24. okt
UTESTENGT: Randi Krog Belseth følte seg utestengt fra livet som alle andre så ut til å leve. Hun kunne ikke delta i spesielt mye, heller ikke med barna.De fysiske plagene lettet etter vekttapet, og hun orker mer. Hun sier at alt det vonde på kroppen, og i særdeleshet det innvendige har vært det største hos henne. Utseendet har vært et «frynsegode» etter operasjonen. Her er hun på sitt tyngste med135 kilo sammen med Liza Williams.foto: privat
 
Når kroppen blir et stort fysisk hinder
Vår fysiske manifest-asjon er forskjellig. Noen har en stor kropp, andre liten. Randi Krog Belseths kropp ble en hemsko for å leve et godt liv.

Publisert: 17.sep.2015 08:53
Oppdatert: 17.sep.2015 09:29

Elverum: Dansk-norske Randi Krog Belseth har gått gjennom store endringer i forhold til livsstil og vektkontroll. Hun er 43 år, gift og har tre barn i alderen ni til 16 år. Med sine 170 centimeter gikk hun etterhvert opp i vekt på et slikt vis at det påvirket livskvaliteten hennes. Dagligdagse gjøremål ble tunge, og vekta skapte et problem i forhold til å gjøre alt hun ville gjøre sammen med ungene. Da hun veide 127 kilo gikk hun til fastlegen for å snakke om mulighetene for en slankeoperasjon. Etter det, gikk hun ytterligere opp i vekt. Vekten stoppet først på 135 kilo.

– Jeg var ekstremt deprimert over det. Det hemmet meg helt vilt, forteller hun. Når hun skal forsøke å beskrive hvordan situasjonen var, så bruker hun følgende bilde. «Mange befinner seg på motorvegen hvor livet farer avsted. Jeg var på en parallell grusveg, og kunne bare se inn.»

Personer med kraftig overvekt og fedme har ifølge medisinske kilder som blant andre www.fhi.no økt risiko for type 2 diabetes, sykdommer i galleveiene, pustestopp om natten (søvnapnè), hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, slitasjegikt i knær og hofter og enkelte kreftsykdommer som tykktarmskreft hos menn.

Dette er egnet til å skremme fanden på flatmark, Det betyr allikevel ikke at det er kunnskap om dette som er den drivende faktoren for mennesker som slanker seg, eller lar seg slankeoperere. For mange er vektnedgang et være eller ikke være for få å et levbart liv hvor man ikke blir hemmet i hverdagen av vekta si, det som er den drivende faktoren.

Noen trives med å ha noen ekstra kilo på kroppen, og lever helt fint med det. Men livet som overvektig preger deg ofte på ene eller andre måten. For uansett hvordan vi snur og vender på det, er det tungt å leve med noen ekstra kilo, og noen ganger blir disse ekstra kiloene det som gjør at livet blir tungt å leve. I tillegg så er kroppspresset i dag enormt. Fra barna går på barneskolen og langt ut i det voksne livet. Med en tidvis usunn fokusering på kropp og vekt som igjen skaper et ytre press som ikke er til å kimse av.

Ungdommer som nesten slutter å spise for at andre ikke skal synes at de er feite. Dietter, sunne oppskrifter som garantert hjelper deg ned i vekt, for ikke å snakke om treningscoacher, livsstilscoacher slankecoacher - alle er der for deg om du bare er villig til å ta imot litt hjelp for å bli slankere, og har noen kroner å betale med.

I tillegg til de fysiske problemer overvekt ofte medfører, gir fokuset på idealet om en slank kropp og et vakkert ytre mange en følelse av å være verdiløs om man ikke når opp til de forventningene man tror samfunnet har.

Fedme og overvekt

De siste årene har vi sett en økning i antallet mennesker som er overvektige. Med en påfølgende slankeindustri som vokser fram. En industri som ofte ikke handler om de vesentlige grepene som skal til for å få til en varig endring, men råd og tips om hvordan man hurtigst mulig skal gå ned i vekt. Være seg om det er med piller, dietter eller pulver. I 1960-årene kunne man si at knapt fem prosent av de norske mennene hadde fedme. I dag er tilsvarende tall 15 prosent. Mens fedmeandelen blant kvinner sank under en slankebølge på 60- og 70-tallet, er andelen kvinner med fedme i dag nesten like stor som hos menn.

Vondt

Randi Krog Belseth hadde vondt mange steder i kroppen på grunn av vekta. Hun hadde vært gjennom tre bekkenløsninger, hadde vondt i hoftene, isjas og knær hvor kneskålen løste seg ut etter at hun hadde vært utsatt for et uhell. Kneet kunne rett og slett ikke tåle belastningen.

Året da hun tok mot til seg og oppsøkte fastlegen var 2009, og hun fikk beskjed om at det kunne gå fra ett til fem år før det skjedde noe.

Det gikk ikke å lang tid, og i 2011 fikk hun være med på et obligatorisk livstilendringskurs som alle som skal la seg operere må gå gjennom. Det er et lærings- og mestringskurs, for det er når man er operert at jobben starter.

Operasjonen et verktøy

– Man vil jo gjerne ha et langvarig positivt resultat, og da er det viktig å få pasienten til å forstå at operasjonen bare er et verktøy for å nå målet, sier Krog Belseth. Med det mener hun at pasienten må starte livsstilsendringen før operasjonen, og at det er krav om vektnedgang i forkant. Hun måtte leve tre uker med et kaloriinntak på 1.000 kalorier om dagen i forkant av operasjonen. Men hun vektlegger at den omstillinga man må gjøre er nødvendig. Man må få sunne matvaner, man må la være å spise så mye man har gjort tidligere og bevegelse er viktig.

– Det er faktisk noen som går opp igjen, som ikke har forstått at arbeidet starter både i forhold til livsstil, matinntak og trening etter operasjonen.

Det skulle gå et år fra Krog Belseth ble kurset og aktivt startet livsstilsendringen til hun ble operert. Dette året gikk hun ned 23 kilo, noe som har vist seg å være veldig bra i forhold til resultatet av operasjonen. Hun har sluppet unna store komplikasjoner. Hele situasjonen rundt operasjonen var skummel. Hun hadde aldri vært i narkose før, og hun opplevde det som ekstremt. Så ille at hun følte seg tvunget til å fortelle hvor redd hun var på pre-op. Og en sjukepleier kom henne til unnsetning med trøst. Da hun våknet etter narkosen stilte hun seg spørsmålet «Hva fanden har jeg gjort».

– Jeg våknet med høyt blodtrykk, menstruasjonen forsvart i over tre måneder, på grunn av sjokket kroppen hadde vært utsatt for. Til å begynne med raste jeg ned i vekt. Huden ble gusten, og jeg mistet mye hår, forteller hun.

De psykiske endringene var allikevel mye større enn de fysiske. Og Krog Belseth vil gi et råd videre, og det er å være åpen om hva man går igjennom. For det er ganske synlig, og folk bryr seg. De fleste er veldig opptatt av det fysiske, men man blir ganske satt ut av de psykiske endringene.

– I Danmark blir denne typen operasjoner kalt «Den lille skilsmisseoperasjonen», hvor den som blir operert ofte skal slå ut håret, det oppstår sjalusi og den opererte blir kanskje mer utadvendt.

Tre og et halvt år er gått siden operasjonen, og det er en aktiv kvinne vi har møtt som ikke blir stanset av kroppen lenger.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
TILSKUDD: Man lever resten av sine dager på tilskudd og medisiner, ettersom magesekken ikke lenger produserer f.eks. B12 naturlig. foto: May-Britt Bjørlo Henriksen
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no