18. okt
REGISTRERES: Antall elg sør for Åsta og vest for Glomma i Åmot og Elverum, samt i Løten og Hamar vil bli registrert med tankte på videre forvaltning.
FOTO: TROND LØVMO
 
Registrerer elgtettheten
Elgregion Mjøsa-Glomma (ERMG), Evenstad Vilt og Næringssenter og Løiten Almenning fortsetter samarbeidet om beregning av elgtettheten.

Publisert: 04.feb.2016 12:36
Oppdatert: 04.feb.2016 13:51

Elverum: I en tidligere prosjektperiode har ulike metoder vært tatt i bruk for å beregne tettheten i elgbestanden i ERMGs område.

– Elgregionen omfatter Åmot sør for Åsta og vest for Glomma, Elverum vest for Glomma, hele Løten og hele Hamar, forteller daglig leder i ERMG, Egil H. Wedul.

– Registreringen har ingen ting med nærværet av ulv å gjøre, understreker han.

Dette året vil arbeidet ha søkelys på oppfølging av de tidligere aktivitetene med supplement av tetthetsberegning via drone med termisk kamera, som kan se dyr og fugler gjennom tåke og på lange avstander, sant DNA-analyse.

Hensikten med tetthetsberegningen er å få et nøyaktig beslutningsgrunnlag for iverksettelse og overvåking av tiltakene i forvaltningen av elgbestanden.

Høy suksessrate

I budsjett og arbeidsplanen til ERMG, Evenstad Vilt og Næringssenter og Løiten Almenning for 2016 heter det at kameratelling på fem fôringsplasser har gitt forskjellige resultater. Bruken av drone/termisk kamera og DNA-analyse i år forventes å ha en høy suksessrate, og målsettingen er å finne ut om de er økonomisk tilgjengelige på forvaltningsnivå.

Viser det seg å være tilfelle, vil ERMG oppnå en vesentlig høyere presisjon i beslutningsgrunnlaget for elgforvaltning Da vil også andre forvaltningsenheter kunne dra nytte av denne kunnskapen. Er metodene for kostbare vil erfaringene fra årets gjennomføring være med å synliggjøre hvor det må settes søkelys på utvikling og videre forskning for å oppnå tilgjengelighet.

Så langt i år er det utført kameratelling på fem fôringsplasser med forskjellig resultat.

Tilfredsstillende kvalitet

DNA-analysen vil bli foretatt av et 40-tall studenter fra Høgskolen på Evenstad, som vil telle elgmøkk. Dette er en oppfølging av fjorårets telling. Med repetisjoner i løpet av to-tre år vil det utvikle en kostnadseffektiv og praktisk gjennomførbar møkkregistrering med liten innsats for å få tilfredsstillende kvalitet på resultatene, med tilgjengelig mannskap i ERMG og Løiten Almenning.

ERMG ønsker å bruke DNA-resultatene for å undersøke muligheten for å anslå elgbestanden. DNA fra elgmøkk samlet i vinterbeiteområdet vil også kunne dokumentere hvilke sommerbeiter dyrene kommer fra.

Kostnadene for konsulenttjenester fra Evenstad Vilt og Næringssenter er beregnet til 150.000 kroner. Med en egenandel fra ERMG på 50.000 og et tilskudd fra Hedmark fylkeskommune på 75.000 kroner, gjenstår 25.000 kroner, som ERMG søker om fra viltfond og rentemidler i Elverum kommune.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no