14. okt
MULIGHETSSTUDIE: Det vil skje en storstilt utbygging i den nye bydelen Ydalir de neste 10–15 årene. Til venstre ser vi Trysilvegen. Midt på skissen den nye skolen. Det første boligfeltet Øvre Sagåa helt øverst.
 
Ny bydel i sandtak og på skrinn furumo
«Snart stiger sol et sted i øst», synger Jørn Hoel. Det som vil skje i østre del av Elverum sentrum de kommende årene, er til å bli lyrisk av.

Publisert: 16.nov.2015 10:05
Oppdatert: 16.nov.2015 11:56

Elverum: Mulighetene reiser seg i sand. «Har en drøm som e skrift i sand», for å sitere den samme nordlendingen. Mens mystiske fugl Føniks reiser fra asken, reiser nye Elverum seg fra sand.

Der det i dag er sandtak og skrinn furumo, og der det for inntil for få år siden tidvis luktet kvalmende vondt fra fadesen Hera Vekst, skjer den nye veksten. Ydalir blir den nye bydelen i Elverum. Det åpner seg et vell av muligheter. Elverum har en enestående mulighet til å forme et helt bydelssamfunn. Nå har alle gode krefter i tre, bygg, anlegg, arkitektur, kultur og skole mulighet til å sette sitt varemerke på noe som generasjoner vil leve i og ha glede av. Ny skole, ny barnehage og nærmere tusen boenheter skal bygges de neste 10–15 årene. Det må Elverum glede seg over.

Jeg har ved gjentatte anledninger på kommentarplass tatt til orde for at Elverum er for defensiv i byutvikling. Da har jeg i første rekke tenkt Torget og Storgata. Det som skjer i østre del av sentrum, det vi i dagligtale omtaler som Løvbergsmoen, er også byutvikling. Mer eksakt, bydelsutvikling. Her tror jeg Elverum vil lykkes. Det handler om å skape et godt sted å bo.

To viktige forutsetninger for det, er skole og barnehage. Det har vært bred politisk enighet i Elverum om nye sentrumsskole i Ydalir. Den nye skolen er planlagt ferdig til skolestart i 2019. Da Hanstad ble utviklet som nytt boområde på 1970- og -80-tallet, fulgte også ny skole. Hanstad barne- og ungdomsskole sto ferdig i 1980. I 1977 åpnet Søbakken skole, igjen som følge en kraftig bovekst i det området. Nå er endelig turen kommet til østre del av sentrum.

Hele elverumssamfunnet vil nyte godt av det som skal skje i den nye bydelen, med alle ringvirkninger utbyggingen fører med seg. Det skal gjøres investeringer for mellom tre og fire milliarder kroner. Det vil komme lokalt næringsliv til gode, må vi forvente. Området skal bygges ut i et mangfold av boliger; eneboliger, tomannsboliger, rekkehus, lavblokk og høyblokk. Elverum kaller seg trebyen, og det blir spennende å se om den klarer å leve opp til intensjonene i utviklingen av Ydalir. Både politikere og næringsdrivende har visjoner om at Innlandet skal bli ledende i bruken av mer tre i alle bygg. For et selskap som Tretorget må utviklingen av bydelen Ydalir være svært interessant.

Det kommunale selskapet Elverum Tomteselskap AS er en pådriver i utviklingen av Ydalir, og er den største grunneieren i området. Selskapet eier også tomta der den nye skolen skal bygges, og vil selge den til kommunenes eiendomsavdeling. Det første boligområdet som klargjøres er Øvre Sagåa, der det skal være salgsmøte i slutten av denne måneden. Området er på 100 dekar og ligger mellom Olav Sæters veg og Sagåa. Etter at Fylkesmannen hadde innsigelser på arealbruken, er 12 tomter omgjort for tomannsboliger, mens småhusbebyggelsen omfatter 20 eneboligtomter. Tomtene kan ikke sies å være direkte billige, selv om tomteselskapets intensjoner er å drive etter prinsippet om non-profit. De fleste eneboligtomtene koster pluss-minus én million kroner, de billigste rundt 800.000 kroner. Mens tomteselskapets tomtekostnader på 80-tallet utgjorde rundt 10 prosent av prisen for en nøktern enebolig, utgjør tomta nå kanskje rundt 25 prosent av byggesummen. Jeg stusser over denne utviklingen.

Uansett er Elverum Tomteselskap en viktig aktør og et viktig redskap for befolkningsvekst i Elverum. Selskapet har siden starten i 1965 tilrettelagt 1.000 boligtomter i denne kommunen. Det er behov for å bygge 100–120 boliger hvert år i Elverum. Tomteselskapet vil stå for utviklingen av halvparten av tomtene.

Mye har endret seg i samfunnet siden boligreisingen på Søbakken og Hanstad. Det vil den nye bydelen i Ydalir også måtte merke. Derfor vil det beste av samfunnsplanleggere og -eksperter ha mye å bidra med når et helt nytt samfunn skal skapes.

Så til alle kommende tilflyttere til Ydalir; «Har en drøm om å komme hjem, dit ei framtid ennå bor».

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no