18. nov
ET ANNET LIV: De 19 kuene som får tilbringe sommeren sammen med Erik Fleischer på Braskerudsætra får beite i et helt annet landskap enn de er vant til. (Foto: Ragnhild Kjeldsen).
 
Nå er det melkedrift på Braskerudsætra igjen
Fredag 8. juli ble det igjen melket ku på Braskerudsætra, og det minst 75 år etter at det var melkedrift her sist. Sætra ligger på kommunegrensa mellom Våler og Elverum, og Erik Fleischer ønsker å ta vare på sæterhistorien og tok med seg 19 melkekyr på årets sommerferie.

Publisert: 18.jul.2016 17:16
Oppdatert: 18.jul.2016 17:16

I mange år har Erik Fleischer hatt et mål om å bygge opp igjen Braskerudsætra, og få igang melkeproduksjon igjen her. Fredag 8. juli var målet nådd, og melkebilen kan igjen hente melk fra sætra. Det er trolig over 75 år sist det var melkeproduksjon på Braskerudsætra.

- Ikke siden krigen har det vært melket kuer her. Braskerudsætra er en sæter som var helt nedvokst, og jeg har bygd opp stedet bra bunnen av. Nå har jeg fått det slik jeg vil, men helt ferdig blir jeg nok aldri, sier Fleischer.

Tar ferien på sætra

Årets sommerferie tilbringer Fleischer på Braskerudsætra sammen med 19 melkekyr som han har lånt med seg av en kamerat. På sætra har han bygget opp et helmoderne melkeanlegg, og strømmen får han fra et aggregat på traktoren.

- Jeg har en genuin interesse for sæterlivet, og mener dette er viktig å formidle videre til kommende generasjoner. Sæterdriften var fundamentet i landbruket frem til 1930-tallet, men er nå totalt utdødd. Det er bare noen få sætre igjen i kommunene rundt oss, sier Fleischer.

Han synes det er kjempespennende å kunne vise frem til folk at dyr helt fint kan bo på en sæter i tre måneder om sommeren, og han har planer om å tilbringe fremtidige sommerferier på Braskerudsætra.

- I dag er det jo nesten slik at folk ikke tror ei ku kan leve av annet enn gress fra ei rundballpresse, smiler Fleischer.

Åpent under gardtassinga

I forbindelse med Gardtassinga 6. og 7. august er folk hjertelig velkommen oppom for å lære og se, men folk kan også komme utenom dette.

- Men jeg har ikke lagt det opp til å være noen turistbedrift, og derfor har jeg ikke noe servering eller noe for de som titter innom utenom Gardtassinga. Men de som vil komme å se er hjertelig velkommen, sier Fleischer.

Tidligere drev Fleischer med sau, men på grunn av rovdyr måtte han gi seg med dette. Så langt har storfedriften gått fint, og han er ikke engstelig for at ulv eller bjørn skal komme å forsyne seg.

- Sætra ligger på vestsiden av Glomma, og det har ikke vært noe problem med rovdyr så langt. Men selvsagt har jeg det i bakhodet, sier Fleischer.

 
SOMMERFERIE: Erik Fleischer har planer om å tilbringe sommerferiene fremover på Braskerudsætra, og håper på melkeproduksjon i årene som kommer også. (Foto: Ragnhild Kjeldsen).
75 ÅR SIDEN SIST: De 19 kuene produserer cirka 350 liter melk om dagen, og det er trolig minst 75 år siden det siste var melkeproduksjon på sætra. (Foto: Ragnhild Kjeldsen).
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no
Telefon: 400 03 450   /   Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Gøran Kristiansen », 977 63 706
iElverum har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
iElverum bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no