18. nov
BÆREBJELKEN: Ungdomssymfonikerne har i alle år vært selve livsnerven i Festspillene i Elverum. Dette bildet er fra fjorårets konsert i Terningen Arena med solisten Veronica Maggio, og der dirigent var Hans Ek.FOTO: TROND LØVMO
 
10 dager da Elverum spiller i verdensklasse
I morgen åpner Festspillene. I 10 dager byr Elverum på seg selv, og enda viktigere; vi tilbys musikk og underholdning tid- og stedvis av verdens-format. Klart vi er stolte, kommenterer Halvard Berget.

Publisert: 30.jul.2015 09:07
Oppdatert: 30.jul.2015 09:32

Elverum: Det er den første uka i august alt skjer i Elverum. Festspillene, De nordiske jakt- og fiskedager og de like årvisse Elverumsdagene. I sum er det Elverums absolutte årsfest. Dager som er blitt en del av Elverums sjel og identitet, og arrangement som gir kommunen vår anseelse og positivt ry utad. Det er ikke småtterier vi får til.

Festspillene er en kulturbegivenhet vi våger å påstå at mange selv i Elverum ennå ikke helt har skjønt rekkevidden av – selv etter 41 år. I manges øyne er Festspillene noe sært og smalt, høyttravende og vanskelig tilgjengelig. Det er ufortjent, for det er ikke slik. Gjennom mange år har Festspillene hatt et så variert og mangfoldig program at de råker oss alle, uansett smak og interesse. Synd at ikke enda flere har forstått det. Spennvidden kan illustreres fra Beethovens symfoni nr. 9 i d-moll, opus 125 til allsangen på rådhusplassen. Vi sier ikke mer.

verdensformat

Vi kan naturligvis beskyldes for å være vel store i kjeften når vi omtaler Festspillene med uttrykk som «verdensklasse» og «verdensformat». Vi har våre ord i behold. Artistene og utøverne som gjester Festspillene reiser verden rundt og opptrer på de største scenene, om det så er i USA eller Australia. Dessverre har verdensartisten Ole Edvard Antonsen fra Hamar måttet kaste inn håndkleet til «Tour DeForce Revisited» i Terningen Arena neste torsdag. Men det kommer andre av verdensformat.

For eksempel spiller fiolinisten Yura Lee flere steder. Lee kommer fra Sør-Korea. Som 12-åring i New York var hun den yngste som noensinne hadde mottatt «Debut Artist of the Year Prize». I den konkurransen mottok hun førsteprisen i fire kategorier, og har senere hatt internasjonal karriere både på bratsj og fiolin. Et annet stort navn er Clara Mouriz. Mezzosopranen hadde internasjonal debut på The Proms i Royal Albert Hall i fjor. I år synger hun fire konserter i Festspillene i Elverum.

hadde en visjon

Festspillenes kjerne er Ungdomssymfonikerne, også de av internasjonalt format. Det var med dem det begynte, og det er med deres nerve og nærvær Festspillene har overlevd, lever og har utviklet seg.

Historien er kjent. Ungdomssymfonikerne ble grunnlagt i 1973, av fiolinisten Leif Jørgensen fra Elverum, trompetisten Harry Kvebæk og dirigenten Karsten Andersen. De hadde én visjon med prosjektet sitt; å gi unge musikere på vei mot en profesjonell karriere erfaring i å spille i et fullt utbygget symfoniorkester, og framføre orkesterrepertoar. Som en gave sendt fra himmelen fant gründer-trioen på å legge orkesterkurs til Elverum, og enda mer den sprelske ideen om å la ungdommene få framføre en symfonisk konsert for publikum i Elverum. Det skjedde i 1974. Festspillene i Elverum var født.

Siden ideen om Ungdomssymfonikerne ble realisert har hundrevis av lysende talent spilt i orkesteret. Det har turnert verden over og spilt sammen med verdens mest kjente soloartister og dirigenter. Derfor er det knapt ord som dekker den verdien det er for Festspillene i Elverum å være så tett knyttet opp mot og assosiert med nettopp Ungdomssymfonikerne. Blant store musikere og dirigenter som Ungdomssymfonikerne har spilt med i Festpillene er Leif Ove Andsnes, Truls Mørk, Solveig Kringlebotn, Håkan Hardenberger, Barbara Hendricks, Henning Kraggerud, Håvard Gimse, Arve Tellefsen, Elizabeth Norberg-Schulz og Ole Edvard Antonsen.

vokst

Ungdomssymfonikerne holder tre orkesterkonserter og en kammerkonsert under årets festspill. De står for den tradisjonelle åpningskonserten, som de siste årene selvfølgelig har vært i Terningen Arena. Klokken 18 i morgen åpner de tonefesten. Det er utendørskonsert med Bjørn Eidsvåg på Staur gård. Det er kammermusikk i friluft i Elvarheimsparken, før musikkgildet avsluttes sammen med Henning Kraggerud i Terningen Arena 9. august.

Både Elverum må være stolt av at Festspillene har vokst seg større og også utover kommunes grenser. De vitner om kvalitet og dynamikk. I år er det 17 spillesteder i sju kommuner.

Gled dere!

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no