14. okt
lekser: Elverum SV mener lekser er gammeldags og vil heller ha en heldagsskole der elevene får hjelp på skolen av lærere. foto: illustrasjon
 
Mener hjemmelekser er gammeldags
Ordførerkandidat for Elverum SV, Eldri Svisdal mener elevene bør ha fri når de er ferdige på skolen for dagen. SV vil heller ha heldagsskole.

Publisert: 27.aug.2015 09:20
Oppdatert: 27.aug.2015 09:46

Elverum: – Lekser er gammeldags. Det er en ordning som er tilpasset en annen tid, sier Eldri Svisdal som er ordførerkandidat for Elverum SV. I stedet ønsker hun en heldagsskole med mer tid til lekser, aktivitet og kultur.

– Jeg synes femåringene skal få fri fra skolearbeidet når de er ferdige for dagen. Hjemmelekser er noe som henger igjen fra den tiden da en av foreldrene var hjemme hele dagen og kunne hjelpe barna. Vi ser også at leksene i dag ikke er repetering av det barna har lært på skolen. Ofte er det helt ny kunnskap det blir opp til hjemmet og følge opp og lære bort, sier hun.

Øke forskjellene

Svisdal mener derfor det stiller krav til kompetansen i hjemmet og at foreldrene er tilgjengelige akkurat da.

– Da jeg gikk på skolen var moren min hjemme da skoledagen var ferdig og kunne hjelpe meg. Sånn er det svært få familier som har det i dag. Vi mener obligatoriske hjemmelekser er med på å øke de sosiale forskjellene mellom barna. Det ønsker vi ikke. Lekser bør kunne gjøres på skolen med lærere tilstede, sier hun. Derimot mener hun det må være opp til kommune og lærere og finne løsninger som passer best for dem.

Uansett bruker SV valgkampen til å børste støv av forslaget om heldagsskole. Dette er ingen ny tanke, men Svisdal mener det er mer aktuelt enn noen gang.

Aktivitet og kultur

– Ved å slå sammen SFO og skole kan vi gi barna mulighet for leksehjelp, aktivitet og kulturskoletilbud, sier hun.

1. kandidat for SV til fylkestinget, Bjørnar Tollan Jordet sier mange skoler er flinke til dette i dag også.

– Vi ser at noen skoler for eksempel har leksehjelp i SFO-tiden. Da er det lærere tilstede. En undersøkelse Utdanningsforbundet har gjort viser også at 65 prosent av foreldrene som er spurt, ønsker seg en slik ordning, sier han.

Å innføre heldagsskole vil koste kommunene dyrt. SV ønsker derfor å plusse på regjeringens overføringer til kommunene med seks milliarder kroner ved å reversere skattekuttene som Høyre/Frp regjeringen innfører.

– 1,7 milliarder av dette ønsker vi å gi til skolesektoren. Dette er penger som skal gi større lærertetthet, mer til etterutdanning og en styrking av skolehelsetjenesten, sier Tollan Jordet.

Lærlinger

Tollan Jordet mener man må se et barns skoleløp under ett å finne bedre overlappinger mellom grunnskole og videregående skole enn i dag.

– Vi må starte allerede i barneskolen. Mange er ferdigutdannet når de er ferdige med videregående skole. Da må vi sørge for at det er lærlingeplasser til de som ønsker det, sier han. SV vil derfor øke lærligetilskuddet til bedrifter og kreve at alle bedrifter som utfører oppdrag for fylkeskommunen, ansetter minst en lærling hvis det er relevant.

– Vi ønsker å bruke 120 millioner kroner for å sikre nok lærlingplasser og vi vil øke tilskuddet til alle bedrifter som tar inn lærlinger, sier han. I tillegg ønsker SV og fjerne ungdomsretten som setter som krav at videregående opplæring må tas i løpet av fem år.

– Mange ønsker et avbrekk etter skolen, men når de kommer tilbake for å fullføre lærlingetiden, er kanskje ungdsretten gått ut. Da er de mindre attraktive for bedrifter som vil få et mindre tilskudd per lærling. Derfor ønsker vi å fjerne dette, sier han.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
VALG: 1. kandidat for Hedmark SV, Bjørnar Tollan Jordet og ordførerkandidat i Elverum , Eldri Svisdal mener mye kan forandres i skolen.foto: stein cato nybakken
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no