14. okt
glasskula: Hvem vet hva fremtiden bringer? Hans Christian Medlien mener bygdekraften må synliggjøres om man vil lykkes. foto: trond lillebo
 
– Må finne kraften i bygdene
Én av skaperne bak Lucky Næroset, Hans Christian Medlien mener bygdene i Elverum må finne igjen «bygdekraften» om de skal overleve og vil beholde skolene.

Publisert: 21.mai.2015 09:31
Oppdatert: 21.mai.2015 09:57

Elverum: – Verdien av en bygdeskole kan ikke bare måles i penger. I mange bygder er skolen limet, sier Jan Arne Haukåssveen.

Haukåssveen var FAU-leder på Fagernes skole i Næroset i 1999. Da var den lille bygdeskolen i Ringsaker nok en gang nedleggingstruet.

Sammen med Hans Christian Medlien og et par nærosinger bestemte de seg for å gjøre noe ingen hadde sett maken til. Hvordan snu negativitet til positivitet og begeistring? Kort tid etter ble fristaten «Lucky Næroset» etablert. Det ble, og er fremdeles et sted for begeistring og galskap. Og i dag, 16 år etter, ligger skolen der fremdeles.

– Vi satte Ringsaker og Næroset på kartet ved tilføre noe positivt og skapte nasjonal oppmerksomhet rundt bygda og kommunen, sier Haukåssveen.

– Må finne bygdekraften

Sammenligningen med Elverum er påfallende. Helt siden den første skoleutredningen i 2009 har Kirkeby oppvekstsenter og Sørskogbygda skole vært truet av nedleggelse. I kommunestyremøtet neste onsdag skal det gjøres nok et vedtak om fremtiden.

Hans Christian Medlien mener det de skapte og satte i gang for 16 år siden i Næroset også er overførbart til bygdene i Elverum.

– Det finnes en kraft i hver eneste bygd. Denne «bygdekraften» må brukes og vises. Det krever noen få dedikerte mennesker som vil noe og som kan jobbe mot et mål. Vi var ikke mange da vi startet i Lucky Næroset, men klarte å dra med oss flere etterhvert, sier Medlien.

Galskapen i Næroset tok, som mange husker, Norge med storm med sin underjordiske flyplass, Norsk juletremuseum og de «utenkte tankers tårn».

Overskriftskampanje

Medlien mener Nordskogbygda og Sørskogbygda må kunne vise at de har gjennomføringskraft og kan tilføre Elverum noe viktig.

– Hva er planene for bygda om skolen ikke legges ned? De de gjør må ha en effekt for hele kommunen. Det var én av suksessfaktorene til Lucky Næroset, sier Medlien.

– Men du føler deg maktesløs i en slik situasjon, sier Jan Arne Hauksåsveen. De fant tidlig ut at de måtte spre budskapet utenfor bygda og Ringsaker om de skulle lykkes.

– Istedetfor underskriftskampanjer, bestemte vi oss for en «overskriftskampanje». I løpet av et par år hadde Lucky Næroset fått 200 helsider i norske aviser, sier han. Galskapen tiltross, bakteppet var hele tiden å få beholde skolen. – Hvor avgjørende var Lucky Næroset for at dere fremedeles har en skole?– Hadde det ikke vært for det vi gjorde, hadde skolen blitt lagt ned. Det er jeg helt overbevist om, sier Haukåssveen.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no