23. okt
nedbemanner: Nortura Elverum har nedbemannet med 20 ansatte i produksjonen. Årsaken er blant annet omsetningssvikt av kylling. foto: arkiv
 
Nedbemanner med 20 ansatte
Nortura Elverum nedbemanner med 20 ansatte i produksjonen. Redusert slaktemengde og omsetningssvikt er årsakene.

Publisert: 28.mai.2015 09:01
Oppdatert: 28.mai.2015 09:25

Vestad: Bråket rundt antibiotikaresistente bakterier i kyllingkjøttet i fjor høst må ta mye av skylden for at salget av kyllinger i Norge ser ut til å flate ut. En regjeringsoppnevnt ekspertgruppe avdekket i august i fjor at hver tredje kyllingfilet i butikkene inneholdt antibiotikaresistente bakterier.

Informasjonssjef i Nortura Ellen Flø Skagen sier nedgangen har vært markant.

– Vi har hatt en svikt i produksjon og omsetning av kylling på 15–20 prosent. Selv om vi nå ser at salget tar seg opp igjen, får dette ringvirkninger i konsernet, sier hun.

Nedbemanner

Konsekvensene for kyllingslakteriet i Elverum ble å nedbemanne med 20 ansatte i produksjonen. Fabrikken produserer i år 13 millioner tonn kylling. For et par år siden var tallet 20 millioner tonn.

– For oss var utfordringen mer sammensatt. Mye av slaktingen vi hadde her er flyttet til den nye fabrikken på Hærland. I tillegg kommer omsetningssvikten, forteller fabrikksjef Stig Vestveit. Nå er det igjen 135 ansatte på Nortura i Elverum.

– Flere fikk jobb i Hærland og flyttet dit. Noen gikk av på grunn av alder og noen har vi omskolert og hjulpet over i nye jobber. Sånn sett har nedbemanningen vært udramatisk, sier han. De 20 ansatte var ferdige ved fabrikken 1. mars.

– Frykter du for flere runder med nedbemanning?

– Vi håper jo at salget på sikt skal ta seg opp igjen. I så fall kan vi bare kjøre på med flere folk i produksjonen, sier Vestveit.

Frivillighet

Klubbleder ved Nortura Elverum, Robert Rødsdalen sier han ikke er bekymret for framtiden.

– Nei, dette er ikke noe vi snakker om til daglig. Vi håper og tror at salget skal ta seg opp igjen, sier han. Rødsdalen er glad for at de klarte å få til en udramatisk nedbemanning.

– Det er selvfølgelig aldri noe hyggelig at folk må slutte, men heldigvis har vi et bra team i Nortura som kan hjelpe folk over i nye jobber, sier han. Det første meldingene om at fabrikken på Vestad måtte skjære ned, kom allerede i oktober.

– Totalt fem ansatte takket ja til nye på Hærland, sier RødsadalenNortura Hærland i Østfold har gjennomført en betydelig utbygging og modernisering, og er en integrert slakte- og foredlingsfabrikk for kylling og kalkun. Fabrikken har 617 ansatte.

Nortura sier de vil fase ut Narasin i kyllingfôret innen 2016.

– Vi har aldri vært bekymret for forbrukeren. Det har nok skjønt budskapet, men det hjelper lite når butikkene er skeptiske. Men det er flere å flere forretninger nå som selger narasinfrie kyllinger, sier Ellen Flø Skagen.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Klubbleder: Klubbleder Robert Rødsdalen sier de ansatte ikke frykter for fremtiden. foto: stein cato nybakken
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no