18. nov
LYNGHOLTET: Lyngholtet og Jotunhaugen sykehjem kan bli satt bort til private.foto: elverum kommune
 
Ikke flertall for konkurranseutsetting
Flertallet i formannskapet sa i går nei til konkurranse-utsetting av sykehjem. Akkurat nå er det heller ikke flertall i kommunestyret.

Publisert: 09.apr.2015 08:52
Oppdatert: 09.apr.2015 09:02

Elverum: Avstemmingen i formannskapet i går er for så vidt lite interessant med tanke på at det er i kommunestyremøte 29. april det store slaget vil stå i denne saken.

Men forutsatt at partiene stemmer slik de har varslet og i henhold til det de gjorde i går, er det heller ikke flertall i kommunestyret for å konkurranseutsette. Både SV og Senterpartiet har sagt klart ifra at de er imot en konkurranseutsetting. Hvis Team Elverum og Rune Maritus Hermansen stemmer slik han gjorde i går, vil altså et knappest mulig flertall, 18 av 35 kommunestyrerepresentanter, stemme imot.

Tøffe debatter

Kaupang-rapporten som viser at det er mellom 12 og 15 millioner kroner årlig å spare på å konkurranseutsette de to sykehjemmene ble formelt lagt fram for formannskapet i går, men debatten har rast i media i flere uker allerede. De ansatte har stått fram i media og sagt at de frykter at lønns- og pensjonsvilkårene blir svekket om private får overta driften. I tillegg er de redd for at viktig kompetanse vil bli borte og at kvaliteten på tjenestene skal bli dårligere.

Utredningen viser at halvparten av innsparingene skal tas ved reduserte pensjonskostnader for kommunen. Dette er ett av Arbeiderpartiets ankepunkt i denne saken. Yngve Sætre (H) mente reduserte pensjonskostnader ikke trenger å bety dårligere pensjon for de ansatte.

– Det offentlige og private har to forskjellige pensjonssystem. De private har en innskuddspensjon som ifølge NHO er gunstigere for arbeidstakeren, sa han.

Innsparing spises opp

Arbeiderpartiet savnet også en mer detaljert utregning på hva netto-innsparingen av en konkurranseutsetting ville bli.

– Når kommunen trekker fra 2 millioner kroner i transaksjonsutgifter og en pensjonskompensasjon for dem som er 55 år eller eldre, er mye av innsparingen spist opp, sa Jørn Øversveen (Ap).

– Jo, men her må vi tenke langsiktig. Nå snakker vi om innsparinger over tid og at vi signaliserer ovenfor fylkesmannen at vi er villig til å ta grep, sa Vigdis Osbak (H).

Betent

I denne saken kommer skillelinjene i Elverumspolitkken klart til uttrykk. Det er de blå mot de rødgrønne.

– Arbeiderpartiets syn i denne saken har vært kjent i mange år, derfor skal jeg heller ikke begi meg ut i en ideologisk debatt om dette nå. Men vi mener at vi må bygge opp pleie og omsorg og ikke lage en todeling som det legges opp til her, sa Ingvar Midthun.

Kersti Grindalen (Frp) sa hun ble provosert av mange av argumentene som kom fram i møtet.

– Jeg synes det er trist at så mange har endringsvegring. Til nå har fokuset utelukkende vært på de ansatte, men vi er ikke bare til for dem som jobber ved sykehjemmene. Vi har også et ansvar ovenfor de som skal ta imot tjenester fra oss, sa hun.

Rune Marius Hermansen (TE) mente det måtte gå an å få til en innsparing ved å slå sammen de to sykehjemme i kommunal regi.

Riset bak speilet

I dag legger rådmann Irene Evenstad Midtlund fram sine forslag til kutt i det reviderte budsjettet. Trolig vil det komme store og kontroversielle forslag som politikerne må ta stilling til. iElverum har tidligere skrevet at det trolig vil bli omkamp om både nedleggelsen av Sætre og skolestrukturen.

Evenstad Midtlund har vært krystallklar i sin beskrivelse av elverumsøkonomien akkurat nå.

– Går man ikke for konkurranseutsetting må rådmannen se på andre innsparingsalternativer som nedlegging og opphør av tjenester. Det kan skje på andre helse- og omsorgstjenester eller på skoleområdet. Andre tjenester kan også bli stoppet. Det er ikke aktuelt å fortsette drift av alle kommunens institusjoner slik det er i dag. Det er det ikke bærekraft i økonomien i Elverum til, skriver rådmann Irene Evenstad Midtlund i saksframlegget.

Tirsdag neste uke starter arbeidet med å revidere budsjettet for 2015. Da må politikerne finne inndekning for 30 millioner kroner. Fylkesmann Sigbjørn Johnsen vil også være til stede.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no