20. okt
 
- Ta jobben nå
Fylkesmann Sigbjørn Johnsen mener politikerne i Elverum bør ta jobben med å kutte nå, i stedet for å vente.

Publisert: 14.apr.2015 10:17
Oppdatert: 14.apr.2015 11:42

Elverum: Fylkesmann Sigbjørn Johnsen fikk i dag spørsmål om hvor langt perspektiv kommunen bør ha på innsparingene som nå må gjøres. Assisterende rådmann, Åsmund Hagen spurte om kommunen skulle ta kuttene nå, eller over langen. Sigbjørn Johnsen var forsiktig i svaret, men mente likevel dette ikke var noe å vente med.

- Dere må selvfølgelig få bestemme tempoet, men det er like greit å ta det nå, mens det er en felles forståelse i kommunen om at noe må gjøres. Dere har hatt for store utgifter over flere år, men i forhold til totalbudsjettet på 1,4 milliarder, er ikke underskuddet i fjor veldig høyt, sa Johnsen.

- Se på det som en mulighet til å ta en skikkelig gjennomgang av blant annet skolestrukturen i kommunen. Dere må være mer opptatt av innholdet i skolen, enn hvor skolen ligger. Vi har hatt de samme diskusjonene i Ringsaker. Resultatet der ble at foreldrene ville at elevene skulle gå på storskolen i Brumunddal i stedet for på Montesorriskolen i Brumund, sa Johnsen.

Hva forener dere?

- Dere må fokusere mer på hva som forener dere enn hva dere er uenig om, sa fylkesmann Sigbjørn Johnsen til elverumspolitikerne i innledningen til budsjettseminaret i dag. I løpet av to dager skal politikere og sektorsjefer finne ut av hvor det skal kuttes i årene fremover. Signalene herfra skal danne grunnlag for et nytt budsjett for 2015 som etter planen skal vedtas i midten av mai.

Elverum kommune fikk et underskudd på 26,7 millioner kroner i 2014. Kommunen må nå finne inndekning for nærmere 60 millioner kroner årlig for å komme i balanse og for å unngå og komme i Robek-registeret.

Før helgen la rådmannen frem sine forslag til kutt (se egen sak). Dette er en liste med alternativer til politikerne og velge fra. Kutt-listen inneholdt flere dramatiske og kontroversielle forslag som nedleggelser av sykehjem og skoler. Fylkesmann og tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen sa at det var mange likheter mellom et kommunebudsjett og et statsbudsjett.

- Det jeg har lært er at summen av alle ønsker ikke skaper et helhetlig budsjett. Dere må skjønne forskjellen mellom "lange" og "korte" penger. Det er inntektene som må bestemme aktivitetsnivået, ikke omvendt, sa Johnsen. Elverum er den kommunen i Hedmark med høyest gjeld og reservene er brukt opp.

- Som fylkesmann har jeg bistått andre kommuner i Hedmark med enorme økonomiske utfordringer. Det er veldig tøft når det står på, men alle klarte det og lettelsen over å ha klart det var veldig stor i etterkant, sa Johnsen.  

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Fylkesmann Sigbjørn Johnsen sa at politikerne har et felles ansvar for å få orden på økonomien.

FOTO: Stein Cato Nybakken
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no