24. okt
todagers: Politikere og administrasjon har vært samlet til to dagers seminar i et forsøk på å ordne opp i økonomien. Fylkesmann Sigbjørn Johnsen kom med formanende ord, her i dialog med assisterende rådmann Aasmund Hagen.
 
Når’n Sigbjørn kjem, da er da alvor, da
Kongen av campingplassen har størst platting, størst vogn, størst gjeld, størst kjerring. Elverum har størst underskudd, størst gjeld. Det holder det, skriver Halvard Berget.

Publisert: 16.apr.2015 08:58
Oppdatert: 16.apr.2015 09:21

Elverum: «Pengene han bruker eiern ingen ta, han låner alt for å vara snobb. Kongen av campingplassen, han gjør alt for å vara kar».Nå var det ikke Ole Ivars-vittigheter eller andre lurvete prosatekster fylkesmann Sigbjørn Johnsen hadde med seg i dokumentmappa si da han denne uka gjorde entre i kommunestyresalen. Ikke beskyldte han politikere og administrasjon i Elverum for å være direkte snobber heller. Men såpass fikk han sagt, at dette går ikke lenger. Eller for å bruke hans egne ord: «Slik det var i går, blir det itte i mårå». Fylkesmannen ga en leksjon om «peeng» og mante en alvorstung forsamling om å finne fram til en felles og omforent forståelse for hva som er Elverums situasjon i dag, og utfordringene kommunen står overfor.

Utfordringene kjenner vi så altfor godt. Det er «peeng» og atter «peeng». Mest av alt fordi det er for lite av dem. Elverum har havnet i et økonomisk uføre, og må kutte så svir. Det var også grunnen til at politikere, rådmenn og sektorsjefer tirsdag og onsdag låste seg inne til seminar for å finne ut av det som mest framstår som det umuliges kunst. Bakteppet er den begredelige virkelighet at Elverum i fjor gikk med 26,7 millioner kroner i underskudd. Dårligst i klassen i Hedmark. Elverum er også den kommunen i Hedmark med største gjeld; 1,7 milliarder kroner. Det tilsvarer en gjeld på 81.900 kroner per innbygger. Ett lyspunkt i elendigheten er at Elverum gjennom de 10 siste årene har hatt den største befolkningsveksten i Hedmark. Såpass bra at vi i dag teller 20.751 sjeler. Mange av disse sjelene vil få merke at vi går tøffere tider i møte.

Rebudsjetteringen for 2015 smerter. Underskuddet på nesten 27 millioner kroner må dekkes inn i løpet av to år, om ikke kommunen skal bli satt under administrasjon av Fylkesmannen, ved å bli Robek-kommune. I tillegg er det presserende å bedre driftsmarginene, som igjen betyr at Elverum må øke inntektene og redusere utgiftene, anslagsvis for 60 millioner kroner hvert år i årene framover. Kuttlistene er velkjente, og kommunestyret må på det vanskelige møtet i mai ta de endelige grepene.

Med et budsjett på 1.400 millioner kroner virker ikke 50–60 millioner så mye. Likevel, innsparingene vil svi. Velferdstiltak står i fare. Skoler likeså. Mange av kuttene vil ramme allerede svake grupper. Sånn sett vil det reviderte 2015-budsjettet få en dårligere sosial profil. Som igjen vil gjøre at høstens kommunevalg på mange måter blir et verdivalg. Vi vil oppleve at bygder blir stilt opp mot sentrum.

Sigbjørn Johnsen er en kar det er verdt å lytte til. Gjennom sin mangeårige karriere som finansminister har en mer greie på «peeng» enn de fleste. Det var for å få gode råd på en særdeles vanskelig veg at han og assisterende fylkesmann Anne Kathrine Fossum var invitert til budsjettseminaret denne uka. Fylkesmannen sier ikke hva Elverum skal gjøre, men hva de må gjøre. Sigbjørns foreskrevne resept er enkel nok: Få ned den underliggende utgiftsveksten, og bygge opp reserver. Profilen på budsjettet må endres.

Den tidligere finansministeren gir en gjeng mer eller mindre utslåtte politikere og administrasjonsfolk en leksjon i «lange og stutte peeng», slik han etter eget sigende også belærte sine tidligere statsrådskolleger. «Stutte peeng» er, om vi forstår ham rett, midlertidige inntekter, for eksempel fra salg. De må for enhver pris ikke settes inn i drift, og dermed bidra til langvarige utgifter. «Stutte peeng» bør brukes til å betale ned gjeld.

Mye er sagt og vil bli sagt om kuttvedtakene som vil måtte komme. Også at det er på tide å se på kommunens egen administrasjon og ledelse, underforstått at det må gå an å kvitte seg med en god del sjefer og byråkrater. Kommunen selv er raskt ut med komme ondsinnethet ytringer på sosiale medier i forkjøpet, og forteller på sin egen nettside at det allerede er gjort administrative kutt for 7,2 millioner. Assisterende fylkesmann Anne Kathrine Fossum kommer for så vidt en hardt presset administrasjon til unnsetning når hun sier at det er lett å ty til kutt i rådhuset når det strammer seg til. Ifølge henne er det når det kuttes i styring og ledelse det virkelig begynner å gå galt, fordi kvaliteten på tjenestene vil bli dårligere. Gode nyheter fra en byråkrat til en annen.

Kutt kommer. Tapere vil det bli. Politikerne vil vri seg som ormer i frykt for høstens valg. Minst taper de som klarer å være mest mulig løsningsorientert.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no