17. nov
DIALEKTSFORKJEMPERE: Interimstyret i Elverum Dialekt- og Mållag består av følgende. Nede fra venstre: Berit Østmoen, Maj Britt Mostue (leder) og Mari Korsbakken. 2. rekke fra venstre har vi leder i Noregs Mållag Magne Aasbrenn, Kristin Fridtun og Magnus Løken. Aasbrend er forøvrig ikke en del av interimstyret.
 
Nå skal elverumsdialekta reddes
Noregs Mållag har gjennom tidene frontet nynorsken i Norge. Etter vel 15 år har det nå blitt ristet liv i Elverum mållag igjen, med navnet Elverum Dialekt- og mållag.

Publisert: 06.feb.2017 18:46
Oppdatert: 06.feb.2017 18:59

Stiftelsesmøte ble avholdt på Scandic Elgstua torsdag 2. februar hvor 14 personer møtte opp. Lokallaget til Noregs Mållag i Elverum har ligget brakk i 15 år, men nå har det blitt stablet på plass et interimstyre som skal innkalle til årsmøte.

Men det er ikke nynorsk som Elverum Dialekt- og mållag skal fremme. De skal nemlig ta i et tak for elverumsdialekta, som de mener er utryddningstruet. Og leder i interimstyret i Elverum Dialekt- og Mållag, Maj Britt Mostue, vil nå fronte dialektene fra Elverum

- Jeg har lagt merke til at elverumsdialekta ikke blir brukt så hyppig som tidligere, sier Maj Britt Mostue.

Hun er til daglig norsklærer ved ELVIS (Elverum videregående skole) og kommer fra Hernes. Hun bruker sjøl dialekt og forteller at ungdommen ikke lenger bruker dialekta si.

- Det er bra at vi får et lokallag for mållaget her i Elverum. Langt ut på bygdene prater folk veldig pent og hvis jeg kan få hjelpe til med at dialektene kan holde seg, så gjør jeg gjerne det, sier Mostue.

Snakker

Mostue er nærmest litt redd slik utviklingen i talemåten har gått. Før kunne man sitte på bussen og høre ungdommen prate dialekt, men det gjør de ikke lenger ifølge Mostue.

- I mitt yrke kommer jeg veldig tett på ungdommene, og hører stadig at de prater mer og mer «bymål». Dette har dratt seg langt ut på bygdene i Elverum. Jeg kan sitte på bussen og høre at ungdommer fra langt oppi Sørskogbygda prater bokmål og nærmest «Oslo-mål» og det er helt grusomt å høre på, forteller Maj Britt Mostue fra Hernes.

Derfor synes hun nå at det var riktig og viktig å få til et dialekt- og mållag i Elverum. Mostue kan også fortelle at det er flere som snakker «fint» nå enn før.

- Det er helt tydelig at stadig flere og flere ikke bruker dialekta si, men velger å «knote» og «snakke fint». Men det gjelder ikke bare ungdommen. Jeg hører det daglig på lærerværelse også, så dette gjelder ikke bare ungdommen, sier Maj Britt Mostue.

Årsmøte

Under stiftelsesmøtet torsdag 2. februar kom det frem at lokallaget har litt over 10.000 kroner på konto, slik at lokallaget har midler til å arrangere forskjellige temakvelder og foredrag.

Nå vil interimstyret jobbe frem mot et ordinært årsmøte, som skal avholdes i løpet av mars eller april.

- Vi i interimstyret håper å få gjort arbeidet vi gjør kjent før vi inviterer til årsmøte. Og jeg håper at det skal komme en god del folk som gjerne vil gjøre en innstats for dialektene i Elverum, sier Maj Britt Mostue.

Og det er nettopp dialekter som kommer i første rekke for lokallaget i Elverum.

- Det stemmer, for det er ikke alle som er så glad i nynorsk her i Elverum, sier Mostue.

Den siste skola i Elverum som hadde nynorsk som hovedmål var Kynnberget skole i Sørskogbygda.

101 år mållagshistorie

Lokallaget i Elverum har en lang historie. Leiar i Noregs Mållag, Magne Aasbrenn, har røtter fra Rendalen og er glad for at Elverum nå igjen har fått et lokallag.

- 101 med lokallagshistorie i Elverum er spennende. Jeg er sjøl fra Rendalen og godt vant med dialekter fra Hedmark og Østerdalen. Jeg fikk en henvendesle fra noen ildsjeler i Elverum som ønsket å kunne starte opp igjen lokallaget i Elverum. Jeg hadde forventet at det skulle komme fem mennesker, men så satt vi plutselig 14 rundt et bord som skulle romme 10. Så jeg er veldig fornøyd med oppmøtet og engasjementet her i Elverum, sier Magne Aasbrenn.

Han har stor tro på at dialekt- og mållaget i Elverum kommer til å blomstre og få mange medlemmer.

- Det er ikke så mange medlemmene i Elverum i dag, men jeg håper jo at det skal bli flere, avslutter Magne Aasbrenn.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
TRANGT: Det ble «trangt om saligheta» inne på det lille møterommet på Scandic Elgstua da Elverum Dialekt- og Mållag ble stiftet.
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no