14. okt
Klar tale: Søppeldunkene i Leiret er tatt i bruk for kampen til Sætres bevaring. Sætres Venner står bak den klare oppfordringen til Elverums politikere.FOTO: HALVARD BERGET
 
Politikk godt egnet for søppeldunken
Noen vil mene at politikernes og kommunens agerende innen pleie og omsorg best er egnet for søppelkassa, skriver Halvard Berget.

Publisert: 07.mai.2015 13:21
Oppdatert: 07.mai.2015 13:37

Elverum: Søppeldunkene i Leiret løper for tiden et politisk ærend. Et klart et sådant.

Betegnende nok for en situasjon mange i Elverum opplever som frustrerende, usikker og provoserende, er de kommunale søppeldunkene i sentrum tatt i bruk for å spre budskap og politisk bønnfall. «Nei til nedleggelse av Sætre alders- og sykehjem!», er ikke til å misforstå, initiert av Sætres Venner. I seg selv ikke noe søppelbudskap. Derimot hører de stadige omkampene i Elverum, all uforutsigbarheten og vinglingen hjemme i søppelkassa, og ikke utenpå.

Klønete

Rett i søppelkassa går også administrasjonens oppsiktsvekkende utspill ettermiddagedn før 1. mai om at det i år ikke var anledning til å holde 1. mai-appeller innenfor institusjonenes dører, kun utendørs. Som lyn fra klar himmel ble det satt stopp for en lang tradisjon. Når restriksjonene kom i 11. time, etter en opprivende debatt om nedleggelse av Sætre alders- og sykehjem og om konkurranseutsetting av to andre institusjoner, er administrasjonens håndtering klønete. Tidspunktet for innføring av ny praksis kunne ikke ha vært dårligere.

Administrasjonen ble for ikke mange ukene siden ble beskyldt for å gi ansatte munnkurv. Dette ble tilbakevist på det sterkeste fra administrasjonens side. Når det på mindre enn kort tids varsel blir forbud mot 1. mai-appeller i institusjonene, vil mange nok tolke det som at kommuneadministrasjonen ikke ønsker noen propaganda for bevaring av Sætre, for eksempel. Om det er mulig å kaste mer bensin på bålet, er det nettopp det administrasjonen klarte med sitt 1. mai-utspill.

skulle søkt

Begrunnelsen er at det angivelig ville uroe beboerne. Det er vel i rettferdighetens navn å undervurdere en god del pensjonærer. Det kan tenkes at noen hadde satt pris på å få møte politikere og 1. mai-sympatisører. I stedet måtte de hustre en kald tilværelse utenfor for å ta del i det glade budskap. En kan mene mye om 1. mai og dets taler, paroler og appeller. Det hadde heller ikke vært urimelig med en praksis der 1. mai-arrangøren på forhånd søkte om tillatelse til å komme. Vi får tro at det tas lærdom av åres 1. mai-bråk og det gås opp kjøreregler for ettertiden.

Nedleggelse av Sætre er ett av mange tiltak på den berømmelige kuttlista i Elverum kommune, ei liste som vil bli endelig konfirmert av kommunestyret denne måneden. Det er forståelig at Sætres venner og tilhengere er i harnisk når det ikke er lenge siden at engasjement med fakkeltog og vise versa førte til seier ved at politikerne vedtok fortsatt drift av institusjonen. Vedtaket viser seg så ikke være verdt papiret det ble skrevet på. Og hva administrasjonen mener og tenker, vet vi. Rådmannen har nærmest uavhengig av kuttlista kommet med et ultimatum; blir det ikke konkurranseutsetting av Jotunhaugen og Lyngholtet, må i alle fall Sætre gå. Det ble ikke konkurranseutsetting av Lyngholtet og Jotunhaugen.

konkurranseutsetting

Elverum er i den håpløse og fortvilte situasjon at det må spares inn 60 millioner kroner. Derfor spøker det så stygt for Sætre, slik det også gjør for Kirkeby oppvekstsenter, og en lang rekke andre virksomheter og tilbud som svært mange i Elverum opplever som verdifulle og nødvendige. Per i dag vet vi ikke hvordan innsparingene kommer, annet enn at noe må skje. Dessverre må det skje fort.

I forrige uke sa kommunestyret nei til å konkurranseutsette Jotunhaugen og Lyngholtet sykehjem. Høyre og Fremskrittspartiet mente kommunen hadde en gyllen anledning til å spare mellom 12 og 15 millioner kroner årlig ved å la private overta driften av disse institusjonene. Konklusjonen om en så stor innsparing støttet seg til en utredning fra konsulentselskapet Agenda Kaupang. Arbeidsgruppa som utredet konkurranseutsetting fant ut at privat drift ville koste mellom 100.000 og 200.000 kroner mindre per plass enn med dagens løsning. For en utenforstående virker det voldsomt mye, særlig tatt i betraktning at innsparing ved konkurranseutsetting angivelig i første rekke kommer ved lavere pensjonsutgifter i det private markedet. Men Høyre og Fremskrittspartiet forsøkte i det minste et innsparingstiltak som, om vi skal tro de framlagte beregninger, ville ha monnet.

I stedet er det feiring og kakefest på Lyngholtet i dag.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no