19. nov
FORSINKELSER: Åpningen av den nye vegen mellom Løten og Elverum kan bli ytterligere forsinket.foto: trond lillebo/HA
 
Kan bli ytterligere to år forsinket
Statens vegvesen sier nå at byggeperioden på nye riksveg 3/25 skal gå mellom 2017-2020. Det vil i såfall bety at prosjektet kan bli ytterligere forsinket.

Publisert: 10.des.2015 13:10
Oppdatert: 10.des.2015 13:14

Elverum: For første gang antyder Statens Vegvesen at den nye vegen mellom Løten og Elverum kanskje ikke står ferdig før i 2020. Det betyr i såfall at veien blir mer forsinket enn det som er sagt tidligere. Prosjekteringsleder i Statens Vegvesen, Arne Meland, sier sluttdato avhenger av hvilke kontrakter som blir inngått.

– Vi legger opp til en byggestart i 2017 og målet vårt er å åpne vegen i 2019, men dette avhenger som sagt av kontraktene som skal skrives.

Kan åpne

Det var på en pressekonferanse på Myklagard for en uke siden Meland for første gang uttalte at Statens Vegvesen jobber utfra planer om en byggeperiode som vil vare fra 2017 til 2020. Det er helt nytt for ordførerne i Elverum og Løten (Se egne saker over).

– Vi kan åpne vegen før byggeperioden er over. Det er fremdeles arbeid som gjenstår etter at vegen er åpnet, sier Meland. Han vil ikke si om det er OPS-prosjektet som forsinker vegen ytterligere.

– Vi jobber etter de rammebetingelsene vi har, og jobber for raskest mulig framdrift, sier Meland. Han sier det er normalt at de trenger tre sommerseonger på et prosjekt av en slik størrelse.

OPS

I september i fjor ble det altså klart at Riksveg 3/25 fra Ommangsvollen i til Grundset i Elverum skal bygges som et OPS-prosjekt. Offentlig privat samarbeid (OPS) innebærer at et privat selskap har totalansvar for vegen i inntil 30 år. Selskapet finansierer, prosjekterer, bygger, drifter og vedlikeholder vegen som avtalt i kontrakten med Statens vegvesen. At akkurat denne vegen skulle bli endel av OPS-prosjektet kom den gang overraskende på fylkespolitikerne ettersom alle vedtak på kommune- og fylkesnivå var gjort. For ett år siden ventet man bare på statsbudsjettet for å få begynt byggingen. Da det ble kjent at vegen skulle bygges som et OPS-prosjekt var det flere som fryktet at dette ville bety forsinkelser, deriblant Løten-ordfører Bente Elin Lilleøkseth.

Flere forsinkelser

I mai i år måtte da også prosjekleder i Statens vegvesen, Taale Stensby medgi at byggestarten ikke blir i 2016, slik bompengeproposisjonen la opp til, men mellom 2017 og 2019. Noe av begrunnelsen var at store deler av finansieringen i henhold til Nasjonal transportplan kommer etter 2018. Nå snakker altså Statens vegvesen om 2017-2020. Dette beroliger ikke fylkesråd for samferdsel og miljø i Hedmark, Anne Karin Torp Adolfsen (Ap).

– Hele poenget med OPS er at byggingen skal gå raskere. Nå er det ganske innlysende for meg at det er nettopp dette som ser ut til å forsinke åpningen av vegen ytterligere, sier hun.

– Jeg synes det er trasig. Vi var så nære. Alle vedtak var gjort for ett år siden. Det var nesten så vi bare kunne begynne å bygge. Så kom altså nyheten om at dette skulle bli et OPS-prosjekt. At OPS ble valgt på denne strekningen er vanskelig å begripe ettersom alt var klart, sier hun.

Framdrift

Det var opprinnelig et mål om stortingsbehandling av bompengeproposisjonen rundt årsskiftet 2015/2016. Det vil tidligst skje i vårsesjonen 2016. Deretter skal prosjektet konkurranseutsettes. Konkurranseperioden varer opptil 15 måneder. Det er til syvende og sist OPS-selskapet som, avgjør når vegen skal åpnes.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no