14. okt
STOR: Erik Lukashaugens konsert i Elverum kulturhus ga et stort publikum en stor konsertopplevelse. Fra venstre Tarjei Nysted, her med dreielire, Erik Lukashaugen, Bjørge Verbaan, halvt gjemt, Søbakken skolekor med Susan Nysveen som dirigent, 10 sangere fra salen, Annar Bye, Harald Juliussen og Linn Øfstaas.FOTO: MAY NORDSVEEN
 
Stemningsfullt og stort
Sjelden opplever en slik stillhet i salen gjennom en hel konsert som på Erik Lukashaugens plateslippkonsert fredag i Elverum kulturhus.

Publisert: 17.sep.2015 10:21
Oppdatert: 17.sep.2015 11:09

Elverum: Sammen med Arbeidslagets dyktige musikalske krefter, for anledningen Tarjei Nysted på strengeinstrumenter og perkusjon, Bjørge Verbaan på trøorgel, trekkspill, keyboard, rytme og kor, Annar By, gitar, banjo og munnspill og Harald Juliussen, bass, samt vokalist Linn Øfstaas og Søbakken skolekor med dirigent Sussan Nysveen, som også sang duett med Lukashaugen, ga de publikum en halvannen times stor opplevelse med gode visetekster til Lukashaugens stemningsfulle musikk.

Utenom visene på den nye plata «Tel si ega tid» besto den musikalske menyen av et knippe av visene fra Lukashaugens kritikerroste debutalbum med egen musikk til Hans Børlis dikt, som fikk fram visesangeren og låtskriveren i ham.

Trampeklapp

Kontakten mellom scene og sal var hele tiden til stede, og trampeklapp i tillegg til stående applaus et par ganger talte sitt tydelige språk.

Etter en «kunstpause» da alle forlot scenen, kom Lukashaugen alene tilbake med ei vise med tekst av Tore Hestbråten fra Grue, en fornøyelig beskrivelse av ivrige unger som satte mange bakkerekorder på hoppski i løpet av en dag. Med alle tilbake på scenen, avsluttet samtlige aktører sammen med 10 av salens mannlige publikum med «den nye» Elverumssangen. Blant dem var ordfører Erik Hanstad, som overrakte blomster til Lukashaugen.

Profet i eget land

– Jeg traff Erik på et Flytt hjem-treff i Oslo for et par år siden. Da han fortalte at han tenkte på å flytte hjem til Elverum var hele arrangementet reddet. Og da jeg fylte 60 år, fikk jeg ham på besøk som gave. Kan det bedre bli, sa Hanstad.

– Du har gjort noe svært og fått oppmerksomhet for det, du er profet i eget land og har nådd helt opp. Og du er en god ambassadør for Elverum, og jeg er fryktelig stolt av deg, sa han.

Kler tekstene

Cd-en «Tel si ega tid» befester Lukashaugens posisjon som visesanger og låtskriver og formidlingsevne i egne og andres tekster. Slik han gjorde det med Hans Børlis dikt. Ved siden av blant andre Tore Hestbråten har medmusiker Tarjei Nysted skrevet ei tekst, som ikke blir mindre stemningsfull med Lukashaugens musikk, ei heller Vidar Sandbecks dikt «Mi hembygds trakt», der Lukashaugen har klart å bevare det Sandbeckske uttrykket. Lukashaugens evne til å forsterke stemningsbildene i tekstene, både egne og andres, gjør platen til noe unikt og noe å lytte til, ta inn og tenke over. Kan hende dette med å gi seg selv tid til å tenke over de nære ting i livet. Men ikke bare det, hedmarkingene som bidrar på platen, er dyktige folk med lang fartstid og lang erfaring. Musikken har et islett av både irsk og country, men likevel Lukashaugen og bandets eget uttrykk.

Det er bare å si seg enig i det kantor i Elverum kirke, Ole Andreas Fevang, sa etter konserten i kulturhuset: «at musikken kler tekstene og at Lukashaugen er en dyktig låtskriver».

 
GJEST: Annar Bye, Linn Øfstaas og Søbakken skolekor med dirigent Sussan Nysveen er med på Erik Lukashaugens nye plate, mens Harald Juliussen var gjest på konserten. FOTO: MAY NORDSVEEN
MEDMUSIKERE: Blant Erik Lukashaugens mest trofaste medmusikere er Tarjei Nysted, her med nøkkelharpe, og Bjørge Verbaan ved trøorgelet.
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no