18. nov
FESTIVALPROFIL: Filmmaker og forfatter Andrei Nekrasov er årets festivalprofil, han vil holde en mesterklasse, delta i debatt og vise tre av sine filmer.
 
Fem år for økt forståelse
FIlmfestivalen Movies on War prøver å gi publikum innsikt og kunnskap i krigen og konfliktens vesen. Samtidig ønsker de å være en festival som fokuserer på fred og forsoning.

Publisert: 05.nov.2015 11:09
Oppdatert: 05.nov.2015 12:44

Elverum: Når filmfestivalen for femte gang presenterer et aktuelt og interessant festivalprogram innen temaene krig og konflikt, fred og forsoning er det tidvis nesten skremmende aktuelt. Flyktningstrømmene rundt om i verden er enorme, kriger eller konflikter herjer på alle kontinenter, og og folk flykter for livet. Dette skjer samtidig som det flere steder innskrenkes på ytringsfrihet, organisasjonsfrihet og overvåkning eksploderer.

Movies on War presenterer et program som spenner fra den helt lokale historiske fortellingen som går tilbake til andre verdenskrig, til historier det virkelig har kostet dyrt å fortelle, fra områder hvor det å uttrykke samfunnskritikk er utfordrende, og ytringsfriheten har vanskelige kår.

Filmfestivalen MoW har et aldri så lite jubileum i år. Årets festival er den femte i rekken, og deopplever at de virkelig er i ferd med å få fotfeste.

Festivalprofil

En russisk forfatter, regissør og dokumentarist, Andrei Nekrasov, er årets festivalprofil. Et filminteressert publikum kjenner antakelig Nekrasov som medregissør på «Offeret» , Andrei Tarkovskys siste film. Som filmskaper står Nekrasov utmerket på egne ben. I løpet av festivalen vil publikum få se tre av hans prisbelønte dokumentarfilmer.

– Dessverre ble ikke den nyeste filmen hans ferdig til festivalen vår, sier programansvarlig i MoW, Mona Pedersen.

Nekrasov er også invitert til å gi en mesterklasse, en privat forelesning, på fredag. Her vil han fortelle fra sitt arbeid, og fortelle om de utfordringene han møter som dokumentarist og forfatter knyttet til systemkritikk og ytringsfrihet. Han stiller også opp i debattpanelet som skal debattere Hvva skjer i putins Russland. Av filmene hans som vises er Vantro, Opprør: Litvinenkosaken og Russiske Leksjoner.

Fribybeboer

Å kritisere Putins politikk har en kostnad, og i januar 2011 kom Nekrasov til Stavanger og Norge under beskyttelse av fribynettverket, hvor han ble i to år.

Mange som ikke kjenner til Nekrasov, husker kanskje Aleksander Litvinenko. Den tidligere KGB-agenten og systemkritikeren Aleksander Litvinenko ble i 2006 forgiftet, og døde i London som følge av forgiftningen. Medier verden over rapporterte om saken, samtidig som Nekrasov lagde en dokumentarfilm om Litvinenko. Litvinenko fremmet beskyldninger om feilgrep utført av de russiske hemmelige tjenestene.

– At vi i år vender nesen østover er en naturlig oppfølger etter fjorårets fokus på den utenrikspolitiske situasjonen i nord-områdene, sier Pedersen.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no