18. nov
ØKER: Senterleder Lene Faraasen i Amfi Elverum har tatt høyde for at de 35 forretningene i senteret samlet vil få en omsetningsøkning på 5,5 prosent sammenlignet med julehandelen i fjor. Årsomsetningen ventes å nå rundt 490 millioner kroner.
 
Julehandel – ti gleder seg, den handelsmann
Urolige tider og en bekymringsfull verdenssituasjon skremmer oss ikke bort fra julehandelen. Vi skjermer jula. I Hedmark ligger det an til tidenes julehandel, skriver Halvard Berget i denne kommentaren.

Publisert: 26.nov.2015 09:21
Oppdatert: 26.nov.2015 09:28

Elverum: Ved inngangen til adventen er det lystige tall som presenteres for handelsnæringen i Hedmark. Ifølge prognoser hovedorganisasjonen Virke legger fram, er Hedmark det fylket i landet der julehandelen ventes å øke mest. Mens det i det så tidligere styrtrike oljefylket Rogaland forventes nullvekst, vil julehandelen i Hedmark øke med 6,1 prosent. Det må da vitne om en optimisme her innerst i Innlandet?

Rogalendingene har nok fortsatt litt mer penger i pungen å rutte med fram mot det tradisjonsrike vintergildet. Mens desemberhandelen per innbygger i Hedmark ventes å bli 9.830 kroner, er beløpet for Rogaland 10.650 kroner. Men det er altså ingen økning fra i fjor, der i vest. Minst bruker Østfold på julehandel, med 9.060 kroner, mest Oslo med 11.730 kroner.

Anslagene fra Virke er interessante på mange måter. Terror og flyktningstrømmen dominerer nyhetsbildet. Ikke minst værer vi en frykt i befolkningen for hva det store flyktningmottaket vil koste oss. Vi leser mellom nyhetslinjene og i debattinnleggene av særdeles ymse saklighet at det er frykt for at de gode tider er i ferd med å svinne hen. I usikre tider er det vanlig at vi bremser litt på forbruket, og heller ser det litt an. Med jula er det tydeligvis annerledes.

Handelen i desember anslås å øke med 3,5 prosent, til svimlende 55,5 milliarder kroner. I snitt bruker vi 10.700 kroner på julehandelen i år. Det er 230 kroner mer enn i desember i fjor. For første gang presenterer Virke sine prognoser sammen med DNB. Virkes tall stemmer overens med prognoser DNB har fått gjennomført av Ipsos MMI. Derfor, mener ekspertisen, at de har et et godt grunnlag for å anslå hva vi kommer til å bruke på handel i tida vi nå går inn i.

Når bank- og kredittkort gløder og kassalappene balles sammen i lommer og poser, uten av vi egentlig riktig vet hvor pengene tar vegen, er det greit at det er noen som holder oversikt for oss. Og som vet hvor mye vi bruker på hva. Selv visste jeg det ikke. At vi bruker 4.460 kroner på matvarer, drikke og andre dagligvarer, og 6.270 kroner på julepynt, klær og gaver. Gaver er jo en vinn-vinn situasjon og kan knapt inngå i regnskapet. Om vi ser litt stort på det.

Tenkte vi det ikke; kvinner bruker mer på julegaver enn karfolka. Kvinner bruker i snitt 6.689 kroner, mens mer nøkterne, eller snarere gjerrige og lurere menn snor seg unna med 6.060 kroner. Det er en forskjell jeg kan forstå, av egen erfaring. I disiplinen julegaver har jeg for vane å delegere og la den annen halvpart ta regien på innkjøpene. Det er klart det gjør godt for kontoen, som likevel er presset nok som den er. Men det skal sies, når menn først kjøper til partner og barn, kjøper de dyrere gaver enn det den kvinnelige delen i husholdningen gjør. Det handler jo om å framstå med en viss mannlig verdighet, i all stria.

Og så er det besteforeldrene, da. Noen ordentlige gavmilde vesener. En berikelse for barn og handelsnæring. Besteforeldrene er de som øker handlebeløpet mest i år. De bruker i snitt 8.911 kroner på gaver. Det er en økning på 20 prosent på to år.

Det er grunn til å stusse over at Hedmark skal øke årets julehandel mer enn andre fylker. Det må finnes en forklaring. Ikke kan jeg se at vi plutselig har blitt så mye rikere. Forklaringen er nok å finne i etablering av nye kjøpesentre. Og den aller største forklaringen heter IKEA. Nye CC på tidligere Hamar stadion trekker også i plussretning. Bortsett fra disse nyetableringene, er det vanskelig å se for seg at den generelle julehandelen i Hedmark skal øke med mer enn det som er gjennomsnittet for landet. At Østfold ligger på bunn på julehandelsstatistikken, er vel heller ikke så vanskelig å skjønne, med all grensehandelen østfoldingene formodentlig bedriver.

Om du ikke vet det selv, så er det greit å få det fortalt at vi i stadig større grad kjøper opplevelser til hverandre i julegave, men at bøker og klær er de mest vanlige julegaveønskene.

Så er det en trøst i pengesluket at antall panikkjøp avtar med alderen.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no