bærum og Oslo Vest, men de finnes. Mange klarer seg utmerket med mindre kjøretøy for å skape elektrisk spenning. Russ flest begynner etter sigende å forberede russefeiringen allerede i første år på videregående. Visste du at det er 100 russeknuter?

Det norske fenomenet med russefeiring oppsto på 1800-tallet da de nye studentene tok examen artium for å bli tatt opp som studenter ved Universitetet i Oslo. De nye studentene ble kalt russ, og det ble holdt russelag. Russefeiringen var et akademisk innsettingsritual. På slutten av 1800-tallet ble examen artium flyttet til gymnaset, og russefeiringen inntok nye former. Det ble et avskjedsritual til gymnaslivet. Etter hvert kom effekter som russelue, stokk og biler.

ørepropper

Kulturhistoriker Anne-Sofie Hjemdahl vet mer om russetradisjoner enn de fleste. Hun har skrevet hovedoppgave om russefeiringens historie. Hun forteller til Aftenposten at det var da russeluen kom i 1905, at russen ble et fast innslag i 17. mai-toget. Den varianten vi ser av russefeiringen i dag, startet ifølge Hjemdahl på 1970-1980-tallet. Med demokratiseringen av videregående utdannelse på 1970-tallet skjedde det noe med hele russeritualet.

1980-tallet var et tiår det skjedde litt av hvert, også med russen. Det var da russedressen kom, som bokstavelig talt har uniformert russen. Før i tiden betydde det å ta artium noe helt annet. Det var ikke alle som hadde muligheten til den utdannelsen. Derfor var også russen en mer eksklusiv gruppe.

Russen fester og mødrene bekymrer seg. «Russemødrenes 11 råd», leser vi. Det er nesten til å smile av. Har ikke russen fedre som også bør vise ansvar for sine håpefulle, i det minste føle snev av uro? Blant god mødreråd et innkjøp av billige vannflasker og sende det med bussen på rullekvelder. Alkohol ordner russen selv. Et annet råd er å fylle alle lommer i russedressen med ørepropper. Skadet hørsel lar seg som kjent ikke reparere. «Tør å ta samtalen om bruk av kondom», lyder råd seks. Foreldre oppfordres til å kjøpe inn masse mat. Men det må være lettvint mat. Ikke sats på frossenpizza som må stekes. Da kan du risikere å våkne til brannvarsleren. Det 11 og siste rådet lyder: «Støtt dem på at dette er gøy!». Det er ikke noe dårlig råd.

farlig tid

Russen har mye bra for seg. Russ 2015 og russens organisasjoner har det siste året støttet opp om Amnestys kampanje mot voldtekt. De siste månedene har Amnesty International holdt foredrag ved mange skoler og på russetreff. De har snakket med hundrevis av unge mennesker om respekt for grenser og betydningen av samtykke. Ett av strykemerkene for russemateriell har budskapet: «Nei er nei – Voldtekt=sex uten samtykke.

Russen vet selv at de er inne i en farlig tid. På russ.no oppfordres russen til å sjekke sin russe-risiko. Det vises til en fersk studie fra Folkehelseinstituttet der det går fram at det skjer flere skader i russetiden enn ellers i året. Forskerne har over flere år sammenlignet skader på 16-, 19- og 21-åringer. 19-åringene – russen – står for hele 41 prosent av påførte skader. 16- og 21-åringene har langt lavere skaderisiko.

Ta dere i vare, lykke til, russ!

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no