23. okt
Irene Evenstad Midtlund slutter som rådmann i Elverum. En av søkerne er Aasmund Hagen.
 
Den skal duge den som ny rådmann vil bli
De som i disse økonomiske ulvetider frivillig ønsker å bli rådmann i Elverum, står mest fram som flagellanter – en religiøs bevegelse der folk pisket seg selv til blods.

Publisert: 11.jun.2015 09:12
Oppdatert: 11.jun.2015 14:17

Elverum: «Svepebrødre» ble de kalt, skarene av kvinner og menn som på 1200- og 1300-tallet drog omkring og seigpinte seg for å gjøre bot.

«Jeg ser på rådmannsjobben i Elverum som en flott oppgave». Det uttalte Stig Hoseth da søkerlista til den ledige rådmannsstillingen i Elverum ble offentliggjort i forrige uke. Direktøren ved Skogmuseet er en av sju søkere. Han visste å velge sine ord med omhu, fornuftig og politisk korrekt. «Dette er en spennende kommune med mange muligheter, og som er stor nok til å klare seg sjøl».

Nettopp evnen til å klare seg sjøl er det blitt sådd tvil om de siste månedene. Etter at det ble kjent at Elverum kommune må dekke inn et underskudd på 26,7 millioner i fjor, og tillegg må spare/tjene inn 60 millioner kroner, er det noen hver som har spurt seg om Elverum er i stand til dette ved egen hjelp, eller om kommunen blir satt under administrasjon av Fylkesmannen. ROBEK kalles det, registrert om betinget godkjenning og kontroll. Innføring i det manntallet forteller om en kommune i økonomisk ubalanse.

Selvsagt må vi være glade for at oppgående og godt kvalifiserte personer har lyst til å være rådmann i Elverum. Vi bare ser for oss en formidabel jobb, for tiden nesten på grensen til det umulige. Uriaspost er det noe som heter. Den nye rådmannen må gå i krigen, slik, uten sammenligning for øvrig, soldaten Uria i kong David av Israels hær gjorde. Når «uriaspost» først er nevnt, noen ord om bakgrunnen for uttrykket vi forbinder med en utsatt post eller et vanskelig og farlig verv. Soldaten Uria var ektemann til vakre Batseba, som kong David falt for og bedrev hor med. For å gjøre sitt begjær lovlig befalte kongen soldaten til en så farlig post under et slag at han var sikker på å få ham drept. Derav «uriaspost».

Krig eller ikke, mye tyder på at det er blitt et tøffere politisk miljø i Elverum i den senere tid. Muligens har det noe å gjøre med den tomme krybben og hestene som bites; at fronter skjerpes og støyen tiltar. Det er spesielt at en rådmann blir sykmeldt som følge av hets. «Hatet som rettes mot meg har slått meg i bakken og gjort meg syk». Det var det dramatiske budskapet fra avtroppende rådmann Irene Evenstad Midtlund da hun 6. mai skriftlig orienterte formannskapet om sin sjukemelding. Etter at rådmannen anmodet 1. mai-appellantene til å tale utenfor institusjonene, i stedet for å komme innomhus, brøt spetakkelet løs. Irene Evenstad Midtlund følte seg misforstått, mistenkeliggjort og hetset i harmdirrende og sjikanøse ytringer på nett.

Mye kan tyde på at den mer tilspissede tonen på sosiale medier har kommet for å bli. Det vil nok også den nye rådmannen i Elverum måtte forholde seg til. De to siste ukene har det vært beskyldninger om «nettroll» i det politiske landskapet. Om det er en kultur eller ukultur, er ikke godt å si. Men så lenge kommunen er i en økonomisk hardt presset situasjon, vil kosemeldinger på nett mer være et unntak.

Vi har registrert at rådmannsetaten selv har lagt noen føringer for en ny og uvant praksis. Det var spesielt at assisterende rådmann (og søker til rådmannsstillingen) Aasmund Hagen gikk ut på kommunens hjemmeside og nærmest kritiserte formannskapets flertallsvedtak i revidert budsjett. De fleste er av den oppfatning at rådmannens jobb primært er å belyse et sakskompleks og gi sine anbefalinger overfor politikerne. Når et politisk vedtak er fattet har ikke rådmannen noe med å kommentere eller synse vedtaket. Rådmannens oppgave er å effektuere det demokratisk valgte representanter har besluttet.

Det skal sies at det neppe heller ikke bestandig kan være helt enkelt for en rådmann, slik politikken tidvis er blitt og blir bedrevet i Elverum. Omkamper er en framtredende disiplin. I forrige valgperiode mistet ordfører Terje Røe flertallet fordi en gjeng Ap-ere brøt ut og dannet Team Elverum. I det siste har vi sett at flertallsvalgte ordfører Erik Hanstad ikke har fått flertall for noen av «sine» saker. Det blir et brokete landskap av slikt.

Den nye rådmannen i Elverum må være forberedt på litt av hvert.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no