21. okt
Det er forsvarernes dag i retten med prosedyrer. Helge Hartz (t.v.) forsvarer den 48 år gamle hovedtiltalte, mens Tore Müller Famestad forsvarer elverumsmannen Økokrim mener løsnet skudd mot tre ulver.

FOTO: HALVARD BERGET
 
- Ulvestammen ikke truet
Forsvarerne til de tiltalte i ulverettssaken kjører hardt på at ulv ikke er noen utryddelsestruet art i Norge.

Publisert: 17.mar.2015 11:17
Oppdatert: 17.mar.2015 14:23

Elverum: Advokat Jørn M. Jacobsen forsvarer den 36 år gamle elverumsmannen som var i Bjørnåsen uten våpen den dagen Økokrim mener det ble gjort forsøk på ulvefelling. Jacobsen tok for seg de juridiske sidene i tiltalepostene, og tok et kraftig oppgjør med Økokrims vurderinger om at ulven er utryddelsestruet. Jacobsen mente det er helt utopi at uttak av en ulv, eller forsøk på tre til, slik tiltalen beskriver, ville hatt noe som helst å si for ulvebestanden.

Forsvarerne er ikke med på at ulven er en så sårbar dyreart som Økokrim vil ha det til, og advokat Jacobsen viste til opplysninger om at det er over 500 ulver i den norsk/svenske ulvestammen. 2012-2013 ble det tatt ut 31 ulver i Norge. Ifølge Økokrim er det 30 norske ulver. Det mener forsvarerne er et helt misvisende tall utfra den virkelige situasjon.

Advokat Jørn M. Jacobsen oppfordrer i sin prosedyre retten til å se bort fra paragrafen tiltalen bygger på med straffelovens paragraf 152b, som indikerer alvorlig faunakriminalitet. Jacobsen mener den riktige lovanvendelsen er naturmangfoldloven.

- Den er i en helt annen divisjon når det gjelder straffeutmåling, sier Jacobsen. Ved å se bort fra paragraf 152b faller også tiltalen etter mafiaparagrafen – organisert kriminalitet – bort, ifølge
forsvareren.

- gikk til angrep

Det er forsvarernes dag i Sør-Østerdal tingrett. Elverum-advokat Helge Hartz er den hovedtiltaltes forsvarer. I et en time og 20 minutters langt prosedyreinnlegg gikk Hartz til kraftig angrep på Økokrims anklager mot hans klient. Hartz mener ikke det kan føres bevis for at hansklient deltok i den påståtte ulvejakta i Bjørnåsen 15. februar i fjor. Forsvareren mener at det heller ikke kan bevises at den hovedtiltalte skjøt ulv med forsett på Åsta 14. mars. Tvert om mener advokat Hartz at det under rettsforhandlingene har kommet fram grundig dokumentasjon på hans klient varhelt uvitende om at han hadde skutt ulv under revejakt. 48-åringen var overbevist om at han skjøt mot en ulv, og at han handlet  en villfarelse.

- Det kan ikke bevises at min klient gjorde seg skyldig i en kvalifisert klanderverdig opptreden, sa advokat Helge Hartz i sin prosedyre.

- revejakt formålet

Når de gjelder ulvejakta i Bjørnåsen mener Hartz at retten må legge til grunn tiltaltes forklaring om at han ikke var ute av bilen denne dagen, og derfor ikke deltok i noen jakt. Helge Hartz mener derfor at vilkårene i den strenge paragraf 152b i straffeloven, om alvorlig miljøkriminalitet,  ikke er oppfylt for hans klients del. Hartz mener heller ikke at paragraf 60a – den såkalte mafiaparagrafen – kan komme til anvendelse da hans klient ikke kan anses som noe ledd i aktiviteter til  organisert kriminalitet. Forsvareren mente mye av det som er sagt i telefonsamtaler bærer preg av at hans klient har en livlig fantasi, og gjerne legger på når han forteller ting.

Helge Hartz mener retten må tro på at revejakt var formålet med turen til Bjørnåsen 15. februar. Han gjentok også det de tiltalte selv har forklart at de varsler hverandre dersom det observeres ulvespor, med det for øyet ikke å jakte med hund i disse områdene.

Også forsvareren til 36-åringen som aktor vil ha dømt til seks måneders fengsel kjører hardt på at det er manglende belegg for anklagene mot hans klient. Det finnes ingen tekniske bevis mot 36-åringen, ifølge forsvareren, som nettopp har varslet at han vil legge ned påstand om full frifinnelse. 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no