14. okt
IKKE OVERFØRBAR: En ny rapport fra Vetrinærinstituttet viser at mye av den antibiotikaresistensen som er funnet i kylling ikke er overfør til mennesker og dyr.foto: Stein Cato Nybakken
 
Trygt å spise norsk kylling
Kyllingsalget fikk en real trøkk da det ble fokus på antibiotika-resistente bakterier i norsk kylling. En ny rapport fra Vetrinær-instituttet viser at det antakelig ikke er overførbare bakterier.

Publisert: 15.okt.2015 09:27
Oppdatert: 15.okt.2015 09:50

Elverum: Mange faktorer påvirker omsetningen av fjørfe. Etter at det ble påvist antibiotikaresistente bakterier i en del kyllingkjøtt i fjor høst meldte Nortura i en pressemelding 6. oktober at de fortsatt ser en salgssvikt. Noe som igjen gir konsekvenser både i forhold til produksjonsvolum og økonomi.

Fra august ble innført fire slaktedager i stedet for fem slaktedager på kyllingslakteriene til Nortura meldte nrk.no/ho tidligere i høst. Dette skyldes flere faktorer, blant annet opphopning av slaktet kylling fra i fjor høst og vinter.

Nytt lys på resistens

En fersk rapport fra Vetrinærinstituttet, kaster et nytt lys over antibiotikaresistens hos fjørfe som kan være godt nytt for forbrukerne.

– Det er generelt lite resistens hos fjørfe i Norge sammenlignet med den antibiotikaresistensen vi finner i andre land, forteller forsker Anne Margrete Urdahl ved Veterinærinstituttet. Målingene av antibiotikaresistens gjøres på hvor mange av E.colibakteriene som er resistente.

Escherichia coli (E. coli) er en av våre vanligste tarmbakterier. Bakterien finnes i mange varianter, og har en viktig funksjon i forhold til å fordøye maten vi spiser og omdanne den til vitaminer. Det sies at vi har omtrent like mange E. coli i tarmen som vi har celler i hele kroppen.

– I Norge må vi bruke mer finmaskede metoder for å finne spesielle resistensformer i E.colibakterier, rett og slett fordi det er så få av dem tilstede i utgangspunktet. Med slike mer selektive og sensitive metoder, finner man mer og får et bedre grunnlag for å undersøke mekanismene bak resistensen og vurdere betydningen av disse bl. a med tanke på spredning.

Antakelig ikke overførbar resistens

– Jeg synes at resistens vi har funnet hos kylling her har fått uforholdsmessig stor oppmerksomhet det siste året, i forhold til hvor bra kylling vi faktisk har i Norge, sier hun.

Andre land trenger ikke å lete med finmaskede metoder fordi nesten alle E.coli bakteriene der har disse formene for antibiotikaresistens. Det vi nå gjør gjør at vi får avdekket om det er mekanismer vi må følge med på.

– Det er vanskelig å gjøre vurderinger rundt disse tingene når man ikke sitter med det hele bildet. Jo mer kunnskap vi skaffer oss, desto bedre grunnlag får vi for å forstå og vurdere betydningen av dette. Vi tror i dag at den resistensformen hos kylling det har vært fokus på det siste året, alså kinolonresistens, i hovedsak er forårsaket av kromosomale endringer, altså en ikke-overførbar resistens, sier Urdahl.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no