18. nov
TØMT: Melbøtta er tømt og Håkon Marius Kvæken og samboer Anita Engebretsen forlater jordet der Charolais- og Herefordkyrne lever et godt liv. FOTO: MAY NORDSVEEN
 
Fikk ikke konsesjon på Midtskogen gård
Løtenbonden Håkon Marius Kvæken har kjøpt Midtskogen gård for å få mer beite til kjøttfebesetningen av Hereford, Charolais og Highland Cattle. I går fikk han avslag på konsesjonssøknaden.

Publisert: 18.jun.2015 10:35
Oppdatert: 18.jun.2015 10:38

Løten/Elverum: – Jeg trenger mer beiteareal, sier Håkon Marius Kvæken. Planene for driften av Midtskogen gård er klare. Spenningen knytter seg til om formannskapet i Elverum vil gi ham konsesjon til å drive gården, selv om han sier han har et avslappet forhold til det.

Gjerde inn beite

– Spørsmålet er om Elverum vil ta imot «asylsøkere» fra Løten, gliser han.

– Men jeg vil bli skuffet om jeg får nei på søknaden om konsesjon til å drive gården sa han timer før avgjørelsen falt. Hvis jeg ikke får konsesjon, selger jeg gården videre, legger han til.

– Jeg har muligheter for beite i Løtenfjellet, men det er stadig vanskeligere med rovdyrenes nærvær. På Midtskogen vil jeg gjerde inn beite på nordsiden av Rv. 25, men det skal også være beite mellom vegen og jernbanen. Skogen på sørsiden skal fortsatt være skog, sier han.

Drive et aktivt jordbruk

– Det som er viktig med beite er at en eiere det selv, sier Kvæken.

Han vil drive et aktivt jordbruk på Midtskogen og ha 30–40 dyr på beite der om sommeren.

– På vinteren vil jeg ha noen Highland Cattle der. De er desidert de tøffeste mot rovdyr, og de går ut og inn som de selv vil, sier Kvæken.

– Midtskogen skal ikke være overbefolket av dyr. Jeg vektlegger et pent og ryddig bruk, som ikke er forsøplet av rester fra av rundballer og plast. Tidligere eier har ryddet så fint, og slik skal det fortsatt være, sier han.

– Selvfølgelig skal gården bebos. Jeg har en tanke om å leie ut til studenter, gjerne med hest, men planen er å flytte dit selv etter hvert, når sønnen min tar over gården, sier han med et blikk på samboer Anita, som nikker enig.

Han legger til at han vil være mye på Midtskogen.

– Jeg er også interessert av krigshistorie og kjenner til betydningen av kamphandlingene som foregikk på Midtskogen i april 1940, sier Kvæken. Han kan godt tenke seg å få krigsmuseet tilbake gården.

For å ha nok fôr

For å ha nok fôr og beite til besetningen sin, forpakter Kvæken mye for å ha nok fôr til besetningen.

På et jorde ved gården går Charolais- og Herefordkyr fredelig og beiter. Liv i kyr, kalver og Charolaisoksen blir det da han og samboer Anita Engebretsen kommer med mjølbøtta.

De langhårete Highland-dyrene med forholdsvis lange horn, som Kvæken driver avl på, går på et beite like i nærheten, men utenfor synsvidde.

Etter melbøtta, kjører han overliggende brød fra en lokal butikk ut til kuene, for så å hente nye rundballer til dyrene. Da får heller iElverums utsendte vente.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
STILLE TØRSTEN: En dam opå jordet er alt som skal til for å stille tørsten. FOTO: MAY NORDSVEEN
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no