14. okt
Gruppeleder for Høyre, Yngve Sætre
 
Budsjettdebatten er startet
Gruppeleder for Høyre, Yngve Sætre kritiserer Ap for sitt budsjettforslag.

Publisert: 27.mai.2015 19:06
Oppdatert: 27.mai.2015 20:42

Elverum: Gruppeleder i Høyre, Yngve Sætre åpner debatten med å si at Høyre og Frps forslag ligger nært opp til rådmannens forslag. Han argumenterte for strukturendring i PRO og skolene.

- Utviklingen og økningen av innbyggere kommer i sentrum. En effektiv struktur vil styrke skolen og kanalisere mer penger til hver enkelt. I PRO har vi tillitt til rådmannen. Vi må vri omsorgen til å gi mer hjelp hjemme. De som trenger omsorgsplasser skal få det, men Elverum kan ikke gå mot strømmen

- Aps forslag i formannskapet inneholder ingen strukturendringer i en vi trenger omstilling. Jeg er også skeptisk til parkeringsavgift. Rammekutt er også en helt feil strategi, sier Sætre. Han sier Ap foreslår flate kutt på områder der behovet er størst.

- Hvorfor har dere så lite tiltro til rådmannens vurderinger og hvorfor er de ikke kommet før. Det som kan kuttes er kuttet, sier Sætre.

Høyre og Frp legger fram et forslag som ligger tett opp til rådmannens. Derimot vil de ikke ha parkeringsavgift.

- At andre byer har en slik avgift gir oss et konkurransefortrinn, sa Sætre. Han mener Elverum må tørre å ta noen tøffe valg i dag for at alle skal få det bedre senere.

Krevende

Ingvar Midthun (Ap) sier dette er svært krevende.

- Vi trenger strukturendringer i hele organisasjonen. De må starte på toppen, sier Midthun.

- Vi må være varsomme slik at vi ikke fjerner viktige institusjoner for barn, unge og eldre. Høyre og Frp lanserer andre løsninger enn oss. Det må ikke overraske noen. Vi har en tiltakskutt blant annet fra rådmannens liste. Vi støtter med beklagelse flere kutt, sa Midthun.

Han tar også til orde for at de minste barnehagene kan slås sammen.

Ap vil ha parkeringsavgift. Det vil gi  inntekter på 9,5 millioner kroner i året.

- Vi vil at prisen graderes slik at prisen på parkering blir høyere jo lenger man står i sentrum, sa Midthun.

Engasjement

Eldri Svisdal (SV) har samrbeidet med Ap om budsjettforslaget. Hun beklaget blant annet at rehabiliteringen av Hanstad skole ikke er inne i budsjettet.

- Men denne saken har skap reaksjoner og det er jammen meg ikke rart, sa Svisdal.

Venstres Kaare Aaneby sier de valgene som tas i dag må ha en retning. Han mener barn og unge må skjermes mest.

- Da rådmannen la fram forslaget mente vi at dette var gode forslag. Uten disse kommer vi ingen veg. Parkeringsavgiften vil vi heller ikke ha. Skulle vi hatt det, måtte vi ha det overalt, sier Aaneby. 9,5 millioner kroner som er inntekstanslaget synes vi høres mye ut på 470 plasser, sier han.

Venstre er for øvrig enig med Høyre i mye av de foreslår.

- Når det gjelder Hanstad skole er den en nøkkelbrikke. Den sliter med plassproblemer. Her kan det ikke stå null i budsjettet. Vi vil ha fem millioner i forprosjektering allerede nå. Rammene i PRO kan justeres, men ikke i det omfanget som Ap vil. Fem millioner fra 2018 er mulig, sier Aaneby. Dette skal tas ved redusert sykefravær. Disse pengene kan brukes til igangsette rehabiliteringen på Hanstad skole.

Senterpartiet

Arnfinn Uthus (Sp) åpner med å fortelle om utgiftene som Elverum får via blant samhandlingsreformen.

- Senterpartiet har måttet gå i seg selv. Vi mener det blir feil å fjerne stillinger i administrasjonen. Det blir feil å kutte rammene i PRO og NAV. Vi har dessverre ikke klart å skjerme alt, noe vil smerte, sier Uthus.

- Sp vil ha forutsigbarhet ved å bevare skoler og sykehjem. Parkeringsavgift er vi imot. Vi vil også halvere kravet på langtidsplasser. Mye av dette blir det sikkert omkamper på. La oss legge parkeringsavgiften død en gang for alle, sier Uthus.

- Vi skjermer Kirkeby, Sørskogbygda. Vi vil ha MOT og besøkstjenesten til museene. Rikskonsertene skal også fortsatt komme, sier Uthus. Han mener strukturdebatten må tas utenom budsjettdebatten.

  

Da har alle budsjettforslagene blitt lagt frem. Nå pågår replikkutveksling og utdyping av de ulike forslagene. Du kan også følge debatten direkte på Elverum kommunes nettsider.

Saken oppdateres

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Gruppeleder i Ap, Ingvar Midthun,
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no