14. okt
ETTERLATT: Gunn Knappe mistet sin datter Oda i Hernes-ulykken. I går vitnet hun i retten. Hun var sikker på at Oda var desperat for å få sjåføren til å sakke AV på farten. Ellers har hun aldri tatt av seg bilbeltet, mener moren.
 
At noe som var så fint kunne ende så ille
Det er tungt å stå oppreist for en mor i retten. Tungt for en far, bror, søster. For venner. For mange. Hernes-ulykken er tragedie på alle bauger og kanter. Det er meningsløst

Publisert: 21.jan.2016 09:35
Oppdatert: 22.jan.2016 09:51

Elverum: Det har vært to tunge dager i Sør-Østerdal tingrett. Den siste rettsdagen er i dag. 

Gunn Knappe ga de pårørende et ansikt da hun vitnet i rettssaken etter den tragiske Hernes-ulykken i går. Tre ungdommer ble brutalt revet bort den fine julinatta i fjor. På tiltalebenken sitter en 19 år gammel gutt, som også har fått livet sitt ødelagt. Han kjørte bilen som først kolliderte med en elg, skar ut av vegen, kolliderte med en stein, deretter braste videre flere titalls meter før bilen med voldsom kraft endte i et tre. 132 meter fra treffpunktet med elgen. Bilføreren hadde hatt førerkort siden 20. april i fjor og var den eneste av kameratgjengen som overlevde. Nå står han tiltalt i retten for uaktsomhet så alvorlig at det kostet tre kamerater livet.

Gunn Knappe kjemper i vitneboksen. Det er tydelig at hun er innstilt på å slåss for budskapet sitt. At hasardiøs bilkjøring må få konsekvenser. At tre menneskeliv er så mye verdt at bilføreren må straffes hardt. At det må brukes kraftigere virkemiddel for at ungdom skal forstå hvor farlig fart er. Hun er villig til å la Trygg Trafikk få bruke bilder av hennes aller kjæreste Oda, om det kan gjøre at flere blir forsiktigere i trafikken. Hun er overbevist om at det siste Oda gjorde før tragedien på riksveg 25 i Hernes, var å be sjåføren sakke av på farten. I et desperat forsøk på å få sjåføren til å besinne seg, tok hun av seg bilbeltet og ville ut av bilen. «Det var derfor hun ikke hadde beltet på da det smalt». Mener moren.

Tinghuset er nærmest overfylt av tilhørere. Enda flere i går enn på sakens første dag. Vi ser flere som kjemper. Vi føler på et samhold i sorgen.

Den begynte så fint, denne fine julikvelden. Fire ungdommer, som tidligere hadde kjørt sammen, ble enige om å møtes. Oda ble hentet en gang etter klokka 22.45. Ved midnattstider tok kameratgjengen et bad i Sagtjernet. Få timer senere var tragedien et faktum. Livene til Oda Aurora Knappe Løkting, Eva Charlotte Pedersen og Lars Erik Otnes Sagvold endte denne flotte julinatta. Det ble den siste turen.Natt til 3. juli i fjor var kanskje den fineste sommernatta vi hadde den sommeren. Det var varmt og godt. Natta var fortsatt stutt. Livet lekte for kameratgjengen på fire. En gutt og en jente på 18, en gutt på 19 og en jente på 16. De lot ikke bare live leke, men lekte med livet. Det ble fatalt og skjebnesvangert. For så mange. Det var ikke slik det var ment å bli.

Den tiltalte 19-åringen fra Hamar må også ha sett for seg at ungdomstida skulle bli annerledes. Han er tydelig preget. Under forklaringen sin første rettsdag tok gråten overhånd. Vi fikk et inntrykk av en ung bilfører med ibodd interesse for bil og bilkjøring. At han slet ut et sett framdekk på tre uker, forteller de fleste av oss om en aggressiv kjørestil. Nå risikerer han å bli dømt for uaktsomt bildrap. Det er en tung bør på unge skuldre.

Det er farten som står sentralt i rettssaken. Det blir nesten parodisk når fagfolk og ingeniører entrer rettssalen. Menneskelige tragedier blir arena for fysikk. Vi ser tilløp til profesjonskamp. Det er tre sakkyndig-parter som alle har ulike konklusjoner om fart i kollisjonsøyeblikket med elgen. I tillegg har politiet i Elverum gjort beregninger av hastigheten tiltalte holdt på rettstrekningen på Løvbergsmoen, etter å ha kjørt forbi vitnet Tor Jomar Nordhagen ved Rema 1000 nederst i Prestmyrbakken. Med utgangspunkt i farten vitnet holdt da han og kona ble forbikjørt av ulykkesbilen på feil side av midtrabatten, har krimsjef Roger Næss kommet til at gjennomsnittsfarten til tiltalte på rettstrekningen etter bakketoppen kan ha vært så høy som 195 km/t, minimum 148 km/t. Tiltaltes sakkyndig, sivilingeniør Arvid Aakre fra NTNU mener det er fysisk umulig at ulykkesbilen kan ha holdt så høy hastighet som 195 km/t. Han mener den maks kunne ha vært 156 km/t. Hva så? Det er 70 der.

Om de sakkyndige strides om det var 163 km/t, 144 km/t eller mellom 110 og 125 km/t i kollisjonsøyeblikket, er mindre interessant for de mange etterlatte. Det gikk fort. Sannsynligvis altfor fort.

Tre liv kommer ikke tilbake.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no