14. okt
BESTÅ: Oddny Svanåsbakken i midten, sykepleierne Trine Moen (til venstre) og Andrea Rendalen, Steinar Svanåsbakken, hjelpepleier Jeanette Forårsveen og Bente Melvik ønsker sterkt at Sætre skal bestå.
FOTO: MAY NORDSVEEN
 
- Ikke legg ned Sætre
Dette stedet får de ikke finne på å legge ned. Hva skal vi gjøre da?

Publisert: 09.apr.2015 14:39
Oppdatert: 11.apr.2015 11:13

Sørskogbygda: Ordene kommer fra snart 92 år gamle Oddny Svanåsbakken, som har bodd på Sætre aldershjem siden desember i fjor.

– Før jeg kom hit, gikk jeg og ventet på slutten. Nå trives jeg. Hjemme fikk jeg for mye tabletter, som ikke tålte hverandre. Nå har legen min redusert den daglige dosen min til omtrent det halve, og jeg har nesten ikke sett legen min siden jeg kom hit. Her har jeg alt jeg behøver, trygghet, pleiere døgnet rundt og andre beboere å snakke med. Det er helt fantastisk her. Jeg har også fin utsikt, sier hun og flytter blikket mot nær skog og fjerne blåner, som ender med Skreiafjellenes blekblå belte mot himmelen.

– Her skal vi bo. Hvis det blir nedlagt, vet jeg ingenting om hva det blir videre, sier Oddny.

Blomstret opp

Det er ingen tvil om at flyttingen til Sætre har snudd om på livet hennes og gitt henne livslysten og tryggheten tilbake. Det bekrefter også sønnen Steinar Svanåsbakken og kona Beate Melvik, som er på besøk fra Bergen.

– Vi ser hvordan mor har blomstret opp etter at hun kom hit. Vi merker stor forskjell. Det er en trygghet for oss at hun har det bra og blir ivaretatt. Her har hun selskap, underholdning og aktiviteter mange ganger i uka. Vi ser hvordan de ansatte jobber her og hvordan de møter både beboere og oss besøkende med et smil, sier Steinar.

På bordet har hun aviser, som hun leser daglig i tillegg til å følge med på tv. Ved siden av henne står det hun kaller «bilen min», som hun bruker for å ta seg fram inne på huset, men også på turer utenfor døra.

Svigerdatter Bente forteller at hun har vært på mange sykehjem, og at det ikke er alle steder det er så positivt som her på Sætre.

– Her blir vi møtt med smil og kaffe, sier hun.

Stresset situasjon

– Hjemme hos seg i leiligheten på Strandstykket hadde ikke Oddny det bra, og hun spiste lite. Hun falt og fikk brudd i både arm og rygg, forteller Steinar.

Han roser brødrene Ove og Arne konene deres, Åse og Tove, som bor i nærheten for å ha vært flinke til å stille opp for mor og svigermor.

Selv ringte han moren hver morgen for å forsikre seg om at hun hadde det bra.

– Jeg hadde hjemmehjelp, men de var bare kort innom. Jeg hadde og har fortsatt alarm. Her kommer de med det samme, sier Oddny.

God samfunnsøkonomi

Nå kommer trolig saken opp på nytt, snaut fire måneder etter at kommunestyret rett før jul vedtok å spare Sætre. Da sto jubelen høyt i taket både hos beboere og ansatte, og vedtaket ble feiret med bløtkake, flagg, ballonger og fløyter.

– Det er kjett når kommunen bråsnur sånn. Det rammer ikke bare pasientene, det rammer bygda vår, oss ansatte og arbeidsplassene våre. Det er ikke noe positivt med dette, sier sykepleier Trine Moen, som bor i Sørskogbygda.

Steinar kaller den nye kommunestyrebehandlingen om Sætre å gå fra «champagne til gravøl».

– Det er tryggheten for beboerne det gjelder. I den alderen mor og andre beboere her er, burde de ha trygghet. Det er denne generasjonen som bygde opp igjen landet vært etter krigen, påpeker han.

– Jeg tror ikke dagens generasjon vil finne seg i å komme i en slike situasjon, legger Bente til.

Hun mener det er god samfunnsøkonomi å bevare Sætre.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
BESØKER: Steinar Svanåsbakken, bosatt i Bergen, besøker moren Oddny Svanåsbakken flere ganger i året. Både mor og sønn er fornøyde med hjemmetog tryggheten hun har fått på Sætre aldershejm.
FOTO: MAY NORDSVEEN
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no