14. okt
Mona Pedersen advarer ungdom mot å sette seg i biler med uerfarne sjåfører.
FOTO: Stein Cato Nybakken
 
Håper og tror Charlotte sa ifra
Mona Pedersen på Jømna mistet datteren Eva Charlotte (16) i bilulykken i Hernes natt til 3. juli. Nå ber hun alle ungdommer i bil om å bruke bilbelte og å tørre å si ifra om farten er for høy.

Publisert: 30.jul.2015 12:32
Oppdatert: 30.jul.2015 12:31

Jømna: På veggen hjemme i stua henger det flere bilder av ei sprudlende og bekymringsløs jente som akkurat er ferdig på ungdomsskolen. Voksen for alderen, sta og omsorgsfull – som tenåringer flest. Hun hadde mange venner, spesielt i Elverums motormiljø. De fleste var eldre enn henne.

Charlotte skulle etter planen begynne på helse- og sosiallinja på ELVIS i høst og ønsket å bli ambulansesjåfør. Slik ble det ikke. Natt til 3. juli satt hun i bilen som forulykket på Trysilvegen. Ifølge politiet har farten vært svært høy. Den 18 år gamle sjåføren klarte ikke å svinge unna elgen og kjørte av vegen og inn i et tre. Oda Aurora Knappe Løkting (18) fra Sørskogbygda og Lars Erik Otnes Sagvold (19) fra Rendalen var omkommet da politiet kom til stedet. Charlotte døde av skadene på Ullevål sykehus noen timer senere. Føreren av bilen overlevde. Han er nå siktet for uaktsomt drap.

Skulle ligge over

Om kvelden 2. juli hadde Mona Pedersen kjørt Charlotte og ei venninne til Sørskogbygda. Datteren hadde spurt om å få ligge over. Tidlig neste morgen ringte det på døra hjemme på Jømna.

– Jeg trodde først det var en selger, men det var presten som fortalte at Charlotte lå hardt skadet på Ullevål sykehus. Vi reiste innover til Oslo med en gang, forteller Mona Pedersen. Der fikk de først beskjed om at legene måtte gjøre flere undersøkelser, men livet til 16-åringen sto ikke til å redde. Hun døde av skadene senere samme dag. Charlotte ble bisatt fra en fullsatt Elverum kirke 10. juli.

Føler nærværet

– Jeg har vært bitter, forbannet og trist. Jeg tror jeg har vært igjennom hele følelsesregistret, forteller hun. Pedersen er også veldig glad for støtten familien har fått fra Charlottes venner.

– De har vært her på besøk flere ganger og det er den omtanken og støtten som har holdt meg oppe de siste ukene, forteller hun. Hun er også glad for den omtanken som ungdommene viser mot hverandre når slike tragedier skjer. Av og til ringer politiet og oppdaterer henne om situasjonen, men det er ferietid og alt går langsommere. Pedersen forteller hun fremdeles er redd for stillheten.

– Hverdagen har ikke startet ennå. Det er ennå ferie og tempoet er mye lavere. For ikke å bryte helt sammen må jeg være i aktivitet hele tiden. Jeg kan ikke sette meg ned med tankene – ikke ennå. Men det er som om Charlotte snakker til meg. Kom deg opp, sier hun. På mange måter er hun her fremdeles, forteller Mona. Hun har sønnen Christian (11) og samboeren Bjørn Tore. Sammen reiser de bort så ofte de kan – og i hvert fall nå, men snart er ferien over.

Advarer ungdom

– Charlotte var redd for høy fart og veldig opptatt av at bilbeltet skulle være på. Hver gang vi kjørte litt for fort, sa hun ifra. Derfor tror jeg også at hun har sagt fra til sjåføren denne natten. Hun brukte også beltet denne natten, forteller Mona.

Nå har hun en innstendig bønn til alle ungdommer som setter seg inn i biler, med unge sjåfører.

– Jeg har vært ung sjøl og har også vært en del av det samme miljøet som disse ungdommene. Jeg vet hvordan det er og at det innimellom kan gå for fort. Derfor skulle jeg ønske at de for eksempel kunne åpne Vålerbanen slik at ungdom fikk utløp for dette i kontrollerte former. Men det viktigste dere kan gjøre er å si ifra om farten blir for høy og bruke bilbelte hver eneste gang, sier hun.

Foreløpig vet hun lite om hva som egentlig skjedde denne natten. Saken etterforskes fremdeles av politiet og rapporten fra de tekniske undersøkelsene er ennå ikke klare. I avhør har den 18 år gamle sjåføren forklart at han ikke husker så mye av hva som skjedde denne natten.

Politiet kan foreløpig ikke si noe om hvor høy fart bilen har hatt, men anslår at farten var svært høy.

Mona Pedersen har opplevd enhver foreldres verste mareritt. Hun lever i det fremdeles. Det er bare gått fire uker siden ulykken. Hun sier noen dager går lettere enn andre. Etter ulykken snakker hun ofte med Odas mamma. Det er en trøst, sier hun.

 
Charlotte (16) var en livsglad jente som skulle begynne på ELVIS til høsten.
FOTO: Privat
Ulykken skjedde her i Hernes på RV 25.
FOTO: Stein Cato Nybakken
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no