18. nov
SIER NEI: Amfi og senterleder Lene Faraasen ønsker ikke søndagsåpne forretninger. Hun tror ikke det er god økonomi i å holde åpent en sjuende dag. Konkurrenten Kremmertorget er avventende.FOTO: MAY NORDSVEEN
 
Kundene vil ikke ha søndagsåpne butikker
Butikkene trenger ikke flere åpningsdager, men større fagkompetanse. Det er den beste måten å stå imot netthandel på, skriver Halvard Berget.

Publisert: 01.jul.2015 20:04
Oppdatert: 01.jul.2015 20:09

Elverum: Med søndagsåpne forretninger er det all grunn til å frykte for rekrutteringen til butikkyrket. Mange butikkansatte føler allerede på belastningen med ugunstig arbeidstid som følge av lange åpningstider og mye lørdagsjobbing. Mange småbarnsforeldre, som eksempel, vil trolig finne butikkyrket lite attraktivt dersom stillingen også innebærer søndagsjobbing. Butikkene risikerer å miste eller ikke få tak i gode og dyktige medarbeidere.

Som kunder og forbrukere setter vi pris på og oppsøker helst butikker med betjening som har peiling på det de selger; enten det er sko, klær, spiker, blomster, bøker, klokker eller mat. Fagkunnskap er ikke noe som kommer av seg selv, det må prioriteres og bygges opp over tid. Det må rekrutteres folk som er egnet for og interessert i en så viktig jobb det er å behandle kunder.

Regjeringen ved Kulturdepartementet ønsker å endre helligdagsloven slik at det skal bli mulig å holde butikkåpent på vanlige søndager, med høringsfrist denne uka. Det har kommet over 4.000 uttalelser. Majoriteten er skeptiske og negative til søndagsåpent. Både forbrukere, kommuner og mange butikker ønsker ikke mer søndagsåpent enn det som allerede er. Regjeringen åpner for to modeller for søndagshandel. Den ene er at butikker som ønsker det, kan holde åpent på søndager. Den andre tar til orde for at kommunene skal avgjøre. I øyeblikket synes ingen av alternativene å ha flertall på Stortinget.

Uansett politisk farge synes motstanden mot søndagsåpent stor. Det er vanskelig å forstå at Regjeringen ikke gir opp sin kongstanke om å dytte på oss et tilbud vi mener vi ikke har behov for. Argumentene om økt fleksibilitet kjøpes ikke. I Leiret er det matbutikker som har åpent fra klokka 07.00 til 23.00 på hverdager, og mellom klokka 09.00 og 21.00 på lørdager. I tillegg holder en butikk søndagsåpent. Faktisk er det så mange som rundt 430 butikker i 85 kommuner som allerede har søndagsåpent. Mange går under definisjonen å ligge i «typiske turiststeder». Andre søndagsåpne butikker er «Brustad-buer» på under 100 kvadratmeter. Og vi har søndagsåpne butikker som «i det alt vesentlige selger blomster, planter og andre hageartikler».

Det er vanskelig å se for seg at sulten ikke skal kunne stilles med de åpningstidene vi allerede har. I tillegg har kjøpesentrene åpent lenge nok til at de fleste bør kunne få dekket sitt handlebehov gjennom seks åpningsdager. Flere åpningstimer per uke må nødvendigvis føre til behov for økt bemanning. Dette må butikkene dekke inn, og det skal ikke rare fantasien til for å konkludere med at dette må bety økte priser for oss forbrukere.

Vi tviler på om utkantbutikkene makter å holde søndagsåpent. Det kan føre til konkurransevridning og handelstap dersom butikker i nærliggende sentra holder åpent.

I Elverum har kjøpesenteret Amfi sagt de ikke vil holde søndagsåpent, Kremmertorget er avventende. Senterleder Lene Faraasen ved Amfi ser ikke for seg at det er lønnsomt å åpne flere butikker på søndager. Vi tror hun har helt rett. Inntrykket er heller at en god del butikker sliter nok som det er, om de ikke skal påføre seg selv ytterligere kostnader.

Én ting er det som måtte være av kommersielle interesser og påstått økt valgfrihet for deg og meg. Noe annet er hva slags samfunn vi ønsker. Det kan tenkes - og er det mest sannsynlig også - en verdi å ha en dag i uka som er litt annerledes, og der freden og roen råder mer enn ellers i ukedagene. Det er en kjent sak at regjeringspartienes støttespiller Kristelig Folkeparti er sterkt imot søndagsåpne forretninger.

KrFs første nestleder Dagrun Eriksen fikk trampeklapp under landsmøtet i mai du hun fra talerstolen prediket at regjeringens forslag om søndagsåpne butikker må stanses. KrF budskap er: «Vårt nei til søndagsåpne butikker er et ja til søndagen som en fortsatt spesiell dag, en felles fridag, en felles hviledag, en annerledes dag som er viktig for fellesskapet».

Det er lett å være enig.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no