20. okt
PENSJONIST: Henning B. Pedersen har vært leder for Konfliktrådet i Hedmark siden 1993. 26. juni blir han pensjonist.foto: stein cato nybakken
 
– Kommer ikke til å kjede meg
Etter drøyt 20 år gir Henning B. Pedersen seg som konflikt-rådsleder i Hedmark. Dels fordi han synes nok er nok, men også fordi han er uenig i hvordan konfliktrådets oppgaver nå utvikler seg.

Publisert: 05.jun.2015 09:08
Oppdatert: 05.jun.2015 09:47

Elverum: Han kunne fint ha stått i jobben to år til, men Henning B. Pedersen har altså kommet fram til at dette er et tidspunkt godt som noe å bli pensjonist på.

65-åringen har sin siste dag i Bækkevoldgården 26. juni, men allerede nå fremstår kontorpulten som uvant ryddig og tilsynelatende helt uten arbeidsoppgaver.

Gode historier

– Jeg har begynt å trappe ned, som du ser, smiler han. Det gir i hvertfall tid til å reflektere og ikke minst mimre. I løpet av 21 år har mennesker og deres små og store konflikter kommet og gått. Noen saker husker han bedre enn andre - spesielt solskinnshistoriene.

– For noen år siden ble en ung jente fra en liten by her i Hedmark tatt for å naske. Jenta og butikkeieren møttes i konfliktrådet. De kom etterhvert fram til en minnelig løsning og etter møtet utvekslet de både håndtrykk og klemmer. Men det stoppet ikke der. En tid senere ble jammen meg konfliktrådsmekleren invitert i konfirmasjonsselskapet til jenta. Det kaller jeg en vellykket mekling, ler Pedersen.

Konfliktrådet er et strafferettslig alternativ der partene møtes ansikt til ansikt og blir enige seg i mellom. Det kan være nabokrangler, nasking, svindel eller mindre alvorlige voldssaker. Men svært ofte dreier det seg om unge mennesker som har begått en dumhet. I stedet for tradisjonell straff og bøtelegging fra politiet, tilbyr konfliktrådet et alternativ der partene kan møtes og gjøre opp seg i mellom. Og det virker. Tilbakefallsprosenten er svært lav.

– Vi liker jo å skryte av oss sjøl og får vi først partene i samme rom, kommer vi nesten alltid fram til en løsning. Det er min påstand, sier Pedersen.

Nils Christie

Nylig avdøde professor i kriminologi ved Universitetet i Oslo, Nils Christie regnes av mange som Konfliktrådets far. En artikkel Christie skrev i 1976 het «Konflikt som eiendom». Dette ble utgangspunktet og selve grunnlaget for opprettelsen av konfliktrådsordningen. Fra det første pilotprosjektet som ble satt i gang så tidlig som i 1981 under daværende justisminister Inger Louise Valle, til konfliktrådene ble lovfestet i 1991.

– Da jeg startet i 1993 hadde jeg ikke engang et kontor, ler Pedersen. I tillegg møtte han motstand i politiet som så på ordningen med skepsis. Pedersen har da også kritisert etaten offentlig for ikke å sende nok saker til konfliktrådet. Det var ikke før for fem år siden at det løsnet skikkelig.

– Da trengte vi ikke ringe å mase om saker mer. Da følte jeg at ordningen også hadde bred aksept innad i politiet. De senere årene har de vært veldig flinke til å bruke oss, sier Pedersen.

Uenig i retningen

Når han nå velger å pensjonere seg er det også dels fordi han er uenig i hvordan konfliktrådet ved lov er blitt pålagt flere oppgaver. Frem til i fjor var Konflikrådet et sted der sakene kom opp og ble avgjort. I den nye loven skal dommere nå få muligheten til å dømme ungdommer mellom 15 og 18 år til betinget fengsel, hvis de godtar betingelser om streng kontroll. Denne kontrollen er det konfliktrådene som får ansvaret for. Dermed skal det både mekles og straffes. Denne utviklingen er Pedersen sterkt uenig i.

– Dette er jo en oppgave friomsorgen burde ha og det undergraver selve ideen om Konfliktrådet, der man skal møte sine likemenn. Nå fylles istedet meklingsrommet av politifolk og andre kyndige som skal mene noe om hvordan ungdommene skal kontrolleres fremover.

Dette blir uansett en oppgave for den nye konfliktrådslederen i Hedmark. Hvem det blir, avgjøres i juli. Pedersen på sin side får nok å gjøre.

– Jeg har barnebarn og et par hytter å se til. Og så kommer jeg til å reise mer rundt om i verden. Jeg kommer nok ikke til å kjede meg, sier han.

 
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no