21. okt
Sorenskriver Nils Dalseide er dommer i ulverettssaken. Han avgjør om det for første gang blir
noen i Norge som dømmes for ulovlig ulvejakt.

FOTO: HALVARD BERGET
 
Et historisk ulveslag
Ulveslaget i Sør-Østerdal tingrett har historiske proporsjoner over seg. For Økokrim er det en prestisjekamp, skriver Halvard Berget i denne kommentaren fra Sør-Østerdal tingrett.

Publisert: 17.mar.2015 10:36
Oppdatert: 17.mar.2015 10:43

Elverum: Økokrim går hardt ut. Aktors påstand er fengselsstraffer fra seks måneder til to år. Påtalemyndigheten mener samtlige seks skal miste retten til å jakte for år framover. For tre av de tiltalte er det snakk om tap av jaktrett i hele fem år, for de tre andre tre år. For to av de tiltalte er det også snakk om inndragning av våpen og ammunisjon.

Mye står på spill for Økokrim. Økokrim med førstestatsadvokat Tarjei Istad i spissen har simpelthen ikke råd til å tape ulvesaken. Da vil politiets storaksjon i april i fjor for all tid framstå som et latterlig påfunn, helt uten troverdighet. At 12 mann ble siktet, derav seks senere tiltalt, fordrer at Økokrim har gode kort på hånda. Hvis ikke, spår vi at det blir lenge til neste gang politiet går på ulvejakt.

Jaktet ulovlig lenge

Istad og gjengen fra Økokrim avfeier kategorisk at det dreide seg om revejakt i nordre Elverum en februarlørdag i fjor, i beste fall sjekk av ulvespor, slik flere av de tiltalte og vitner har forklart. Når
utgangspunktet er at noen for første gang i historien kan bli dømt for ulovlig fellingsforsøk på ulv, passer noen puslete revekryp ualminnelig dårlig inn i helhetsbildet. Reven er for en parentes å regne, forstår vi. 

Ikke bare mener aktor Istad at de seks tiltalte kan knyttes til et ulovlig jaktforsøk, han er frimodig nok til å påstå at det er drevet ulovlig ulvejakt i elverumsområdet i lang tid. Førstestatsadvokaten begrunner Økokrims oppfatning med at en av de tiltalte elverumsingene i en telefonsamtale med sin
far ga klart uttrykk for at noen må «gå i bresjen» for at ulvebestanden skal holdes nede. Aktor viser også til en uttalelse som falt om at «nå er Kynna-tispa borte». Han trekker også inn ulveforsker Petter Wabakkens påstander i forrige uke om at flere av de åtte alfaulvene som er blitt borte fra Julussa-og Letjenna-flokken mest sannsynlig har hengitt seg til de evige jaktmarkeder som følge av illegal jakt.

Bevisene

Telefonen er Økokrims beste venn i ulvesaken. Etter at Økokrim fikk tillatelse til å avlytte mistenktes telefoner høsten 2013, er det nettopp et utall avlyttede telefonsamtaler som er Økokrims fremste bevis. «De avlyttede telefonsamtalene er ikke bare tidsnære bevis, de er også eksakte bevis», framholdt Istad. Aktor mener telefonsamtalene er et godt hjelpemiddel når tiltalte og vitner gjentatte ganger har sagt at de «ikke husker». Økokrim har også sporet GPS-sendere som skal ha blitt brukt under det ulovlige jaktforsøket. I den sporingen er det en «grå» GPS Økokrim ikke klarer å gjøre
rede for. Det er nærmest et mysterium, og en hentydning om at det kanskje var med flere enn de som er tiltalt i fellingsforsøket.

I sum mener Økokrim at kommunikasjonskontroll, teledata, SMS-er og tilståelser fra to av de
tiltalte underbygger anklagene om et ulovlig fellingsforsøk. Det hører med at de to tiltalte elverumsingene senere trakk tilståelsene sine.

Sjargong og skryt

Økokrim fester ikke lit til de tiltaltes forklaringer om at mye av det som ble servert i de avlyttede telefonsamtalene for det meste dreide seg om jug, skryt og oppspinn. At det er egen sjargong blant jegerstanden, nærmest for å holde maska, går påtalemyndigheten ikke på. Førstestatsadvokat Tarjei Istad sa i sin prosedyre at gjøn og jug først er blitt et tema under rettssaken, og at det ikke var noe
argument de tiltalte brukte da saken ble etterforsket.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no