14. okt
Direktør i NHO-Innlandet, Åge Skinstad.
FOTO: Monika Søberg
 
Kan vokse 1.1 milliarder
Innlandet mangler felles identitet. Det er noe reiselivet må får gjort noe med for å vokse. Vekstpotensiale for samarbeid er 1,1 milliarder kroner.

Publisert: 18.feb.2016 09:07
Oppdatert: 18.feb.2016 09:31

Elverum/Trysil: Det mener Åge Skinstad, regiondirektør for NHO Innlandet. Denne uken var han på frokostmøte med næringsliv og bedrifter i Trysil. Der la han fram en teori om at Innlandet må våge å tenke større og samarbeide mer, blant annet for at reiselivet i regionen skal ha en mulighet til å utvikle seg.

– Vestlandet har «The fjords» og Nordnorge Polarlyset. Hvilken felles identitet har vi, spurte han.

Søk på wikipedia gir til svar at Innøandet er Kristiansunds minste øy. Da har Innlandet en jobb å gjøre.

Tåle å lykkes

Skinstad mener at man må våge å tåle at naboen lykkes. Det er først da man kan lykkes som helhet.

Sånn rent praktisk er noe av det første som må på plass, gode tverrforbindelser. I dag er vegen mellom Elverum og Trysil grei, men man bruker like lang til mellom Hamar og Elverum.

– Det er lett å tenke på det som er nærmest, men felles utfordringer som vegen mellom Elverum og Hamar er også vitkig for Trysil, påpeker Skinstad.

Østlandsforskning har regnet ut at det er 1,1 milliarder ekstra å hente ut i verdiskaping ved å dra felles og tenke større.

Skinstad mener det ikke erviktig med kommunegrenser og hva kommunene skal hete, men at tilbudet blir bedre.

Han ser for seg satsing på vinterturisme i sine områder og sommerturisme i sine områder samlet, slik at det kan gi tilbud om helårs arbeidsplasser.

Reiseliv viktig

Skinstad og NHO mener at Reiseliv er et av de viktigste satsingsområdene for Innlandet, sammen med Industri, IKT, Skog og Landbruk. Ulike områder av Innlandet egner seg for ulike formål.

– Men det som er viktig er at vi ikke kan sitte og vente på at noen skal satse for oss. Vi må ta ledertrøya sjøl, utfordret han. Og siterte Ingemar Stenmark som til en journalist en gang uttalte at «jo mer han trente, jo mer flaks hadde han».

Reiselivet har mange fordeler med svak krone og uroligheter i verden som gjør at folk velger å bli hjemme.

– Trysil er en av 15 kommuner i innlandet med mer hytter enn hus

Mot strømmen

Ifølge Skinstad går Innlandet mot strømmen i forhold til resten av landet angående arbeidsledighet. 97,5 prosent av arbeidsstokken er i job. LEdigheten i innlandet minker, men det er fortsatt 2500 arbeidsledige. I Rogaland er det 12.600 arbeidsledige.

– Men vi har også mange ledige stillinger, påpeker SKinstad. Selv om det er en mismatch regionalt på nødvendig og tilgjengelig kompetanse kandet være noen i Rogland som kunne fått jobb i Innlandet dersom vi var flinkere til å synliggjøre behovet.

Mer håndverksfag

Vi må tenke annerledes enn tradisjonelt, der det er mest om å gjøre å ha høy og god utdanning.

– Det er store bedrifter som har mest behov for høyt utdannet kompetanse. 65 prosent av bedriftene i innlandet har under ti ansatte. Det er håndverksfag og ingeniørfag vi trenger mest av. Vi må begynne å snakke fagutdanningene opp, sier Skinstad. Kompetansebarometeret blir lansert 17.februar og viser størst behov for håndverk og ingeniører,

Det vil også bli viktig med endringsdyktighet. I dag gjøres sju prosent av all handel via nett. Skinstad tror tallet vil øke til 50, pog da er det opp til næringslivet og tilrettelegge for at de kan bli med på utviklingen,blant annet ved å la kunder handle på nett men hente i butikk - og med muligheten for å prøve.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no