15. okt
VINDDEBATT: Leif Klausen og Håkon Rustadfoto: monika søberg
 
Lager database til vind
Austri Vind er i gang med å lage en database over mulige leverandører til vindkraftverkene i Hedmark, dersom de får grønt lys.

Publisert: 26.mar.2015 09:04
Oppdatert: 26.mar.2015 09:19

Søre Osen/Elverum: Fredag møtte 40 personer fra lokale entreprenører og næringsliv til et informasjonsmøte med Austri Vind og OX2 som eventuelt skal bygge ut vindkraftverkene for dem. Der var tema hva som vil kreves av varer og tjenester dersom det blir utbygging av vindkraftverk enten i Raskiftet, Kvitvola eller Kjølberget. Det vil kreve enorme ressurser i oppbyggingsfasen, de tre er til sammen anslått å koste 3,5 milliarder kroner.

Allerede nå har forberedelsene startet slik at man er i gang på kort tid dersom departementet sier ja.

Trenger de lokale

Selv om det skulle bli store nasjonale selskaper som får hovedentreprise, mener Austri Vind at det vil være behov for mye lokal arbeidsinnsats og ressurser. Det skal bygges tre mil interne veger og 70.000 kvadratmeter med gruset plass, bare i Raskiftet. Kvitvola har omtrent det samme behovet. Det vil trenges mye grus og singel, mye sand til betong, grøfting og kabler.

– I anleggsperioden vil det være behov for overnattinger til arbeidsfolket. Blir det snakk om brakkerigger vil de trenge både renhold og matservering, sier Rustad.

Han vil ha kontakt med alle som mener de kan ha noe å bidra med.

– Lokale Reodor felgen-typer som kan være til hjelp hvis ukurante deler ryker, vil vi gjerne vite om, sier han.

Databasen over tilbydere vil bli overgitt til entreprenørene, slik at det blir servert på et fat hvordan de kan skaffe varer og tjenester. Det er ikke bare snakk om de spesifikke maskiner og deler som brukes for å få montert en vindmølle.

– Men ryker det et dekk på ei maskin, må vi vite hvor vi raskt kan få tak i nytt, lokalt. Går det et bilbatteri kan man ikke vente eller reise langt for å få nytt, sier han.

Den som mener å ha noe å bidra med kan kontakte Håkon Rustad på mail.

Vil kjøre kurs

Trysil kommunes ordfører og næringssjef ser hvor viktig denne prosessen kan være for lokalt næringsliv at de ganske umiddelbart vil kjøre kurs for å lære lokale tilbydere hva som kreves og hvordan de skal komme med. Det stilles krav til kvalitet på både varer og leverandører.

– Det er nå det er viktig for næringslivet å melde seg på, sier Ole Martin Norderhaug.

Det er det svenske firmaet OX2 som skal stå for selve prosjekteringen, av den enkle grunn at de har bygget opp mange tilsvarende anlegg i Sverige og vet hva de driver med. Johan Höök kunne presentere hvor store dimensjoner anleggene har.

– Bare ei kran som trengs for å få reist en vindmølle krever 20 lastebiler som skal kunne komme fram og snu, sier Höök. På prosjekter fra Sverige har det vært over 60 entreprenører involvert med stort og smått. Det er derfor grunn til å tro at det vil dryppe bra på lokale tilbydere i vårt distrikt også. Men først må prosjektene godkjennes i departementet, og det er sagt vil skje i løpet av inneværende år.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Foredrag: Johan Höök som holdt foredrag for 40 fremmøtte.foto: monika søberg
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no