15. okt
ÅPENT SINN: OrdførerErik Hanstad sier han er motivert for å gå i forhandlinger med Våler og Åsnes om en storkommune.
FOTO: MONIKA SØBERG
 
33.700 innbyggere i storkommunen Elverum, Våler og Åsnes
Nå starter utredninger og forhandlinger om sammenslåing av Elverum, Våler og Åsnes. I 2020 kan det være én kommune med 33.763 innbyggere.

Publisert: 25.jan.2016 12:57
Oppdatert: 25.jan.2016 13:05

Elverum: Onsdag kveld har kommunestyret kommunereform på agendaen, med storkommunen Elverum, Våler og Åsnes som alternativ. Innstillingen fra rådmann Kristian Trengereid går på at Elverum ønsker å få utredet konsekvensene av en slik sammenslåing. Saken var oppe i formannskapet i forrige uke, og der ble ordfører Erik Hanstad (H), varaordfører Arnfinn Uthus (Sp), Ap-representanten Jørn Øversveen og SVs representant Eldri Svisdal foreslått som medlemmer i et arbeidsutvalg som skal utrede saken. På grunn av kjønnskvotering må det oppnevnes en kvinne til, og hvem det blir, avgjøres av kommunestyret. I tillegg skal en tillitsvalgt i kommunen delta i arbeidsgruppa.

Innbyggertall

Elverum har per 1. januar 2015 20.794 innbyggere, Våler 3.790 og Åsnes 7.561. De tre kommunene har dermed et samlet innbyggertall 32.145. I 2020 kan disse tre kommunene med de mest optimistiske anslagene ha 33.763 innbyggere. Laveste prognose er 32.405 innbyggere.

Av sakspapirene til kommunestyret går det fram at samlet innbyggertal i 2040 kan være nærmere 42.000 (41.882). Prognosene tar høyde for at Elverum alene vil ha nesten 29.000 innbyggere. Våler er den eneste av de tre kommunen der det forventes en negativ befolkningsutvikling, altså at innbyggertallet minsker. I dag har de tre kommunene til sammen drøyt 1.880 innbyggere som er eldre enn 80 år, 1.100 av dem bor i Elverum.

Utfordringer

Ordfører Erik Hanstad sier til iElverum at det er store utfordringer med å slå sammen kommuner.

– Akkurat nå har vi nok flere spørsmål enn vi har svar. Men jeg er motivert for å gå inn i arbeidet og forhandlinger. Det blir spennende å se hvordan spesielt Åsnes stiller seg til saken. Det blir en mer konstruktiv behandling av tanken om å slå oss sammen med kommunene sør for oss. Arbeidet må gå raskt, og allerede før sommerferien må det være klart hva Elverum mener. Deretter håndteres saken av Fylkesmannen, sier Erik Hanstad.

Under press

Det har lenge vært kjent at dagens regjering ønsker større og færre kommuner. På senhøsten i fjor sendte kommunal- og fornyingsminister Jan Tore Sanner et brev til samtlige kommuner i Norge der han minnet om at det hadde gått ett år siden han inviterte kommunene til å delta i kommunereformen. Tillitsvalgte og politiske ledere har en unik mulighet til å forme framtidens Kommune-Norge, er budskapet fra statsråden. Kommunestyrene må fatte vedtak innen 1. juli 2016 om hvordan de skal møte framtidens utfordringer, er beskjeden fra kommunal- og fornyingsministeren. Han er klar på at mye har endret seg siden den siste store endringen av kommunestrukturen på begynnelsen av 1960-tallet, og nevner:

  •  Kommunikasjonsmulighetene er bedret
  •  Næringsstrukturen er forandret
  •  Bosettingsmønsteret har endret seg som følge av tiår med sentralisering.
  •  Omfang av og innhold i offentlige tjenester er blitt flere og mer komplekse
  •  Kravene til fagkompetanse og tverrfaglig samarbeid har økt både i tjenesteytingen og forvaltningen
  •  Forventningene til innbyggere og næringsliv er noe helt annet enn for 50 år siden

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
TILRÅR: Rådmann Kristian Trengereid ønsker å få utredet konsekvensene av sammenslåing med nabokommunene i sør.
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no