19. nov
frir til velgerne: Erik Hanstad argumenterer intenst for ham som fortsatt ordfører i Elverum. Dette er fra paneldebatten mellom listetoppene i regi av Østlendingen i forrige uke. Fra venstre Inger Kristine Kikut Nordhagen, Team Elverum, Kersti Grindalen, Fremskrittspartiet. Arnfinn Uthus, Senterpartiet, Erik Hanstad, Høyre, Ingvar Midthun, Arbeiderpartiet, Eldri Svisdal, SV, Gun Elisabeth Norstrøm, Venstre, og Martin Løken, Miljøpartiet De Grønne.FOTO: HALVARD BERGET
 
Altfor mange som ikke stemmer på dem
De gjør seg så lekre de bare kan, liste-toppene. Det er ikke nok. Det må bekymre Elverum-politikerne at bare seks av 10 finner bryet verdt å gå til stemmelokalet.

Publisert: 10.sep.2015 10:15
Oppdatert: 10.sep.2015 10:27

Elverum: Uansett partivalg, er og blir den største valgseieren om flere benytter seg av stemmeretten. Med de store utfordringene Elverum har, og med de store, tydelige skillelinjene vi nå ser i lokalpolitikken, vil det være et regelrett nederlag om valgdeltakelsen ikke øker i mandagens kommunevalg. Da har i tilfelle politikerne gjort seg særdeles uinteressante.

Under kommunevalget i Elverum for fire år siden var frammøteprosenten i Elverum 61,7. En betydelig framgang fra 2007 da bare 56,1 prosent av de stemmeberettigede benyttet seg av stemmeretten. Likevel ikke mye å skryte av. Det var en generell økning i valgoppslutningen i 2011, mest sannsynlig som en Utøya-effekt. Tragedien gjorde at mange, særlig ungdom, engasjerte seg og ble mer politisk motivert.

En valgoppslutning på drøye 60 prosent i Elverum betyr at 6.000 personer med stemmerett lar være å stemme. Det er flere enn det bor folk i Åmot, og tilsvarer omtrent innbyggertallet i kommuner som Eidskog, Tynset og Trysil. Som regionsenter liker vi gjerne å sammenligne oss med Hamar. Der var valgdeltakelsen under kommunevalget i 2011 66,3 prosent, heller ikke det imponerende høyt, men tross alt likere enn i Elverum. Stange har like mange stemmeberettigede som Elverum, og hadde for fire år siden en velgeroppslutning på 64,1 prosent. Hedmarks største kommune Ringsaker hadde lave 59 prosent, mens Hedmarks minste kommune Engerdal hadde 76 prosent frammøte til valgurnene. Da begynner det å minne om noe i retning av politisk interesse og borgeransvar.

Enda mer grunn til bekymring er det når vi ser på interessen for fylkestingsvalget. Ved fylkestingsvalget for fire år siden var frammøteprosenten i Hedmark 55,8. Sørgelig dårlig. I selskap med Oppland og Nordland var det bare Østfold (54,7 prosent) og Finmark (53,5 prosent) som var dårligere. Fylkestopper som Per Gunnar Sveen (Ap) og Aasa Gjestvang (Sp) må da gjøre seg noen funderinger?

Er det så stor avstand til det fylkespolitikerne stuller med at det ikke er interessant for oss? Eller har vi det så godt at vi rett og slett ikke bryr oss? En så lav valgdeltakelse som 55 prosent er på sett og vis en trussel mot demokratiet.

Det kan være lett å tenke politisk fattigdom og politisk kynisme. Politisk fattigdom er mangel på politiske ressurser; at det er for få personer med engasjement, overskudd og kunnskap til å gjøre politikk interessant og nærværende. Politisk kynisme er et resultat av mangel på tillit til politikere eller det politiske systemet. Vi hører da vitterlig stadig vekk om tillitskrise og politikerforakt.

Det er mange grunner til å benytte stemmeretten i år. En av dem er at dette kan være siste kommunevalg med dagens kommunekart. Om Regjeringen og NHO får det som de vil, kan norgeskartet se helt annerledes ut om ikke mange år. Vil du det, da? Om du vil beholde kommuneinndelingen slik den er i dag, har du påvirkningskraft ved å stemme. Likeså om du vil ha kommunesammenslåinger. Vi vet at NHO ønsker seg bare 77 kommuner, derav bare åtte i Innlandet, fire i Hedmark og fire i Oppland. Er det greit?

Nei til kommunesammenslåinger synes å være en flaggsak for Senterpartiet og kan bli partiets vinnersak igjen, slik EU-saken var det på 90-tallet. Og akkurat Senterpartiet er i seg selv grunn god nok til å stemme i Elverum. De siste fire årene har Senterpartiet støttet Høyre og Erik Hanstad som ordfører, mot at de har hatt varaordføreren. I forrige periode støttet de Ap-ordfører Terje Røe, mot at de fikk varaordføreren. Det vi nå ser, er så tydelige forskjeller mellom Høyre og Senterpartiet at Arnfinn Uthus & Co vil miste all troverdighet om de igjen går i link med Høyre. Høyre vil ha drastiske grep med varige strukturendringer, som medfører skolenedleggelser i Østre Elverum, nedleggelse av Sætre alders- og pleiehjem og konkurranseutsetting i helse og omsorg. Senterpartiet er av stikk motsatt oppfatning.

I en meningsmåling som Østlendingen har fått utført er det et klart rødgrønt flertall i Elverum nå. Hva nå, Uthus?

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no