23. okt
NYTT NAVN?: Lillemoen skole har ligget her i 142 år. Nå som skolen slås fysisk sammen med Melåsberget er det flere som mener skolen bør få nytt navn. foto: stein cato nybakken
 
Åpner for å bytte skolenavn
Lillemoen skole kan få nytt navn etter at skolen slår seg sammen med med Melåsberget om ett år. Rektor ønsker diskusjonen velkommen.

Publisert: 22.okt.2015 11:33
Oppdatert: 22.okt.2015 13:42

Heradsbygd: – Dette er én av diskusjonene vi må ta, sier rektor ved Lillemoen og Melåsberget skoler, Ellen Rismyr. Etter planen skal rehabiliteringen av Lillemoen starte til våren og skolen skal stå ferdig i januar 2017. Da legges Melåsberget skole ned og Lillemoen samler alle barna i søndre Elverum. I følge Rismyr er det flere som ønsker at skolen da bør skifte navn.

– Foreløpig er vi på tankestadiet, men vi har allerede luftet det med elevene og FAU. Alle ønsker den diskusjonen velkommen, men da må vi begynne nå, sier Rismyr.

– Vi går inn i dette med et åpent sinn og vi som jobber her skal ikke mene så mye om dette, men det er nok en sak som vil vekke engasjement og debatt i Heradsbygd, sier inspektør Kjersti Øversveen.

Følelser knyttet til navn

Naturlig nok er det knyttet mange følelser til valg av skolenavn. Skolenavnet «Lillemoen» er 142 år gammelt og har sin opprinnelse fra navnet på husmannsplassen som lå her på slutten av 1800-tallet. Et eventuelt nytt navn nå vil måtte ta noe hensyn til tradisjoner og historie i Heradsbygd. Ettersom det har vært drevet skolevirksomhet i Heradsbygd så langt tilbake som til 1700-tallet, er det utfordrende å finne eksakte datoer og stedsnavn, men noe er beskrevet i bygdebøkene.

Historien

I 1741 kom det tre lærere til Elverum som bestemte seg for å dele kommunen mellom seg. Én av disse fikk ansvaret for Heradsbygd. Denne reiste rundt på gardene og holdt undervisning. Først i 1862 kom det som ligner organisert undervisning da det ble opprettet tre faste skolekrets-stuer på gårdene Løken, Berger og Østerhaug. Så i 1871 kjøpte kommunen husmannsplassen på Lillemoen til skoleformål. To år etter var bygget klart til å kunne ta i mot elever. I begynnelsen ble husmannsstua brukt til undervisning og bøkene forteller at lærerne også drev med jordbruk og dyrehold. I 1895 ble nystua bygget og husmannsplassen ble revet i 1938.

Navnekonkurranse

Ingen iElverum har snakket med tør å komme med navneforslag nå, men Kjersti Øversveen sier et eventuelt navnebytte må forankres godt både internt på skolen og i kommunens ledelse.

– Når skolen står ferdig markerer det en ny start for både Melåsberget og Lillemoen. Noen mener skolen bør få et nytt navn som forener slik at alle grendene får et eierskap til skolen, sier Øversveen. Hun sier en navnekonkurranse kan bli aktuelt når tiden er inne for det.

– Det blir spennende, så kan det jo hende at skolen fremdeles blir hetende Lillemoen, sier hun.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no