20. okt
GLADE: De ansatte på Lyngholtet er glade for avgjørelsen. (F.v.) Jenny Østby, Sigfrid Løvlund, Karin Sortåsløkken, Rita Martinsen og Kine Brennodden.foto: stein cato nybakken
 
Jubel og lettelse ved Lyngholtet
I dag, én uke etter at avgjørelsen falt, blir det kake og champagne på Lyngholtet sykehjem. De ansatte er lettet og glade over at det ikke ble konkurranse-utsetting.

Publisert: 07.mai.2015 12:31
Oppdatert: 07.mai.2015 12:42

Elverum: Ja, nå er vi glade. Dette var en stor bør av skuldrene våre, sier plasstillitsvalgt på Lyngholtet sykehjem, Rita Martinsen.

Til tross for at kommunestyret sa nei til konkurranseutsetting for snart én uke siden, har de ansatte ved Lyngholtet holdt tilbake feiringen fordi ikke alle har vært på jobb. Men i dag skal det feires med både kake og alkoholfri champagne.

– Det var Tove Paulsen som virkelig tok initiativet til å mobilisere med underskriftslister. Hun har vært på ferie den siste uken, men er tilbake i dag. Nå skal vi feire, sier Martinsen.

Luktet lunta for ett år siden

Allerede for ett år siden forsto de ansatte både ved Lyngholtet og Jotunhaugen at noe var i gjære. Da startet utredningen om å konkurranseutsette innenfor sykehjemmene i Elverum.

– Vi skjøv det litt fra oss den gang, men på et møte i februar, skjønte vi hvor det bar, sier Martinsen.

For snart to måneder siden var utredningen ferdig. Den slo som kjent fast at Lyngholtet og Jotunhaugen var best egnet for konkurranseutsetting. Begrunnelsen var at pasientgrunnlaget ved de to sykehjemmene ville virke attraktivt på private tilbydere. Høyt sykefravær ble også brukt som et argument.

Tiltaket skulle gi en årlig innsparing på mellom 12 – 15 millioner kroner for Elverum kommune. Det fikk de ansatte opp på barrikadene og ut i avisene.

– Vi la ut underskriftslister i nær samtlige butikker i Leiret. I tillegg fikk vi mye oppmerksomhet av pressen og mange begynte å skrive leserbrev. Dette har nok hjulpet oss i prosessen, sier Jenny Østby.

I forrige uke kunne de overlevere 3.371 underskrifter til ordfører Erik Hanstad.

– Det er mange og sier mye om engasjementet, sier Østby.

Var ikke sikre

Da kommunestyret omsider skulle behandle saken i møtet 29. april, hadde et titalls ansatte ved det to sykehjemmene møtt opp i kommunestyresalen.

– Vi hadde en følelse av at det skulle gå vår veg, men vi var slett ikke sikre. Derfor ble vi litt overrasket over at det bare var Høyre og Fremskrittspartiet som stemte for, sier Rita Martinsen.

Mens Lyngholtet og Jotunhaugen unngikk å få private arbeidsgivere er nok engang aksjonsgruppa mot nedleggelse av Sætre alders- og sykhjem i gang igjen med å samle underskrifter for sin sak.

– Vi har snakket om det her også. Det er ikke lenge siden Sætre skulle bevares. Nå er saken på nytt oppe. Vi har ingen garanti for at det ikke vil skje her heller. Men nå velger vi å feire og se framover, sier Martinsen.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no