21. nov
PRØVE: Landbruks- og matminister, Jon Georg Dale (t.h) har nettopp tatt prøve av hjernen til en elgokse felt i Elverum. Her sammen med Pernille Fageraas fra Mattilsynet og Per Langdalen, i Langdalen vilt.
 
Nå utføres kanskje Norges største dugnad
Skrantesjuke, eller Chronic Wasting Disese (CWD) herjer i de norske skoger. For første gang har sjukdommen blitt registrert i Europa, og det er i Norge.

Publisert: 06.okt.2016 10.07
Oppdatert: 06.okt.2016 10.08

Tirsdag 4. oktober besøkte Landbruks- og matminister, Jon Georg Dale, Langdalen Vilt i Bergeberget. Der fikk han se hvordan man tar prøver for å se om elgene som Per Langdalen får inn til sitt viltmottak har skrantesjuke.

Så langt har det blitt registrert fem tilfeller ut fra rundt 5.000 prøvesvar, det kan Harald Øverby i Mattilsynet opplyse til iElverum. Disse er funnet i reinsdyr i nordfjellet mellom Hemsedal og Hallingskarvet og i to elger i Selbu i Sør-Trøndelag.

Prioner

Skrantesjuke kan enklest forklares med at det finnes proteinstrenger, eller prioner som elgene, hjorten, rådyret og reinene ikke klarer å fordøye. Harald Øverby forteller at når disse prionene ikke blir fordøyd så følger de blodstrømmen opp til hjernen.

- Der formerer de seg og spiser opp hjernen slik at det blir hull der. Til slutt blir dyrene tynne og avmagret, så dør de, sier Harald Øverby i regionskontoret til Mattilsynet øst.

Frem til jul skal Veterinærinstituttet i Oslo i samarbeid med Mattilsynet over hele Norge ta prøver av dyr som sendes inn til slakt og som felles under jakt. Det er jegerne, slakteriene og viltmottakene som sammen med Mattilsynet foretar disse prøvene.

Det skal tas hele 15.000 prøver som skal analyseres. Derfor har Landbruks- og matminister Jon Georg Dale inneværende år gitt Veterinærinstituttet en ekstra bevilgning slik at de kan forske på mulighetene for å ta prøver av levende dyr.

- Disse prøvene som har kommet inn til nå, er tatt av døde dyr felt under jakt. Veterinærinstituttet har nå fått en ekstrabevilgning som gjør at de kan forske på om det er mulig å ta prøver av levende dyr, gjennom at man for eksempel kan se det i avføringen eller på en annen måte, sier Jon Georg Dale.

Ikke påvist i Hedmark

Harald Øverby i Mattilsynet sier at det ikke er påvist positive prøver i Hedmark, men at han frykter at flere enn de fem de har registrert smittet skal dukke opp.

- Så langt har vi ikke påvist skratesjuke her i Hedmark. Og det er for tidlig til å se konsekvensene vil bli av skrantesjuke. Men vi frykter at antallet påviste smittede dyr vil øke ettersom vi får inn flere prøver og svar på prøver, sier Harald Øverby.

Han forteller at dette er en helt ny sjukdom som har kommet til Norge og den har aldri før vært påvist i Europa.

Landbruks- og matminister Dale vil til bunns i hvordan denne sjukdommen har kommet til Norge.

- Denne dugnaden som jegerne er med på nå, gir oss viktig informasjon og jeg håper at vi nå innen året er omme skal kunne se hvor stor spredning denne sjukdommen har, sier Jon Georg Dale.

Han har vært i møte med EU og jobber for fult for å finne ut hvordan og hvorfor denne sjukdommen nå er påvist i Norge.

- Vi har gitt Mattilsynet en ekstra bevilgning over Statsbudsjettet for neste år, dette for å ta unna alle prøvene som nå kommer inn og forkorte karantenetiden på kjøttet som jegerne sender inn, avlsutter Landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
GODKJENT: Kjøttet hos Langdalen Vilt ble godkjent fra Mattilsynet. Per Langdalen stempler kjøttet med «godkjent» Norsk kjøtt.
Fakta
  • Skrantesjuke eller CWD ble ført oppdaget i Norge i april 2016.
  • Dette er første gang sjukdommen er registrert i Europa
  • Sjukdommen er velkjent fra Nord-Amerika
  • CWD er dødelig for hjortedyr, men ikke for mennesker
  • Det har ikke blitt påvist smitte til mennesker
  • Landbruks- og matdepartementet fastatte i juni en forskrift med tiltakt for å begrense spredningen av CWD

Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no