23. okt
kritisk: Pensjonert major, Thor Anders Sognli er kritisk til forslagene. Han mener politikerne i Elverum og Åmot må reagerenå.
 
– Det må reageres nå
Pensjonert major i Hæren, Thor Anders Sognli sier politikerne i Elverum og Åmot må reagere umiddelbart om de skal ha håp om å påvirke forsvarsledelsen.

Publisert: 01.jul.2015 20:04
Oppdatert: 01.jul.2015 20:11

Elverum: I forrige uke kunne iElverum avsløre at forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen vil foreslå omfattende strukturendringer i Østerdal garnison i sitt fagmilitære råd som legges frem 1. oktober. Blant annet er ett av forslagene å legge ned Terningmoen leir og flytte deler av virksomheten til Rena. Han foreslår også å flytte hele eller deler av Telemark Bataljon fra Rena til nord-norge. Til sammen 500 arbeidsplasser i Elverum blir da satt i spill.

Thor Anders Sognli er pensjonert major og har blant annet jobbet i hærens kommunikasjonsavdeling. Han er klar på at lokalpolitikerne i Elverum og Åmot ikke må sitte på gjerdet og vente, men reagere umiddelbart om de skal ha håp om å snu prosessen. Han advarer politikerne om å betrakte dette som «bare rykter» fram til 1. oktober.

– For sent

– Når det fagmilitære rådet legges frem senere i høst kan det være for sent. Da starter Stortinget sin behandling. Jobbingen må starte nå og hedmarksbenken på Stortinget må gjøres kjent med hva som er i ferd med å skje, sier Sognli. Han sier kommunene i nord allerede er på banen og ikke kommer til å sitte stille i båten når det gjelder å få funksjoner nordover.

Terningmoen var «rød» også for 10 år siden. Sognli og flere andre kjempet hardt for å beholde leiren i Elverum. Den gang klarte man å få til en satsing ved at krigsskolens førsteavdeling og gardeskolen kom til Elverum.

– Det har aldri vært så mye aktivitet på Terningmoen som det er nå. Skytefeltet er blant det beste i landet for kortholdsvåpen. Synergien mellom regionfeltet og skytebanene på Terningmoen er enormt viktig for Hæren, sier Sognli som er dypt uenig i at hæren i Sør-Norge skal bygges ned.

– Den norske hæren er liten og faren for en invasjon likeså. Det spiller liten rolle om Telemark Bataljon er på Rena eller i nord. Det er tross alt her i Sør-Norge de viktige installasjonene er, sier han.

Garden og HV

Etter det iElverum kjenner til vil forsvarssjefen foreslå en halvering av Garden og flytte gardeskolen tilbake til Huseby i Oslo. Den har ligget på Terningmoen siden 2006.

Heimevernet foreslås kuttet fra 45.000 til 30.000 soldater. Det betyr at 70 HV-områder i landet kuttes, men i forslaget skal HV-05 bestå. Bruun-Hansen foreslår derimot å etablere en taktisk kommando integrert i Heimevernets stab i Elverum.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
KRIGSSKOLEN: Krigsskolens 1. avdeling har sin base på Terningmoen. foto: stein cato nybakken
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no