14. okt
KANTARELLER: Studenetene Thea Wangeng Sørum, til venstre, og Maria Sundvoll fikk en gledelig start på soppturen i Stavåsen da de fant skogens gull, kantareller.FOTO: MAY NORDSVEEN
 
Ungdommer i soppskogen
Interessen for bær og sopp er hos de yngre på veg opp igjen, og stadig flere yngre finner vegen til bær- og soppskogen.

Publisert: 24.sep.2015 10:13
Oppdatert: 24.sep.2015 10:50

Elverum: – Vi er utsolgt for bæresankere og rensebrett, men vi har igjen det som settes på støvsugere for å rense skogens bær. Saftsilere har det også gått mye av. Vi har også igjen sylteglss og flasker forteller butikksjef hos Clas Ohlson på Kremmertorget, Tom Philip Lauten den siste dagen i august.

– Vi ser også at det lages stadig mer likør, sier han.

Lauten tror at den økende interessen hos yngre for å plukke bær, har å gjøre med fokuset på kortreist og sunn mat.

Ressursen

Hos studentene på linja Mat, ernæring og helse står både bær og sopp på timeplanen. Utstyrt med soppkniv/børste og kurv hadde de fagdag om sopp med plukking i skogen i Stavåsen med kyndig veledning og ikke minst lære litt om denne ressursen av soppsakkyndige fra hele landet. Fagdagen med sopp som tema var en del av høstsopptreffet Elverum sopp- og nyttevekstforening arrangerrte i samarbeid med Høgskolen og Elgstua Scandic Hotel.

Ikkespiselige

I løpet av en drøy time i Stavåsen skulle studentene og soppentusiastene prøve å sopp til matlaging i studentenes kjøkken på Terningen Arena, samt lære det viktigste om giftige, ikkespiselige og spiselige sopper.

Gleden var stor hos studentene Thea Wangberg Sørum og Maria Sundvoll, men ikke mindre hos de soppsakyndige Åse Borge og Karin Dalane over å finne rødskrubb, kantarell og traktkantarell.

De to jentene hadde sin debut som soppsankere og fikk gode råd av de to sakkyndige, som først kom over slørsopp.

– Ha øynene åpne og se om dere finner noe som ligner. Det fins om lag 400 arter av slørsopp. Den hører til de skivesoppene med skiver under. Ligg unna, slørsopp er ikke matsopp, fastslår Dalane.

Fornøyde

– Vi er fornøyde, og har funnet litt mer enn vi trodde på forhånd, sier de to studentene.

Fornøyde er også Bror Sakarias Myrheim Øien fra Trysil og Katrine Sørensen fra Stange. De har funnet flere typer sopp. Blant dem korallsopp, som Myrheim Øien er ekstra fornøyd med. Men da det er flere typer av den og de soppsakkyndige derfor ikke tør garantere at denne er den spiselige, blir soppen til slutt en del av sopp- og nyttevekstforenignens utstilling.

Velsmakende

Sørensen forteller at de også skal plukke blåbær til syltetøy. Men for henne er ikke bærplukking noe nytt.

– Jeg har plukket bær i mange år, forteller hun.

Tilbake på kjøkkenet på studiestedet skal studentene og sopptreffdeltakerne bruke soppen i flere forskjellige retter, og etter hvert brer seg en god lukt av skogens gull og de andre ingrediensene kokkene bruker. Gryteretter, stuinger, sopp og kjøtt i butterdeig og andre velsmakende fra naturens eget rikholdige spisskammer.

 
VELSMAKENDE: I løpet av en halvtimes tid ble soppen fra Stavåsen og noe fra Høgskolens kjøkken forvandlet til tul velsmakende mat. Til venstre, Katrine Sørensen og Cecilie Falch.
SYLTEGLASS: I slutten av august var bærsankere og rensebrett utsolgt hos Klas Ohlson. Butikksjef Tom Philip Lauten hadde bare sylteglass igjen til ny forsyning kom inn.
FOTO: MAY NORDSVEEN
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no