23. okt
POPULÆR: Erik Hanstad er en populær ordfører, jovial og folkelig som han er. Akkurat slik Fabian Stang er det i Oslo. Spørsmålet er om hans parti klarer å gjenta braksuksessen fra forrige kommunevalg, og hvem Høyre klarer å gå i allianse med.
 
Hvem går først i 17. mai-toget neste år?
Kommunevalget i Elverum blir en thriller. I øyeblikket virker det helt åpent hvem som vil lede an i 17. mai-toget i Leiret neste år; Erik Hanstad eller Ingvar Midthun.

Publisert: 03.sep.2015 11:27
Oppdatert: 03.sep.2015 11:31

Elverum: Med det solide borgerlige flertallet som er i dagens kommunestyre, skulle vi tro at det blir en lett match for Erik Hanstad å bli gjenvalgt som ordfører. Det blir neppe så enkelt som så. Det er mange «men» og åpne spørsmål. Ett av dem heter Miljøpartiet De Grønne (MDG). Og vinneren blir den som behersker disiplinen hestehandel best.

Høyre med Erik Hanstad i spissen gjorde et brakvalg for fire år siden. De sto for et politisk jordskjelv da de kapret 35,9 prosent av stemmene, «all time high». Selv ikke det Høyre-gylne 80-tallet kunne måle seg med dette, en framgang i oppslutning på pluss 18,5 prosent. Høyre braste inn i kommunestyret med 13 representanter, bare én mindre enn Arbeiderpartiet, og hele sju flere enn perioden før. Budskapet om lavere eiendomsskatt var en vinnersak for partiet, vel å merke på løftestadiet.

Ved forrige valg fikk Arbeiderpartiet inn 14 representanter, Høyre 13, Fremskrittspartiet tre, Senterpartiet to og SV, Venstre og Team Elverum én hver. Valgets taper ble Fremskrittspartiet som gikk tilbake med tre, delvis til fordel for Høyre. I denne fireårsperioden har de borgerlige partiene hatt flertall med 20 representanter mot Arbeiderpartiets og SVs 15. Arbeiderpartiet gjorde et brukbart valg og økte med én representant. Mens Høyre hadde «all time high» i 2011, var toppvalget for Arbeiderpartiet 1963 da partiet fikk 54,6 prosent av stemmene. Da var de ikke nødvendig med noen forhandlinger, nei. Etter en sterk Ap-dominans etter krigen var det nok mange som pustet lettet ut for fire år siden da det ble et skifte med borgerlig flertall og Høyre-ordfører. Spørsmålet er om Høyre klarer å gjenta suksessen. Vi tviler.

Tviler, fordi en så stor kommune som Elverum med over 20.000 innbyggere i større grad enn små kommuner mest sannsynlig påvirkes av nasjonale strømninger. For fire år siden gikk det en Erna-vind over landet, og det dro også Høyre i Elverum nytte av. Nå ser vi at det butter litt mer for Høyre på enkelte meningsmålinger, og enda mer for Fremskrittspartiet.

Derimot ser Miljøpartiet De Grønne ut til å fosse fram. Det vil trolig også gi utslag i Elverum, selv om partiet ved forrige valg bikk beskjedne 39 stemmer. MDG stiller med unge Martin Løken på topp. Det kan være en genistrek. Med forventet høy score blant unge velgere vil han etter alle solemerker komme inn. Spørsmålet blir hvilken side han velger å innta i forhandlingene som vil måtte komme. Om MDG lykkes slik vi tror de vil gjøre, lever både Venstre og SV farlig.

Det er også et åpent spørsmål om Team Elverum klarer å forsvare representasjonen i kommunestyret. Partiet som ble dannet etter internt i bråk i Arbeiderpartiet hadde ny skole i Søndre Elverum som fanesak ved forrige valg. Nå vet vi at den saken er lagt død. Spørsmålet er om partiet fortsatt har nok appell til å få inn en representant. Ved forrige valgt var det 296 velgere som stemte Team Elverum.

Det har ikke manglet på politiske konfrontasjoner i Elverum det siste halvannet året, som har tydeliggjort hva de ulike partiene står for. Klok av skade og mettet av kamelsvelging er Høyre denne gang mer forsiktig med sine lovnader. Partiet velger i stedet for gulrøtter à la redusert eiendomsskatt å fronte sin ansvarlighet i næringsutvikling, samferdsel og bevaring/utbygging av sykehuset i Elverum. Både Høyre og Frp har under budsjettforhandlingene i år vært tydelige på at de avviser parkeringsavgift i sentrum, og at det må grunnleggende strukturendringer til. Det innbefatter skolenedleggelser i Østre Elverum, nedleggelse av Sætre og konkurranseutsetting i PRO. Arbeiderpartiet lover det stikk motsatte.

Senterpartiet er et underlig parti på den måten at de støtter både den ene og den andre fløyen, bare de får varaordføreren, virker det som. I skole og om Sætre er Sp mer på linje med Ap enn Høyre, som de har støttet den siste fireårsperioden.

Derfor: Den som ordfører i Elverum vil bli, må til Arnfinn Uthus fri.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no