18. okt
seierherre: Erik Hanstad som ordfører i Elverum har vært et utstillingsvindu for Høyre, og han ble da også behørig takket og hyllet av lederen i kommunepartiet, Gine Skurdal, under valgvaken på Thon Hotell forrige mandag. Hedmark Høyres stortingsrepresentant Gunnar A. Gundersen kledelig i bakgrunnen, men i sedvanlig stil synlig nok til å kaste glans over evenementet.foto: stein cato nybakken
 
Når høyreregelen ikke lenger gjelder
Når posisjoner blir et begjær og løftebrudd med utilslørt kamelsvelging en lidenskap, står det dårlig til. Vi er fristet til å se på politikken i Elverum som en parodi.

Publisert: 24.sep.2015 10:13
Oppdatert: 24.sep.2015 10:52

Elverum: Kjøpslåing etter et kommunevalg er ikke uvanlig. Tvert om ganske vanlig. Ganske ofte gir også hestehandelen seg de underligste utslag, hinsides det flertallet av velgerne ønsker seg.

Det som har skjedd i Elverum overgår det meste. Maken til knefall er vanskelig å finne ord for. Skjønt, Bjørn Fjellmosveen fant ord i et leserinnlegg i Østlendingen sist lørdag; «en dårlig russerevy».

Selv tviler jeg på om en kreativ russ har fantasi nok til å se for seg hvordan politikere ofrer sjela si for makt. Når Høyre gir avkall på det de har forfektet og stått for det siste året for at Erik Hanstad skal fortsette som ordfører, overgår det alt som med rimelig sunn fornuft og tillit og er mulig å forstå.

Høyrevelgerne, også Fremskrittspartiets, er regelrett lurt opp i stry. Hva tenker politikerne selv om sitt agerende? Forventer de tillit fra innbyggerne? Sier én ting og gjør noe helt annet. Fremskrittspartiets førstedame Kersti Grindalen uttalte sågar at Sp har vært bremsekloss i det borgerlige samarbeidet. Hvem går hun i allianse med?

Lav valgdeltakelse er et generelt problem, men i Elverum bør det være en ekstra god grunn til ikke å stemme. Det har ikke noe for seg. De som stemte Høyre kunne like gjerne ha stemt Senterpartiet.

Det er tre beveggrunner bak hestehandelen i Elverum.

En: Erik Hanstads brennende og oppriktige ønske om å fortsette som ordfører. To: For Senterpartiet med Arnfinn Uthus i spissen var det mer bekvemt å fortsette i dagens allianse framfor den fornedrelsen det ville ha vært å enda en gang skifte side, og dermed underbygge folks oppfatning om vingling. Sp ville uansett fått varaordføreren, og får uansett gjennomslag for sine fanesaker om ikke-nedleggelse. Tre: Det var for enhver pris om å gjøre å hindre Ingvar Midthun nøkkelen til ordførerkontoret. At den frittalende og tidvis ubehagelig direkte Bjørn Jarle Røberg-Larsen i tillegg ble valgt inn i kommunestyret for Ap, fikk posisjonen til å se rødt. Inklusive Ap-utbryter, LO-mannen og Team Elverums representant Ernst Tore Bekken.

Erik Hanstad er verdens triveligste fyr. Rett og slett en ordfører med stor O. En ordentlig elverumspatriot. Hadde det vært direkte ordførervalg i Elverum, ville Erik blitt valgt. Men også ordføreren står for politikk. For Erik Hanstads sitt parti Høyre må det stå til stryk. For hva har Høyre sagt og lovet? Jo, «Elverum Høyre er positive til konkurranseutsetting». «Vi ønsker å samle skolene i Østre Elverum til én skole». Vi vet at Høyre gikk for nedleggelse av Sætre. I partiprogrammet heter det «sentralisering av tilbudene». I Østlendingen 18. september sier Erik Hanstad at han har tro på retningen til Aps/Sps politikk, som er imot alle de tre Høyre-standpunktene. Hva er da vitsen med politiske partier på kommunenivå?

Erik Hanstad i Østlendingen 18. august 2015: «Men hvis det ikke skjer noen endring med skolestruktur, konkurranseutsetting og Sætre blir det vanskelig for meg å fortsette som ordfører». Erik Hanstad i Østlendingen 8. september 2015: «– Men vil ikke også Høyre forhandle bort viktige saker? – Jo, men forskjellen er at vi ikke lover mer enn det vi kan holde i forhold til programmet vårt, sier Hanstad». Erik Hanstad i Østlendingen 18. september 2015: «Det blir vel omtrent som det har vært, bortsett fra at vi lar de gamle stridssakene ligge: nedleggelse av Sætre, nedleggelse av Kirkeby og Sørskogbygda skoler og konkurranseutsetting av tjenester».Høyre har sluttet å fungere som politisk parti, og har i stedet tatt rollen som valgmaskin for Erik Hanstad. Det er selvsagt lov, men lite tillitvekkende. Høyre har frasagt seg muligheten til å være et opposisjonsparti og dermed kunnet ha forfektet sine fanesaker og vært en politisk drivkraft i vanskelige tider.

Dårlig økonomi rir Elverum kommune som en mare. En ytterligere bekreftelse på det får vi trolig i morgen da råbudsjettet for 2016 legges fram. Elverum kommune har en lånegjeld på 1,7 milliarder kroner, mer enn årsomsetningen i kommunen. I fjor gikk kommunen med et underskudd på 27 millioner kroner. For å få orden i egen økonomi må Elverum spare inn 60 millioner kroner hvert år i årene framover. Kommunen må finne inntekter for lånefinansiering av helsehus, ny skole i Ydalir og rehabilitering av Hanstad skole.

I møte etter møte har vi hørt Høyres gruppeleder Yngve Sætre forfekte at Elverum kommunes saliggjørende medisin er dramatiske strukturendringer. Vi synes han har hatt vektige argument.

Bare så synd med spill for galleriet.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no