15. okt
VERKET FULLFØRT: Rise Grønoset er full av takknemlighet for alle menneskene hun har møtt og fått portrettere på sin lange journalistiske veg. FOTO: HALVARD BERGET
 
Mennesker Rise aldri glemmer
Knapt noen annen Hedmark-journalist har gjennom et langt yrkesliv møtt så mange mennesker som Rise Grønoset.

Publisert: 16.nov.2015 10:04
Oppdatert: 16.nov.2015 11:52

Elverum: Nå er det blitt gjenmøte mellom to permer. Denne uka presenterer Rise Grønoset sin fjerde bok; «De satte spor ...».

Boka er en samling redigerte portrettintervju Grønoset lagde i 50 år som yrkesaktiv journalist, de fleste av dem i Østlendingen. Og det er typisk Rise at det er mennesker hjertevarme Rise måtte skrive om da hun nok en gang ga seg i kast med et bokprosjekt.

Skrivegleden er fortsatt like levende hos 85-åringen, slik den var i alle tiårene hun gledet sine lesere i Hedmark med sin velskrevne penn.

– Ropte på meg

– Jeg hadde et skap fullt med plastposer der jeg hadde samlet portrettintervjuene jeg har lagd. Det var som disse posene ropte til meg; at vi vil fram i lyset igjen, forteller Rise. I sin sedvanlige, lune, varme og glitrende fortellerkunst. Og fram kom posene.

– Selv om portrettene jeg i sin tid lagde er både 10, 20 og 30 år gamle, kanskje enda eldre, synes jeg menneskene jeg møtte sa så mye klokt. Jeg tror dem har noe å si til dagens lesere også. Det var så interessant å møte disse menneskene, som ga meg så mye. Dem var så kunnskapsrike, tapre, modige og elskverdige. Det er et privilegium å være journalist, sier danskfødte Rise som delte et langt samliv med tryslingen, journalisten og forfatteren Dagfinn Grønoset (1920-2008).

23 Portretter

Av kanskje flere hundretalls portrettintervjuer Rise Grønoset har laget, har 23 personer fått plass i boken.

– Jeg ville så gjerne hatt med mange flere, men jeg måtte gjøre et utvalg, med en blanding kjendiser og «vanlige folk», sier Rise.

Hun forteller at det var under årsmøtet i Hedmark Forfatterlag i Alvdal i vår hun traff på Terje Tønnesen fra Kulturforlaget Brak på Kirkenær, og at ideen om bok med portretter ble til.

Hele sommeren har Rise brukt til å redigere sine tidligere intervjuperler. Mange av de portretterte er døde i dag.

Med så mange intervjuer, er det noen personer du husker ekstra godt?

– Ja, det må bli Sigurd Jensen i Løten. Han var en helt utrolig kar. Han var født og oppvokst like ved Edvard Munchs fødested Englaug i Løten, og hadde en fenomenal kunnskap om Munch. Jensen måtte være 95 år da jeg intervjuet ham, og jeg husker at han hele tiden holdt meg i hånda mens vi snakket.

– Så intervjuet jeg Trond Berg (NRK-fotografen- og naturreporteren. Red anm.) da han var fem år. Jeg husker at han hadde så gode og kvikke svar. Da jeg gikk av som pensjonist i Østlendingen, spurte kolleger om det var noen jeg gjerne skulle hatt intervjuet. Mitt svar kom raskt; «Thorvald Stoltenberg». Det ble et gromt møte, minnes Rise.

 
GOD FOTOGRAF: Dette bildet av forfatteren Rolf Jacobsen har Rise selv tatt.
GROMGUTT: Thorvald Stoltenberg var den siste Rise Grønoset portretterte før hun pensjonerte seg.
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no