18. okt
FOR FIRE ÅR SIDEN: Dette bildet av Ingvar Midthun (Ap) og Erik Hanstad (H) ble tatt 14. september 2011. 14 september er datoen for årets kommunevalg. Nå som for fire år siden er de to de mest aktuelle ordførerkandidatene i Elverum. Forrige gang vant Erik Hanstad mange velgere på løftet om redusert eiendomsskatt. Nå står slaget om parkeringsavgift kontra nedleggelser i PRO- og skolesektoren.FOTO: HENRIK ELIASSEN
 
De har gjort det lettere for velgerne å velge
Alt budsjett-bråket og den politiske turbulensen i Elverum den siste tiden har noe bra ved seg: Forskjellen mellom partiene er blitt tydeligere for velgere flest, skriver Halvard Berget.

Publisert: 05.jun.2015 09:08
Oppdatert: 05.jun.2015 09:51

Elverum: Elverumspolitikerne skal ha takk for at de har gjort det lettere for velgerne å velge. Det siste året har Elverum framstått i omkampenes tegn. Politikken synes å ha vært drevet etter prinsippet om at «et vedtak er gyldig inntil et nytt vedtak foreligger». 14. september vil sånn sett også stå i omkampenes tegn. Da er det du og jeg som kan være med å påvirke hvilken kurs Elverum skal styres etter. Mye av det som flertallet i Elverum kommunestyre vedtok i det reviderte budsjettet i forrige uke, kan bli gjort om av neste kommunestyre. Kommunevalgdeltakelsen bør bli stor i år.

For det er så store og åpenbare forskjeller mellom dagens posisjon og opposisjon i kommunepolitikken at vi ikke kan være uberørt av det. Løsningen på store økonomiske utfordringer er prioriteringer, brutale og nådeløse. Det opp til velgerne å mene hvilke verdier som betyr mest, og hva slags samfunn vi helst vil ha. For flere partier vil vårens standpunkt i budsjettstriden bli skjellsettende i valget 14. september.

Mye handler om verdivalg, og enda mer handler det om sentrum kontra bygdene. Det er åpenbart at Høyres og Frps ønsker om å avvikle Sætre alders- og sykehjem, Kirkeby oppvekstsenter og Sørskogbygda skole skjerper frontene mellom bygder og sentrum. Arbeiderpartiet med ordførerkandidat Ingvar Midthun i bresjen vil bruke partiets slagord fra 30-tallet om «by og land hand i hand» for alt hva det er verdt. Like mye som Høyre og Frp vil bruke parkeringsavgiften for hva den er verdt som politisk gulrot, rettere sagt fritak for slik avgift. For med Midthun som ordfører blir det parkeringsavgift.

Innføring av P-avgift i Leiret står nedfelt i partiprogrammet til Elverum Ap, vedtatt på medlemsmøte en mandag kveld tidlig i januar. Høyre med Erik Hanstad som fortsatt ordførerkandidat og fremste stemmesanker vedtar sitt kommunevalgprogram til uka, også det på medlemsmøte. Høyre har gjentatte ganger i vårens budsjettdebatter tatt til orde for varige strukturendringer, for å komme på rett kjøl igjen økonomisk. I den strukturen er det ikke rom for flere enn Hernes skole i Østre Elverum, ei heller Sætre.

Gratis parkering er en flaggsak for Høyre og Frp. Så viktig at de trakk sine forslag i debatten om revidert budsjett, og heller stemte for Senterpartiets forslag, for å hindre at Ap skulle få gjennomslag for parkeringsavgift. «Jeg håper vi slipper dette tullet en gang til», uttalte lederen i Sentrumsforeningen, Per Erik Heramb, etter kommunestyrevedtaket i forrige uke da parkeringsavgift ble avvist. Vi føler oss ikke brått sikre på at den ballen er lagt død. Med et skrikende behov det for inntekter i kommunen, vil Ap ved første anledning blåse vekk det vesle støvet som har rukket å legge seg på utredningen fra parkeringsetaten, og som viser at det kan tas inn 9,4 millioner kroner i året på P-avgift i sentrum. Beregningene forutsetter 50 prosent belegg på de 447 kommunale P-plassene, med 20 kroner i avgift per time i snitt.

Vi tror heller ikke siste ord er sagt om bemanningen i de kommunale barnehagene. Flertallsvedtaket i kommunestyret reduserer antall ansatte slik at det blir 6,5 barn i snitt per voksen, mens det har vært 6,0. Det gir en innsparing på 660.000 kroner i høstsemesteret, og 1,8 millioner neste år. Om det blir vedtatt i budsjettet for 2016. For Ap blir det problematisk å gå for redusert voksentetthet. I kommunens egen årsmelding vises det til allerede gjennomførte nedbemanninger, at barnehagesektoren har spesielt stramme rammer og at belastningen på de ansatte er stor. Sykefraværet er på høye 10,9 prosent. Ap vil argumentere med at svekking av kommunale barnehager gjør at flere vil søke seg til de private barnehagene.

Helt ille kan det likevel ikke stå til på den kommunale barnehagesektoren. Vurdert ut fra ulike parameter rangerer Elverum på 120. plass på barnehager av landets 428 kommuner. På økonomi er Elverum på 330. plass. Underforstått bruker Elverum kommune mer ressurser på sine barnehager enn det økonomien egentlig tilsier.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no