18. okt
VIKTIG KOMPETANSE: Gjesåsingen Leif RUne Skymoen som er daglig leder i Curida håper å ta vare på viktig kompetanse i det nye firmaet.
 
Curida starter med 40 arbeidsplasser
Curida som fra 1. juli tar over Takeda Nycomeds fabrikklokaler i Elverum er i sluttforhandlinger om tre kontrakter. Det gir grunnlag for å starte produksjon.

Publisert: 19.mar.2015 09:05
Oppdatert: 19.mar.2015 12:48

Elverum: – Situasjonen man sto overfor her var at fabrikken skulle legges ned og alle arbeidsplassene ville forsvinne. Det er da en stor glede i at vi kan starte med omlag 40 arbeidsplasser, sier Leif Rune Skymoen, daglig leder i Curida. Ambisjonen er høyere, men det vesentlige ifølge Skymoen er nå å få til en sunn forretningsdrift, og så ekspandere i takt med oppdrag og produksjon.

I februar 2014 ble Strandmoen Næringsutvikling startet. Det skjedde som en direkte respons på at det japanske eierselskapet til Takeda Nycomed høsten 2013 varslet om at de i løpet av en to års-periode skulle redusere virksomheten i Elverum, mot en avslutning før 1. juli 2014, fordi produksjonen skulle flyttes utenlands.

Utgangspunktet var at styret i Takeda Nycomed bestemte at hele produksjonen skulle flyttes ut av landet. Fabrikken skulle legges ned. En intensiv prosess med å redde mange av disse viktige kompetansearbeidsplassene i Elverum fikk støtte fra flere hold. Både kommunen, politikere, legemiddelindustrien, departement og ikke minst de ansatte sto på for å få realisert et firma som kunne ta over produksjonsutstyr og lokaler. Målet var en bedrift hvor mange av de ansatte i dagens Takeda Nycomed på Elverum kunne finne en jobb.

Gikk sammen

122 aksjonærer gikk sammen om å starte selskapet Strandmoen Næringsutvikling, som tidligere denne uken offentliggjorde det nye virksomhetsnavnet sitt, Curida. Av de 122 aksjonærene var 107 ansatte på Takeda Nycomed. Bedriftsetableringen kom i et forsøk på å redde noen av arbeidsplassene, i en bedrift som huser mange av kompetansearbeidsplassene i Elverum, og som da prosessen startet hadde 192 arbeidstakere på lønningslista.

Å redde noen av arbeidsplassene ser det ut til at de har lykkes med. Om enn ikke i så stort monn som det antallet som opprinnelig hadde sitt daglige virke i bedriften. Mange av dagens arbeidstakere hos Takeda Nycomed i Elverum vil måtte finne seg andre jobber.

Har tro på prosjektet

– Jeg synes det som skjer nå er spennende, og jeg har tro på prosjektet. Det er bra at vi kan videreføre og skape nye arbeidsplasser i kjølvannet av denne bedriften som har et så godt ord på seg, og så solide ansatte, sier han.

Det at Curida er i sluttforhandlinger med tre kunder ser ut til å gi det nødvendige grunnlaget for å starte opp produksjonen umiddelbart etter overtakelsen 1. juli.

– Vi har skrevet intensjonsavtaler med dem vi anser for å være nøkkelpersoner ved oppstart, og vi vil utlyse noen stillinger nå i mars. Dette er spesialiserte stillinger som krever kjennskap til maskinene og produktene som skal produseres. I all hovedsak vil derfor de ansatte ved oppstart være personer med bakgrunn og erfaring fra fabrikken, sier Skymoen.

I første omgang er planen å fungere som en leieprodusent, hvor de produserer legemidler og næringsmidler for andre selskap. Skymoen forteller at noe av det vesentlige er å beholde spisskompetansen.

– På sikt ønsker vi flere bein å stå på, derfor prøver vi å beholde relevant kompetanse, slik vi beholder utstyr og lokaler. Dette er kompetanse som Norge trenger, sier Skymoen. Det belegger han med at Norge har behov for en trygg legemiddelforsyning til pasientene. Mangelsituasjoner er et økende problem, og det å ha norsk kompetanse er viktig i beredskapsøyemed.

– Norge prøver også å bygge en helseindustri som følge av de gode medisinske forskningsmiljøene vi har. Vi har lovende bioteknologiske selskaper som den produksjonskompetansen vi har er viktig for, sier han.

Nabokommunen

Nabokommunen Åmot opplevde på slutten av 1990-tallet at hjørnesten-bedriften Rena Karton gikk over ende. Noe mange trodde skulle bli skjebnesvangert, men i kjølvannet av det, har det skjedd mye i Åmot.

– Det har skjedd en voldsom utvikling i Åmot etter Karton-konkursen. Det er mye takket være Forsvaret som kom inn. Mye av det andre har skjedd som følge av det, forteller næringssjef Jan Inge Røe. Han forteller også at Åmot kommune fikk store omstillingsmidler i en lang periode fra 2001 til 2007. Mange prosjekter ble iverksatt i denne perioden.

– Det er ikke mye av det som ble iverksatt da som fortsatt lever. I dag har vi knapt industri igjen, sier han. Det betyr ikke at næringslivet i kommunen ligger med brukket rygg. Fra å være en industrikommune har Åmot blitt en forsvarskommune, så vel som en høgskolekommune.

– Vi har også blitt en reiselivskommune. Vi har et stort innslag av reiseliv som lokale bedrifter, snekkere og entreprenører på en eller annen måte server, sier Røe, og drar fram blant andre Furutangen som har gitt stor verdiskapning i sin del av kommunen. Både i form av ringvirkninger etter etablering, og i bygge- og utviklingsperioden.

– I Rena har vi oppgradert og lagt til rette for bosetting. Nå ligger infrastrukturen der, vann- og kloakksystemet er oppgradert, og selv om investeringene ikke har betalt seg i form av økt bosetting i den grad det var forespeilet da Forsvaret etablerte seg i kommunen, så skjer det mye i kommunen, sier han.

Næringslivet fant andre ben å stå på, flere regionale prosjekter er utviklet, så som ERNU, Sør-Østerdal Næringshage og Visit Elverumsregionen, som er med på å stimulere næringslivet i kommunen, selv om de så langt ikke har skapt så mange arbeidsplasser i Åmot. Alt i alt konkluderer næringssjef Røe med at de investeringene kommunen har gjort i infrastruktur så langt ikke har betalt seg i forhold til den økte bosettingen de var forespeilet da Forsvaret etablerte seg i kommunen, men at de er rustet for en økt bosetting.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
AKTIVT NÆRINGSLIV: Jan Inge Røe, næringssjef Åmot forteller at selv om det ikke hadde blitt slik de forestilte seg, så har de fått et aktivt næringsliv.FOTO: MAY NORDSVEEN
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no